Sosyal Medya

Borsa

Ziraat Yatırım’dan 1. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

BİST-Tüm’de 2021’in ilk çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını Demir Çelik ve Holdingler göstermiştir. Bunlara ek olarak, Havayolu, Petrokimya ve Otomotiv de sırasıyla en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur...

Ziraat Yatırım’dan 1. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

BİST-Tüm’de 2021’in ilk çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını Demir Çelik ve Holdingler göstermiştir. Bunlara ek olarak, Havayolu, Petrokimya ve Otomotiv de sırasıyla en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur.

Diğer taraftan, 1Ç2021’de Yakın İzleme Pazarı, İnşaat, Telekom Teknolojileri, Turizm ve Tarım şirketleri grup olarak toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

BİST-Tüm’de 2021 yılı ilk çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 310 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 1Ç2021 toplam ana ortaklık net dönem karı 1Ç2020’e göre %184 artarak 40.420mn TL olmuştur.

Şirket bazında geçen yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket Türk Hava Yolları olmuştur. Şirket 1Ç2020’de 2.023mn TL zarar kaydederken bu çeyrekte 438mn TL kar açıklamıştır. Türk Hava Yolları’nın ardından kar artışına en yüksek katkıyı Ereğli Demir Çelik, Enka İnşaat ve Tüpraş yapmıştır. Ereğli Demir Çelik geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını artırırken, Enka İnşaat zarardan kara geçmiş, Tüpraş ise 1Ç2020’deki 2.265mn TL’lik zararını 1Ç2021’de 761mn TL’ye kadar düşürmüştür.

Otomotiv sektörü içerisinde yer alan Ford Otosan da karını geçen yılın aynı dönemindeki 629mn TL’den 1Ç2021’de 1.819mn TL’ye yükselterek kara en olumlu etkiyi yapan şirketlerden olmuştur. Anadolu Grubu Holding ve TAV Havalimanları zarardan kara geçerek (TAV Tunus borç yapılandırması nedeniyle kaydedilen bir sefere mahsus gelir) toplam kara en olumlu etkiyi yapan şirketler arasında yer almıştır. Bu şirketlere ek olarak, Şişe Cam 1Ç2020’deki görece düşük kardan 1Ç2021’de çok daha yüksek kara ulaşmış ve BİSTTüm’deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir.

Diğer taraftan, Koç Holding (Yapı Kredi hisse satın alımına yönelik oluşan bir sefere mahsus gelirin etkisiyle Holding 1Ç2020’de yüksek kar açıklamıştı), Vakıflar Bankası ve Halk Bankası
1Ç2021’de karlarını düşürerek toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler olarak ön plana çıkmıştır. Buna ek olarak havacılık sektöründe yer alan Pegasus 1Ç2021’de, 1Ç2020’dekinden daha yüksek bir zarar açıklamış olması sebebiyle toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler arasında yer almıştır.

Akiş GMYO ve Ak Enerji 1Ç2021’de daha yüksek zarar açıklayarak toplam kar oluşumunu olumsuz etkileyen şirketlerden olmuşlardır.

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 1Ç2021/1Ç2020 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Demir Çelik, Çimento, Havayolu ve Turizm sektörlerinde olurken, en fazla düşüş Tarım, Madencilik, Diğer İmalat ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları sektörlerinde gerçekleşmiştir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ziraat Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler