Sosyal Medya

Piyasa

Danske Bank:  Varlık alımlarının kısılması ABD faizlerini yükseltecek

  Danske Bank Araştırma Grubu “Tapering and market impact” başlıklı inceleme notunda Fed’in varlık alımlarını azaltmasının kesin olduğunu vurguladı.  Tüm…

Danske Bank:  Varlık alımlarının kısılması ABD faizlerini yükseltecek

 

Danske Bank Araştırma Grubu “Tapering and market impact” başlıklı inceleme notunda Fed’in varlık alımlarını azaltmasının kesin olduğunu vurguladı.  Tüm dünyada dış borçlanma için kriter teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizleri de 2022’de yükselecek.  Finans branşında çalışanların  “Tapering”   diye nitelendirdiği varlık alımlarının azaltılmasında henüz zamanlama net değil.

2008’den bu yana uygulanan QE yani niteliksel parasal gevşeme dönemlerinde ABD 10 yıllık faizlerinin seyri geleceğe ışık tutuyor.

Danske’ye göre, yeni bir QE programının açıklanması ardından– mantığı ters şekilde– ABD’de uzun vadeli faizler yükseliyor. Çünkü, tahvil fonları parasal genişlemenin enflasyon beklentilerini yükselteceğini hesaplıyor. QE’den çıkış yaklaştıkça faizler düşüyor, çünkü parasal gevşemenin bitmesi büyüme ve enflasyonu yavaşlatıcı nitelikte.

 

Halihazırda yürürlükte olan QE programında da ABD tahvil faizlerinin yılın ilk yarısında yükselip, sonra gerilemesi bu örgünün benzeri nitelik taşıyor.

Danske raporunda çok önemli bir noktaya değiniliyor:  Tahvil fonları düşük büyüme-enflasyon ortamını çok sever, çünkü her iki değişken de faizleri gevşetici yönde hareket eder. Halbuki, bu kez enflasyonun uzun süre yüksek seyretmesi, fakat 2022’de GSYH yavaşlaması söz konusu. Danske, bu nedenle ABD 10 yıllık tahvil getirisi için hedef vermiyor.

Ancak, 4Ç2021-2022 döneminde tahvil faizlerinin yükselmesinin daha olası göründüğü kaydediyor.

 

ABD’de enflasyon yükselirken, varlık alımları azalsa da, dış talep getirileri bir miktar baskılayacak. AMB’nın daha uzun süre para basmaya niyetli görünmesi yüzünden, yükse getiri arayan fonların ABD tahvillerine kaçması çok olası. Bu durumda diğer şartlar eşit olmak kaydıyla, Euro/dolar getirileri ve ABD tahvil faizlerinde mütevazi bir artışla QE dönemi kapatılabilir.

 

Powell mümkün olan en yumuşak tonla: Tapering 2021’de, faiz artışı için aceleye gerek yok

 

Economist İlhan Döğüş:    Borsalar neden şişiyor?

 

Ekonomi nereden nereye geldi? IMF’den gelen para & Erken seçim senaryoları | Cüneyt Akman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler