Sosyal Medya

Döviz

Powell mümkün olan en yumuşak tonla: Tapering 2021’de, faiz artışı için aceleye gerek yok

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının bu yıl aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğini, ancak bundan sonra faiz oranlarını yükseltmeye başlamak…

Powell mümkün olan en yumuşak tonla: Tapering 2021’de, faiz artışı için aceleye gerek yok

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının bu yıl aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğini, ancak bundan sonra faiz oranlarını yükseltmeye başlamak için acele etmeyebileceğini söyledi.

Fed başkanı merakla beklenen Kansas City Fed’in yıllık Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasında ABD ekonomisinin, Powell ve meslektaşlarının tahvil alımlarını azaltmasının önkoşulu olacağını söylediği “önemli ilerleme” testini karşılarken, işgücü piyasası da “net bir ilerleme” kaydettiğini söyledi.

Powell, Fed’in Temmuz ayı sonlarında yaptığı en son politika toplantısında, “Çoğu katılımcı gibi, ekonominin beklendiği gibi geniş bir şekilde gelişmesi durumunda, bu yıl varlık alımlarının hızını azaltmaya başlamanın uygun olabileceği görüşündeydim. Aradan geçen ay, Temmuz ayı için güçlü bir istihdam raporu şeklinde daha fazla ilerleme, aynı zamanda delta varyantının daha da yayılmasını getirdi. Gelen verileri ve gelişen riskleri dikkatle değerlendireceğiz” dedi.

Temmuz ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında, fed yetkililerinin çoğu, merkez bankasının ayda 120 milyar dolarlık tahvil alım programını yıl sonundan önce bağlamaya başlamanın muhtemelen uygun olacağı konusunda anlaştı. Bazıları gelecek ay harekete geçmek için bastırıyor.

S&P 500, merakla beklenen konuşma sırasında yükselişe geçti ve açılış seviyelerinden %0,6’nın üzerinde yükseldi. On yıllık Hazine getirileri biraz daha az bir düşüşle %1,33 civarına geriledi.

Para politikası yapıcıları tahvil alımlarını yetkililer faiz oranlarını yükseltmeye başlamadan önce bitirmek istiyor.  Haziran ayında çok sayıda merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde seyreden enflasyon nedeniyle ilk faiz artışını 2022 başları olarak öngördükleri açıklanmıştı. Geçen yıl pandeminin başlangıcında Fed gösterge faiz oranını neredeyse sıfıra indirmiş ve tahvil satın alma programını yeniden başlatmıştı.

Powell, tahvil alım programını sona erdirmeye başlama hamlesinin, faiz artışlarının yaklaştığının bir işareti olarak yorumlanmaması gerektiği konusunda uyardı.

“Ekonomi maksimum istihdamla tutarlı koşullara ulaşana ve enflasyon %2’ye ulaşana kadar (bir süredir ılımlı bir şekilde %2’yi aşma yolunda) federal fon oranı için hedef aralığını mevcut seviyesinde tutmaya devam edeceğimizi söyledik.” dedi. “Maksimum istihdama ulaşmak için daha var ve sürdürülebilir bir temelde %2 enflasyona ulaşıp ulaşmadığımızı zaman gösterecek.”

Haziran ayında yayınlanan üç aylık tahminler, 18 FOMC katılımcısının yedisinin gelecek yıl faizleri yükseltmeye başlamanın uygun olacağını düşündüğünü, altısı ise faiz artışının 2023 yılına kadar uygun hale geleceğini düşündüğünü  gösterdi.

Toplam ABD istihdamı hala salgın öncesi seviyelerin yaklaşık 6 milyon kişi altında. Haziran ve Temmuz ayları, hizmet sektörlerindeki kısıtlamalar ülke genelinde kaldırıldığı için işe alımlar için güçlü aylardı, ancak koronavirüs delta varyantının son zamanlarda yayılması, önümüzdeki aylar için beklentiler konusunda belirsizliği artırıyor.

Fed başkanı, merkez bankasının mevcut enflasyon artışının geçici olabileceği mesajına sadık kaldı ve son yükselişin “şimdiye kadar büyük ölçüde salgından ve ekonominin yeniden açılmasından doğrudan etkilenen nispeten dar bir mal ve hizmet grubunun ürünü olduğunu” ve zayıflamasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Enflasyon beklentileri önlemlerini tüketicilerin, işletmelerin ve yatırımcıların da bu değerlendirmeyi paylaştığının bir işareti olarak yorumlarken son on yılda gözlenen türden enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların salgın sona erdiğinde kendilerini yeniden bir araya getirebileceği riskini vurguladı.

Küresel Faktörler

Powell, “Alttaki küresel dezenflasyonel faktörlerin zaman içinde gelişmesi muhtemel olsa da, aniden tersine döndüklerini veya azaldıklarını düşünmek için çok az neden var.” dedi. “Pandemi tarihe geçtikçe enflasyon üzerinde ağırlık vermeye devam etmeleri daha olası görünüyor.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler