Sosyal Medya

Gündem

YENİLEME: FÖŞYORUM: Piyasa Pazartesi zorlanacak

  Dolar/TL Asya pazarında güne 8.20’den başlıyor. Cumartesi yazdığım yorumda Pazartesi piyasaların zorlanacağını söylemiştim. Türkiye açısından çalkantı olasılığı bir tık…

YENİLEME:  FÖŞYORUM: Piyasa Pazartesi zorlanacak

 

Dolar/TL Asya pazarında güne 8.20’den başlıyor. Cumartesi yazdığım yorumda Pazartesi piyasaların zorlanacağını söylemiştim. Türkiye açısından çalkantı olasılığı bir tık daha arttı. Hafta sonunda emekli amiraller bildirisine AKP-MHP’nin gösterdiği çok sert tepki ve darbe iddiaları bir yanda gündemi karıştıracak, öte yandan da zaten epidemi ve ekonomik buhrandan yılan vatandaşın siyaset ve ekonomiye güvenini kıracak.

En büyük tehlike bugün saat 15:00’de toplanacak Kabine toplantısında yeni güvenlik tedbirlerine karar kılınması.  Eğer Erdoğan ve Bahçeli içerde baskıyı artırmak için gerekçe arıyorsa, Amiraller’in bildirisi bir fırsat. Ancak, yeni bir cadı avı ve muhalefeti baskılama hamlesi, sadece  döviz ve altına kaçışı hızlandırıp, erken seçim çağrılarını yükseltecektir.

 

 

 

 

Pazartesi günü Türkiye ve tüm Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ)  için zor bir gün olacak…Salı da öyle…Haziran sonuna kadar rahat uyku yok GOP traderlarına. Neden?  GOP için tek cümle:  ABD’den gelen iyi haber, artık GOÜ için kötü haber oldu.   Türkiye için ek bir neden daha var:  Enflasyon tsunamisi Pazartesi başlıyor.

ABD’de Cuma günü açıklanan Mart Tarım-dışı istihdam beklentiyi bir standart sapma aşarken, uzmanlar önümüzdeki 2-3 ay 1 milyon civarında istihdam kazancının normal olduğunu söylüyorlar. Bu hafta tüm dünya ve ABD’den hizmetler PMI verisi gelecek. Bu verilerin de ABD ve dünya genelinde bir güçlenmeye işaret etmesi bekleniyor. Fakat, IMF ikinci uyarısını da yaptı:  ABD ve Çin büyüme yarışında AB ve GOÜ’e tur bindirmeye başladı.

ABD’de GSYH büyümesinin bu yıl %8’e kadar yükseleceğini öngören tahminler var. Çin %6’nın gerisinde kalmaz.  ABD ve Çin gibi devler bu tempoda büyüdüğünde, enflasyonun yükselmesi de kaçınılmaz oluyor. Özellikle, ham madde arzının esnek olmadığı, lojistik sıkıntıları ve ABD-Çin-Rusya gerginliği yüzünden tedarik zincirlerini kırılganlaştığı bir ortamda, enflasyon azacak. Enflasyon azdıkça da, ABD tahvil faizleri yükselecek.  Artık GOÜ arasında faiz indirimi yapacak Babayiğit Merkez Bankası kalmadı.

Bloomberg ve CNBC.com’da çıkan makalelere göre, GOÜ ve S&P500’de çalkantı Haziran sonuna kadar sürecek. Yaz geldiğinde, ABD’de enflasyon dalgasının ne denli kalıcı olacağını ölçebileceğiz. O noktada ABD tahvilleri daha doğru fiyatlanacak. Ya ayı pazarına geçeceğiz, ya da nurlu ufuklara yürümeye devam.

Geçen veri haftasında $2 milyara yakın sıcak parayı sistemden kaçırmayı beceren Türkiye, Pazartesi de Mart enflasyon verilerini karşılayacak. Çeşitli anketlere göre medyan TÜFE %1’i biraz aşarak, yıllık enflasyonu %16’nın üstüne taşıyacak. Ancak, çeşitli zam haberlerinden derlediğimiz izlenimlere göre, beklentinin üstünde, %16.5 civarında bir yıllık TÜFE şaşırtıcı olmayacağı gibi, Yİ-ÜFE’de yeni bir patlama da piyasalarda kaygı yaratabilir.

Güvendiğimiz ekonomistlerin hesaplarına göre, Nisan-Mayıs dönemi sonunda yıllık TÜFE %19 civarında zirve yapabilir ki, yeni TCMB başkanı Prof Kavcıoğlu’nun sıkı para politikası izleme vaadi sınava tabii tutulacak.

Eğer Asya ve Avrupa tahvil ve FX pazarları Cuma açıklanan ABD tarım-dışı istihdam verisine satışla tepki verirse, bu dalga Türkiye’ye sıçrar. Eğer dışarda çalkantı boyu yükselir,  TÜFE’yle birleşirse, sistemde kalan son sıcak paranın kaçması ve bireysellerin yeniden döviz alımına yönelmesi kaçınılmaz.

Dolar/TL’de hedef vermem, çünkü malum basında ve Ekşisözlük’de hedef olurum. Fakat, yabancı yatırım bankalarının TL’ye 8.50-9.00 arasında bir değer biçtiğini hatırlatmayı tescilli bir vatan haini olarak görev bilirim.

 

FÖŞ’ünüz, Herşeyiniz

 

FÖŞ: FED ve Yellen Türkiye ve Gelişen Piyasaları Ateşe Attı

 

Atilla Yeşilada: Enflasyon yükselirse kur ve faiz ne olur?

 

FÖŞ yazdı: Global mali krizin ayak sesleri

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler