Sosyal Medya

Döviz

IMF: İyimserlik azalırken piyasalar belirsizlik sarmalında

Piyasa duyarlılığı, finansal kırılganlıkların hala artması ve enflasyona ilişkin risklere yönelik artan endişelerin etkisiyle bu yılın başlarından bu yana piyasalar…

IMF: İyimserlik azalırken piyasalar belirsizlik sarmalında

Piyasa duyarlılığı, finansal kırılganlıkların hala artması ve enflasyona ilişkin risklere yönelik artan endişelerin etkisiyle bu yılın başlarından bu yana piyasalar kötüleşti.

Uzun süren ve sancılı salgının ortasında, küresel finansal istikrara ilişkin riskler şu ana kadar kontrol altında görünüyor. Ancak ekonomik iyimserliğin azalması ve finansal kırılganlıkların yoğunlaşmasıyla, dikkatli politika kalibrasyonu zamanı.  Dünyanın merkez bankaları, maliye bakanlıkları ve uluslararası finans kurumları bir buçuk yıldır eşi görülmemiş bir ölçekte, ekonomik büyüme için politika desteği sağladılar. Şimdi para ve maliye politikası eyleminin bir sonraki aşamasına güvenle yaklaşan stratejiler üretmeleri gerekiyor.

Dünyanın sistemik açıdan önemli merkez bankaları, eylemlerinin istenmeyen sonuçlarının büyümeyi riske atabileceğini ve muhtemelen dünya finansal piyasalarında ani ayarlamalara yol açabileceğini biliyor. Belirsizlik özellikle toplumun “üç sorununun” doğasında bulunan zorluklarla karşı karşıya kaldığı kalıcı pandemik atmosfer nedeniyle yoğun: COVID-19, kripto ve iklim değişikliği, en son Küresel Finansal İstikrar Raporumuzda tartışıldığı gibi.

Azalan iyimserlik

2020 ve 2021’de ekonomiye yönelik büyük para ve maliye politikası desteği, salgının başlangıcında başlayan ve bu yılın büyük bölümünde güçlü bir ekonomik toparlanmayı destekleyen ekonomik daralmanın sınırlandırılmasına yardımcı oldu. Birçok gelişmiş ekonomide, finansal koşullar salgının ilk aylarından bu yana hafifledi. Bununla birlikte, yılın ilk yarısında piyasaları harekete geçiren iyimserlik duygusu azalma riski altında.

Yatırımcılar, toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliğin giderek arttığı bir dönemde, ekonomik görünümden giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Düzensiz aşı erişimi, COVID-19 virüsünün mutasyonlarıyla birlikte, enfeksiyonların yeniden canlanmasına yol açarak, ülkeler arasında daha farklı ekonomik beklentilerle ilgili endişeleri körüklemekte. Enflasyon okumaları birçok ülkede beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ve bazı büyük ekonomilerdeki yeni belirsizlikler piyasaları alarma geçirdi. Bu belirsizlikler, aşağı yönlü riskleri artırabilecek finansal kırılganlıklar, artan emtia fiyatları ve politika belirsizliği ile tetiklenmekte.

Nisan 2021 Küresel Finansal İstikrar Raporu’ndan bu yana piyasa duyarlılığındaki bozulma, düşen reel oranların etkisiyle yaz aylarında küresel uzun vadeli nominal verimlerde önemli bir düşüşe neden oldu ve uzun vadeli büyüme beklentilerine ilişkin endişeleri yansıttı. Ancak Eylül ayı sonlarında, enflasyonist baskılara ilişkin yatırımcı endişesi, fiyat baskılarının bazı ülkelerde başlangıçta tahmin edilenden potansiyel olarak daha kalıcı olarak görülmeye başlanmış olması ve daha önceki düşüşleri tamamen tersine çevirmesi nedeniyle getirileri daha yükseğe itti.

O kadar da kolay olmayan bir takas

Genel olarak hala kolay finansal koşulların ortasında, analizimiz finansal kırılganlıkların çeşitli sektörlerde yükselmeye devam ettiğini, ancak kısmen büyük politika uyaranları tarafından maskelendiğini ortaya koyuyor. Politika yapıcılar şimdi zorlu bir takasla karşı karşıyalar: Aynı anda orta vadeli finansal istikrar risklerinin birikmesinden kaçınmaya çalışmaları gerekse bile, küresel ekonomiye yakın vadeli destek sağlamaya devam etmeliler. Bu takası yönetmek, politika yapıcıların karşı karşıya olduğu önemli bir zorluk.

Salgın sırasında son derece kolay finansal koşulların uzun bir dönemi -ki bu kesinlikle ekonomik toparlanmayı sürdürmek için gerekli oldu- aşırı gerilmiş varlık değerlemelerinin devam etmesine izin verdi. Bu fazlalık devam ederse, finansal kırılganlıkları yoğunlaştırabilir. Bazı uyarı işaretleri (örneğin, artan finansal risk alma ve banka dışı finansal kurumlar sektöründeki artan kırılganlıklar) finansal istikrarın temellerinde bir bozulmaya işaret etmekte. Denetlenmezse, bu tür güvenlik açıkları daha uzun vadede devam edebilir ve yapısal sorunlar haline gelebilir.

Politika eylemi

Politika yapıcıların istenmeyen sonuçlara karşı koruma sağlayan eylem planlarına ihtiyacı olacak. Para ve maliye politikası desteği, ülkeler genelindeki toparlanmanın değişen hızı göz önüne alındığında, ülkeye özgü koşullara göre daha hedeflemeli olarak uyarlanmalı. Merkez bankalarının, finansal koşulların yersiz veya ani bir şekilde sıkılaştırılmasını önlemeyi amaçlayan para politikasına gelecekteki yaklaşımları hakkında net bir rehberlik sağlamaları gerekecek. Para otoriteleri tetikte kalmalı ve fiyat baskılarının beklenenden daha kalıcı olduğu ortaya çıkarsa, enflasyon beklentilerinin bozulmaması için kararlı bir şekilde hareket etmeli. Mali destek uygun şekilde daha hedefli önlemlere doğru kayabilir ve ülkeye özgü özelliklere göre uyarlanabilir.

Politika yapıcılar erken harekete geçmeli ve yükselmiş güvenlik açıklarını hedeflemek için seçilen makro ihtiyati araçları sıkılaştırmalı. Bu, sürdürülebilir bir toparlanma sağlamak için uzun süreli politika desteğine duyulan olası ihtiyaç göz önüne alındığında, benzeri görülmemiş önlemlerin istenmeyen potansiyel sonuçlarını engellemek için kritik öneme sahip.

Gelişmekte olan ve sınır pazarlarındaki politika yapıcılar, mümkün olduğunda mali tamponları yeniden inşa etmeye ve yapısal reformları uygulamaya başlamalı. Birkaç iç zorlukla (daha yüksek enflasyon ve mali kaygılar) karşı karşıya olmakla birlikte, bu ekonomiler dış finansal koşullarda ani bir sıkılaşma riskine maruz kalmaya devam ediyor.

Daha yüksek fiyat baskıları bağlamında, enflasyondaki artışın geçici olması beklenmesine rağmen, yatırımcılar şimdi birçok gelişmekte olan piyasa için hızlı ve oldukça keskin bir sıkılaştırma döngüsünde fiyatlama yapıyor. Tamponların yeniden inşası ve ekonomik büyüme umutlarını artırmak için kalıcı reformların uygulanması, sermaye akışının tersine dönme riskine ve finansman maliyetlerindeki ani artışa karşı korunmak için çok önemli olacak.

IMF Blog

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler