Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım’dan Mayıs piyasa stratejisi

Başlarken Türkiye tam kapanma sürecine geçerken gelişmiş ülkelerde aşılama oranlarındaki artışa bağlı olarak tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmaya başlandığını görüyoruz. Bu…

Gedik Yatırım’dan Mayıs piyasa stratejisi

Başlarken

Türkiye tam kapanma sürecine geçerken gelişmiş ülkelerde aşılama oranlarındaki artışa bağlı olarak tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmaya başlandığını görüyoruz. Bu süreç göz önünde bulundurulduğunda kapanmanın kısa vadeli etkilerinin yanında aşılama hızı da sonraki süreç için oldukça kritik olacak. Ekonomilerdeki salgın baskısının hafifleyebilmesi için, dünyada toplumun %70-75 oranında aşılanması gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor. Bu süreçte TL tarafında nisan ayı enflasyon rakamı ve herhangi bir politika değişikliği beklenmese de 6 Mayıs’ta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı önemli olacaktır.

 

Piyasalarda Son Durum

Küresel çapta güçlü gelen ekonomik veriler ve hız kazanan aşılama çalışmaları genel olarak risk iştahını ve hisse piyasalarını desteklerken, enflasyon ve salgın kaynaklı endişeler aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte ekonomik veriler ve merkez bankalarının duruşları piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. Mart ayı içerisinde TCMB başkan değişimi sonrasında sert düşüşlerin yaşandığı BIST-100 Endeksi’nde nisan ayında dalgalı bir seyir ve düşüş kaydeden işlem hacmi dikkat çekti. BIST-100 Endeksi nisan ayını %0,44’lük sınırlı bir yükselişle 1.397,82 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru ise mart ayındaki sert yükselişin ardından nisan ayını %0,48 oranında sınırlı bir yükselişle 8,2883 seviyesinden kapattı.

 

 

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel ekonomik görünümde toparlanma eğilimi devam ederken, güçlü gelen ekonomik veriler risk iştahını desteklemeye devam ediyor. Ekonomik toparlanma beklentileri ile hız kazanan aşılama çalışmaları riskli varlıkları destekleyen temel gelişmeler olarak sıralanabilir. Aşılama çalışmaların özellikle gelişmiş ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki ayrışma dikkat çekiyor. Öte yandan salgın ve enflasyon kaynaklı endişeler gündemdeki yerini ve önemini koruyor. Ekonomik verilerdeki güçlü seyir risk iştahını destekleyen bir durum olurken, aynı zamanda enflasyon kaynaklı endişeler varlığını koruyor.

Her ne kadar merkez bankaları destekleyici duruşlarını ve güvercin tondaki mesajlarını sürdürse de ilerleyen süreçte merkez bankalarının daha erken bir sıkılaşmaya gidebilme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Toparlayacak olursak hız kazanan aşılama çalışmaları ve küresel ekonomide gözlenen toparlanma risk iştahını destekleyen gelişmeler olurken, salgın ve enflasyon kaynaklı endişeler aşağı yönlü temel risk ve baskı unsurları olarak varlığını sürdürüyor.

Küresel çaptaki konu başlıklarının yanında ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler yurt içi piyasaların gündeminde kalmaya devam edecektir. Yurt içinde artan vaka sayılarına bağlı olarak 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanma açıklanırken, alınan bu tedbirlerin vaka sayılarının üzerindeki etkisi ve devam eden süreçte tedbirler ile salgın tarafındaki gelişmeler yurt içinde yakından takip edilecektir.

 

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: CCOLA, ENKAI, LOGO, SISE

 

Atilla Yeşilada: (Piyasalar için) Hazirana kadar olumsuzum

 

ANALİZ: 2021 Halka Arzların Yılı Olacak. Peki Tarih Tekerrür Edecek Mi?

 

  1. Çeyrek Bilanço Beklentileri

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler