Sosyal Medya

Piyasa

Çin’in ihracatı, pandemi kısıtlamalarının azalmasıyla birlikte beklentileri yerle bir etti!

Çin’in ihracatı, haziran ayında karantina önlemlerinin gevşetilmesi ve aşılama çalışmaları ile bilrlikte artan küresel talebin, salgını ve liman gecikmelerini gölgede…

Çin’in ihracatı, pandemi kısıtlamalarının azalmasıyla birlikte beklentileri yerle bir etti!

Çin’in ihracatı, haziran ayında karantina önlemlerinin gevşetilmesi ve aşılama çalışmaları ile bilrlikte artan küresel talebin, salgını ve liman gecikmelerini gölgede bırakmasıyla beklenenden çok daha hızlı büyüdü.

Salı günü yayınlanan gümrük verilerine göre, hammadde fiyatlarının artması nedeniyle Haziran’da Mayıs’a göre ithalat hızının düşmesine rağmen, ithalat artışı yine de beklentileri aştı.

Çin’in pandemiyi diğer ülkelerden önce kontrol altına alma çabaları sayesinde, dünyanın en büyük ihracatçısı 2019’un ilk birkaç ayında koronavirüs kaynaklı durgunluktan toparlanmayı sağlam bir ekonomik büyümeyi başardı.

Dolar bazında ihracat haziran ayında, Mayıs ayındaki %27.9’luk büyümeye kıyasla, bir önceki yıla göre %32.2 arttı. Reuters’in anketine katılan analistler ise sadece %23,1’lik bir artış öngörmüştü.

Oxford Economics Asya Ekonomisi Başkanı Louis Kuijs, “İhracat, Haziran ayında Shenzhen limanının kapanmasını ve diğer tedarik zinciri darboğazlarının etkisini hiçe sayarak yukarı yönlü bir sürpriz yaptı” dedi.

Çin’in ticaret performansı, özellikle küresel çip tedariki sıkıntısı, lojistik darboğazlar, yüksek hammadde ve navlun maliyetleri nedeniyle son aylarda bir miktar baskı gördü. Buna rağmen, COVID-19 karantina önlemlerindeki küresel gevşemeler ve aşılama girişimleri, dünya çapında Çin mallarına olan talebin güçlü bir şekilde artmasını destekliyor gibi görünüyor.

Geçen ayki güçlü sevkiyat rakamları, bazı kapsamlı denizaşırı fabrika anketlerinin odağında oldu. ABD fabrika faaliyetinin bir kısmı haziran ayında rekor derece yükselirken, Euro bölgesindeki iş hacmi büyümesi son 15 yılda görülen en hızlı tempoda arttı.

Veriler ayrıca Çin’in ithalatının geçen ay yıllık bazda %36.7 arttığını, öngörülen %30.0’lık tahmini aştığını, ancak on yılın en yüksek büyüme oranı olan Mayıs ayındaki %51,1’lik artıştan dah yavaş olduğunu ortaya koydu.

Çin’in gümrük idaresi sözcüsü Li Kuiwen, ülkenin ticaretinin 2021’in ikinci yarısında yavaşlayabileceğini ve bunun esas olarak geçen yılki yüksek büyüme oranının istatistiksel etkisini yansıttığını belirtti. Günün erken saatlerinde Pekin’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Li, Çin’in ticaretinin pandemi nedeniyle hala belirsizliklerle karşı karşıya olmasına rağmen, ithalattaki enflasyon risklerinin yönetilebilir olduğunun altını çizdi. Li açıklamasında, “Çin’in ikinci yarıdaki dış ticaretinin hala hızlı bir büyüme göstereceğini düşünüyoruz” dedi.

Çin, anketin Haziran’da 44.2 milyar dolar olan ve Mayıs’ta öngörülen 45.54 milyar dolarlık tahminine kıyasla, geçen ay 51.53 milyar dolarlık bir ticaret fazlası verdi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, geçen ay güney Guangdong eyaletindeki ana ihracat merkezlerinden birinde ortaya çıkan koronavirüs salgınını kontrol altına almıştı.  Ancak ihracatçılar hala, bir yandan yüksek hammadde ve navlun maliyetleri, diğer yandan da lojistik darboğazlarla boğuşuyor.

Bir yandan da kömür, çelik, demir cevheri ve bakır gibi emtia fiyatları, birçok ülkede pandemi karantinalarının gevşetilmesi ve artan küresel likiditenin etkisiyle bu yıl içinde hatırı sayılır şekilde yükseldi.

Reuters’in gümrük verilerine dayalı hesaplamalarına göre, Çin’in Mayıs ayında ABD ile olan 31.78 milyar dolarlık ticaret fazlası, Haziran ayında 32.58 milyar dolara yükseldi.

Çin ve ABD’den üst düzey yetkililer, karşılıklı endişeleri gidermek için Haziran ayında borsalara başlarken, Biden yönetimi, 2021 sonundaki 1. Aşama anlaşmasının sona ermesinden önce dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret politikasını yeniden gözden geçiriyor. Pekin, Haziran ayında ABD’den mısır satın almaya başlamasına rağmen, 1. Aşama anlaşması şartlarına göre ABD’den daha fazla tarım ürünü satın alma taahhüdünün hala çok gerisinde kalıyor.

 

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler