Sosyal Medya

Para Politikasi

TCMB faiz anketi:  İndirim beklenmiyor, yapılırsa sonuçları ağır olur

BloombergHT ve AA Finans ekonomistler anketlerinde Ağustos ayında TCMBB PPK’nın faiz indirimine gitmesi beklenmiyor. Halbuki, Başkan Erdoğan faiz indirim “mesajı”…

TCMB faiz anketi:  İndirim beklenmiyor, yapılırsa sonuçları ağır olur

BloombergHT ve AA Finans ekonomistler anketlerinde Ağustos ayında TCMBB PPK’nın faiz indirimine gitmesi beklenmiyor. Halbuki, Başkan Erdoğan faiz indirim “mesajı” vermişti.  TCMB beklentinin zıttına faiz indirirse ne olur?

 

Ekonomistler hem fikir:  Faiz indirimi yok!

 

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin 23 kurumla yaptığı faiz anketi sonuçlandı. Ankete katılan kurumların medyan beklentisi TCMB’nin Ağustos toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek; politika faizini %19 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde.

 

Yıl sonunda politika faizinin bulunacağı seviyeye dair beklenti medyanda %18 seviyesinde oluştu ve Temmuz anket dönemiyle aynı kaldı.

 

Katılımcıların bir sonraki TCMB hamlesinin ne yönde ve ne zaman geleceğine ilişkin soruda beklentilerini paylaşan 21 kurumdan 10’u Kasım ayında ilk faiz indirimi bekliyor.

Beklenti paylaşan 1 kurum Eylül, 3 kurum Ekim, 3 kurum Aralık, 4 kurum ise 2022 yılında ilk faiz indirimini bekliyor.

AA Finans’ın 12 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını bekliyor.

Temmuz ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek yüzde 17,50 oldu.

 

Faiz indiriminin sonuçları

Bu anketler sayesinde dolar/TL 8.60 civarında tavan yapmış görünüyor. Ancak, Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Gelişmekte Olan Ülkeler = GOÜ) görünümü oldukça kırılgan. Asya’da hızla artan Covid-19 vakaları ve Çin’in her gün değişen şirket denetimi rejimi büyük belirsizlik yaratıyor.

ABD cephesinde ise Dolar Endeksi Salı gecesi itibarıyla 93 seviyesini yukarı kırarken, bu sabah futures’da ABD 10 yıllık DİBS getirisi de %1.35’i aştı.  ABD’de bugün TÜFE, yarın da ÜFE açıklanacak.

Her iki verinin de enflasyonda durulmaya işaret etmesi bekleniyor. Tersine veriler ABD doları ve DİBS getirilerinde sert sıçramalara yol açabilir. Bu ortamda TCMB’nin faiz indirmesi TL’yi kırılganlaştırır.

Eğer turizm rezervasyonlarının da süregelen yangınlardan zarar gördüğü haberleri yayılırsa yeni bir devaluasyon süreci başlayabilir.

 

Murat Sağman:  Merkez Bankası şaşırtacak mı?

 

FÖŞ yazdı:  Başkan Erdoğan faizi indirebilir mi?

 

Erdoğan Doları Çift Haneye Taşıyacak!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler