Sosyal Medya

Döviz

TL reel kur endeksi Ağbal öncesinde ama faiz yüzde 19

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksini 62,29 olarak açıkladı.  Böylece TL’nin…

TL reel kur endeksi Ağbal öncesinde ama faiz yüzde 19
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksini 62,29 olarak açıkladı.  Böylece TL’nin reel seviyesi Ağbal dönemi faiz artışına rağmen Ağbal dönemi öncesi seviyeye dönmüş oldu.

Böylece para politikasındaki hatalı yönetim sonucunda hem daha yüksek faiz hem de daha değersiz TL ile karşı karşıyayız.

Kasım’da 60,45 ile tarihi dipleri gören reel efektif döviz kuru Aralık’ta da 62,22 olmuş ve daha sonra TL’nin faiz artışlarına paralel değer kazanmasıyla 69,56 seviyesine çıkmıştı. Pandemi öncesi ise 72,96 seviyesindeydi.
Reel efektif döviz kuru: Türkiye’nin ticaret yaptığı 36 ülkenin (gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin toplamı) para birimlerinin ortalamasından nispi fiyat etkilerini arındırması ile hesaplanıyor. Böylelikle elde edilen reel efektif kuru TL’nin bu hesaplanan para birimlerinin sepeti karşısındaki değerini gösteriyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB’nin enflasyon hedefi kapsamında kura müdahalesi TÜFE bazlı olanı alıyor.

TCMB

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler