Sosyal Medya

Genel

Bitcoin nükleer’e geçiyor

Çevresel etkileriyle tartışmaların odağında olan kripto para madencileri karbon salınımını azaltmanın yollarını ararken, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen madenciler için yenilenebilir…

Bitcoin nükleer’e geçiyor

Çevresel etkileriyle tartışmaların odağında olan kripto para madencileri karbon salınımını azaltmanın yollarını ararken, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen madenciler için yenilenebilir kaynakların yanı sıra nükleer enerji öne çıkıyor.

Kripto para birimlerine yönelik talep her geçen gün artarken, dünya genelinde milyonlarca madenci Bitcoin üretimi için birbirleriyle yarışıyor.
Madencilik faaliyetleri için yüksek kapasiteli bilgisayarlar ve enerji gücü gerekirken, talebe paralel olarak madencilerin enerji ihtiyacı da artış gösteriyor.

BİTCOİN, ELEKTRİK TÜKETİMİYLE FİNLANDİYA VE BELÇİKA GİBİ ÜLKELERİ GERİDE BIRAKIYOR

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi verilerine göre, Bitcoin madenciliği için yıllık 87,2 teravatsaat elektrik tüketiliyor. Bitcoin üretimi için kullanılan yıllık elektrik miktarı Finlandiya (84,2 teravatsaat), Belçika (82,1 teravatsaat), Şili (74,9 teravatsaat), Bangladeş (70,6 teravatsaat) ve Kolombiya (70,2 teravatsaat) gibi ülkelerin yıllık elektrik tüketimlerini geride bırakıyor.

Digiconomist’in verileri ise Bitcoin’in yıllık karbon ayak izinin 71,04 metrik ton seviyesinde olduğunu gösteriyor. Bunun Yunanistan’ın karbon ayak iziyle eş değer olduğu tahmin ediliyor.

Tek bir Bitcoin’in üretiminin karbon ayak izinin 227 ton olduğu hesaplanırken, bir Bitcoin değerindeki altın madenciliğinin karbon ayak izinin 18 ton olduğu belirtiliyor.

Tükettikleri enerji miktarı ve çevresel etkileriyle eleştirilerin odağında olan kripto para madencileri, enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin ve karbon salınımını azaltmanın yollarını arıyor.

MADENCİLİK ŞİRKETLERİ ENERJİ FİRMALARIYLA İŞ BİRLİĞİ KURUYOR

Temiz enerji arayışındaki madenciler, yenilenebilir kaynakların yanı sıra nükleer enerjiye yönelirken, madencilik şirketleri ile enerji firmaları arasındaki iş birliği anlaşmalarının sayısı da artıyor.

Son olarak, Kaliforniya merkezli mikro nükleer reaktör şirketi Oklo ile kripto para madenciliği alanında hizmet sunan Compass Mining’in temmuzda 20 yıllık bir iş birliğine imza attığı biliniyor. Anlaşma kapsamında Oklo, madencilik faaliyetleri için ilk aşamada en az 150 megavat temiz enerji sağlamayı planlıyor.

Öte yandan Ohio merkezli enerji şirketi Energy Harbour da 5 yıllık bir ortaklık kapsamında Aralık 2021 itibarıyla Standard Power’ın Ohio’daki madencilik merkezi için nükleer enerji sağlamayı hedefliyor.

Teksas merkezli Talen Energy şirketi de 2022’nin ikinci yarısında faaliyete geçmesi beklenen Pensilvanya’daki nükleer santralinin yakınında bir kripto para madencilik tesisi ve veri merkezi kurmayı planlıyor.

 

 

Kaynak: bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler