Sosyal Medya

Döviz

FT: Fed yetkilileri politika mesajlarına istikrar kazandırma çabasında

Fed’in üst düzey yetkilileri, Başkan Powell ve yakın çevresi neredeyse bir hafta süren piyasa oynaklığı sonrasında merkez bankasının mesajına istikrar…

FT: Fed yetkilileri politika mesajlarına istikrar kazandırma çabasında

Fed’in üst düzey yetkilileri, Başkan Powell ve yakın çevresi neredeyse bir hafta süren piyasa oynaklığı sonrasında merkez bankasının mesajına istikrar kazandırmak isterken, yakın zamanda herhangi bir para politikası sıkılaştırması için engellerin devam ettiği yönünde açıklamalarına devam ediyorlar.

Bir dizi müdahalede ile, üst düzey Fed yetkilileri bu hafta bazı yatırımcılar ve hatta milletvekilleri arasında, hızla gelişen ekonomik görünüm ışığında faiz oranlarını beklenenden daha hızlı yükseltmek için vites yükselttikleri yönündeki korkulara karşı açıklamalar yapıyorlar.

Bunun yerine, mevcut ABD enflasyon artışının geçici olduğuna olan inançlarını, tam istihdamı takip etme kararlılıklarını ve toparlanmaya verdikleri desteği geri çekme konusundaki dikkatliliklerini vurgulamaktalar.

Powell Salı günü kongrede yaptığı konuşmada, “İstihdamın çok yüksek olduğunu düşündüğümüz için [veya] enflasyonun olası başlangıcından korktuğumuz için faiz oranlarını önceden yükseltmeyeceğiz.” dedi. “Bunun yerine, gerçek enflasyon veya diğer dengesizliklerin gerçek kanıtlarını bekleyeceğiz.”

Fed Başkanı’ndan gelen nispeten güvercin yorumlar, geçen hafta ABD merkez bankacılarından gelen yeni ekonomik tahmin setinin 2023’te iki adımlık faiz artışına işaret etmesinin ardından gerekli hale geldi.

Fed toparlanma için çok daha parlak bir görünüm tezahüratında bulunduğu ve tahvil alım hızındaki yavaşlamayı tartışmaya hazır olduğunu söylerken, faiz artışlarının çok yakında olduğunu ima etmek istemedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, “Şu anda faiz değişiklikleri hakkında konuşmak masada bile değil. Şu andaki mantra: teknede sabit” dedi.

Güven verici açıklamalar hafta başında ilk New York Fed Başkanı John Williams tarafından geldi;  verilerin politikada bir değişiklik gerektirecek kadar “ilerlemediğini” söyledi. Bu, St Louis Fed Başkanı James Bullard’ın önceki haftanın sonunda, faizlerin gelecek yıl kadar erken yükselebileceğinin sinyalini veren yorumlarına karşı bir tezat oluşturdu.

Williams, Powell ve Daly’nin sözleri, finansal piyasaların zorlaşan zemininde mücadele eden yatırımcılara biraz rahatlama sağladı.

ABD hisse senetleri geçen haftaki Fed toplantısından sonra sert düştü, dolar endeksi, devlet tahvilleri yükseldi  ve Wall Street’in Fed’in artan tüketici fiyatlarına tepki olarak daha agresif hale geleceği düşüncesiyle enflasyon beklentilerine ilişkin piyasa göstergeleri geriledi.

Salı günü, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yeni zirvelere tırmandı, dolar endeksi istikrar kazandı ve yatırımcılar arasında enflasyon beklentileri için bir gösterge görevi gören beş yıllık tahvil faizi %2,5’e doğru yükseldi. Cuma günü %2,4’ün altına inmişti.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvili de önceki kazançlarının bir kısmını geri vererek Powell’ın konuşmasından sonra %1,46’ya yerleşti.

Nuveen baş yatırım stratejisti Brian Nick, yetkililerin gelecekteki faiz oranlarına ilişkin tahminlerini gösteren “nokta grafiğine” atıfta bulunarak, “Fed yöneticileri arasında, faizler için belirleyici olanın nokta grafikten çok veri olduğunu belirtmek için uyumlu bir çaba var.” dedi.

“Piyasaları ikna etmede iyi iş çıkardılar çünkü toplantı yorumlanan kadar şahin değildi.”

Fed’in son günlerdeki zorluğunun bir kısmı, 2023 için daha yüksek faiz tahminlerini geçen yıl uygulamaya konan yeni para politikası çerçevesiyle uzlaştırmaktı. Çerçeve, enflasyona %2’lik hedefinin üzerinde daha fazla tolerans göstermeyi ve hedefin etrafında bir ortalama arayarak yetersiz kalan dönemleri telafi etmeyi taahhüt ediyor. Çerçeve aynı zamanda sıkı bir işgücü piyasasının “kapsayıcı” bir tanımını vaat ederek, toplumun tüm kesimlerine fayda sağlayan iş büyümesini teşvik ediyor.

Fon yöneticisi Eaton Vance’de sabit getiri baş yatırım yöneticisi Eric Stein, “Fed’in ortalama enflasyon hedefleme çerçevesi geçen haftadan sonra bir miktar güvenilirlik kaybetti,” dedi.

“Fed risk yönetimi perspektifinden düşünüyor ve tipik olarak risk ‘enflasyon çok düşük olacak’.  Bu nedenle de genelde güvercin duruşta. Geçen hafta, bazı şahin mesajlaşmalarla bu eski duruşuna karşı ilk çıkış oldu.”

Yetkililer bu hafta, yeni politika çerçevelerine derinden bağlı kaldıklarında ısrar ettiler. Daly, “Çerçevemize yönelik piyasa tepkisi ve aynı zamanda çerçevemize olan bağlılık iyi bir şekilde sağlamlaştırılmakta.” dedi. “Bu, tüm politika kararlarımızda devam edecek, oldukça eminim.”

Ancak Fed’in en üst düzey yetkilileri bu haftanın başlarında gemiye istikrar kazandırmış gibi görünseler bile, geçen Çarşamba günü yaptıkları toplantıdan bu yana yaşananlar, ekonomi yeni bir safhaya girerken merkez bankası için potansiyel tuzakları vurguluyor.

Oxford Economics’in ABD finans ekonomisti Kathy Bostjancic, “Karmaşık bir zamanda karmaşık mesajlaşma ve karmaşık bir çerçeve,” diye altını çiziyor.

Financial Times

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler