Sosyal Medya

Borsa

ABD tarım dışı istihdam verisi ters köşe yaptı; ücret artışlarına ve işsizlik seviyesine dikkat

ABD’de dikkatle beklenen Eylül ayı istihdam seti açıklandı. Tarım dışı istihdam 194 bin artışla 500 bin artış beklentisinin çok altında kaldı.…

ABD tarım dışı istihdam verisi ters köşe yaptı; ücret artışlarına ve işsizlik seviyesine dikkat

ABD’de dikkatle beklenen Eylül ayı istihdam seti açıklandı.

Tarım dışı istihdam 194 bin artışla 500 bin artış beklentisinin çok altında kaldı. Ağustos verisi 235 binden 366 bine yukarı yönlü revize edildi.

Ortalama saatlik kazançlar %0,6 artışla %0,4 artış beklentisini aştı ve Nisan sonrası en iyi aylık artışı gösterdi.

İşsizlik oranı %5,1’e düşüş beklentisini aşarak %4,8’e geriledi. Bu oran pandemi dönemindeki en düşük işsizlik oranı oldu.

Tarım dışı istihdam yılın en iyi performansını 1 milyon üzeri artışla Temmuz ayında gösterdi, Ağustos ayında ise beklentilerin 3 kat altında kalarak negatif sürpriz yaptı. Fed, Eylül ayı FOMC toplantısında delta varyantına ve küresel ekonomik yavaşlamaya dikkat çekerek ABD ekonomisinin güçlenmesi için istihdam ve ücret artışlarının olmaz olmazlığına vurgu yaptı. Son açıklanan rakamlar istihdamın zayıf fakat ücretlerde artış olduğunu gösterdi. İşsizlik oranının da pandemi dönemindeki en düşük seviyeye inmesine karşın piyasalar ilk etapta zayıf istihdamı fiyatladı ve ABD Dolar Endeksi 94,0 seviyesi altına geriledi.

Investing / Necdet Erginsoy

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler