Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Altın stagflasyondan destek alacak

Altının enflasyona karşı koruma rolü yıl boyunca azalmıştı, ancak fiyat baskıları arttıkça küresel toparlanmanın durabileceğine dair artan riskler, değerli metal…

Altın stagflasyondan destek alacak

Altının enflasyona karşı koruma rolü yıl boyunca azalmıştı, ancak fiyat baskıları arttıkça küresel toparlanmanın durabileceğine dair artan riskler, değerli metal için bir geri dönüş anlamına gelebilir.

Enflasyon, benzeri görülmemiş pandemi dönemi teşvikleri ve aşıların piyasaya sürülmesi ile ülkelerin kademeli açılmasını teşvik ettiği için artıyordu. Enerji fiyatlarında geçen ay tedarik korkularıyla yaşanan artış, emtialardaki ralliye ek olarak, maliyet ile ilgili endişeleri artırdı.

Yine de külçe altın, 2015’ten bu yana en büyük yıllık değer kaybı ile karşı karşıya.

Tarihsel olarak, altın, enflasyon tırmandığında çekici bir yatırım olarak görülüyordu; 1970’lerin sonlarında ABD tüketici fiyat kazanımları neredeyse %15’lik bir zirveye doğru ilerlerken altın fiyatları üçe katlanmıştı. Ancak külçe altın aynı zamanda faiz oranlarına duyarlı ve yatırımcılar merkez bankalarının yakında teşvikleri dizginlemeye ve borçlanma maliyetlerini artırmaya başlayacağından emin. Bu durum, değerli metali elde tutma isteğini zayıflatıyor.

UBS Global Wealth Management’ın emtia ve döviz direktörü Wayne Gordon, ” popüler inanca karşın altın kısa vadede enflasyona karşı iyi bir koruma değil, uzun vadede işini daha iyi yapıyor. Dolayısıyla, ekonomik büyüme hayal kırıklığı yaratmadıkça ve para politikası tersine çevrilmedikçe, altının iyi performans göstermesini beklemiyoruz.” dedi.

Ancak bu kez, yatırımcılar, 1970’lerde büyük Batı ekonomilerini vuran yavaşlayan büyüme ve yükselen fiyatlarıyla gündeme gelen stagflasyon olasılığıyla, son zamanlarda enerji maliyetlerinde yaşanan artışla boğuşuyorlar. Tedarik zinciri kargaşası, tüketiciler için hâlihazırda birçok malın fiyatını da artırdı.

MKS (İsviçre) SA’da metal stratejisi grup başkanı Nicky Shiels, “Mevcut durum kalıcı enflasyon ve daha yavaş büyüme şeklinde değişirse, altın fiyatları artabilir. Stagflasyon, tipik reflasyon varlıklarından veya petrol ve bakır gibi emtialardan değerli metaller sektörüne kayışı sağlayacaktır” dedi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras Perşembe günü stagflasyon fikrini geri çevirdi. Haftanın başlarında Başkan Christine Lagarde, bankanın enflasyon beklentilerinin %2’de sabitlenmesini sağlayacağını söyledi ve “para politikamız bu durumları doğrudan etkilemediği için arz kıtlığına veya artan enerji fiyatlarına aşırı tepki vermemeliyiz” yorumunu yaptı.

Fed Başkanı Jerome Powell, ECB, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’ndaki muadilleri, tedarik zinciri kesintilerinin geçici olacağına dair temkinli şekilde iyimserliklerini dile getirdiler. Fed, Kasım ayında varlık alımlarını kısmaya başlayabilir. Yetkililer ise, gelecek yıl faiz oranlarını artırmaya yönelik sinyaller veriyor; bu da altının cazibesini azaltmakta.

Fed’in tercih ettiği ölçüye göre enflasyon, Ağustos ayına kadar olan 12 aylık dönemde merkez bankasının %2 hedefinin oldukça üzerinde seyrederek %4.3 oldu. Tüketici fiyat endeksi ise, pandemi döneminden sonra bu sene içinde gelen toparlanma ile birlikte, Haziran ayında 2008’den bu yana en yüksek artışının ardından %5’in üzerinde kalıyor.

Yatırımcılar, Cuma günü Eylül ayı ABD istihdam verilerini yakından izleyecek. Uzun süreli yüksek işsizlik, stagflasyonun bir başka göstergesi ve Fed maksimum istihdamı hedeflediği için faiz artışlarını geciktirme potansiyeline sahip.

Külçe altın, geçen yıl yeniden canlanan dolar ile birlikte ons başına 2.075$’ın üzerindeki rekorundan bu yana %15’e yakın değer kaybetti. Artan tahvil getirileri ise faiz getirisi olmayan metalin cazibesini azalttı. Gümüşte de durum benzer; Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüş, altının hala bir enflasyon riskinden korunma rolü olduğuna inananlar için bir satın alma fırsatı olabilir.

Commtrendz Risk Yönetimi direktörü Gnanasekar Thiagarajan konu ile ilgili, “Asıl soru enflasyonun ciddi bir etkisi olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı. Altın ve gümüşe yatırım yapmak en ideal şeylerden biri çünkü altın enflasyonist bir varlık. Altın yükselmeye başladığında ise gümüş çok daha fazla değer kazanma eğiliminde” dedi.

 

 

Bloomberg.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler