Sosyal Medya

Ekonomi

İTO Başkanı: Tek önceliğimiz ‘fiyat istikrarı’ olmamalı

Yüksek kur ve faizlere ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tek önceliğin ‘fiyat istikrarı’ olması gerektiğini…

İTO Başkanı: Tek önceliğimiz ‘fiyat istikrarı’ olmamalı

Yüksek kur ve faizlere ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tek önceliğin ‘fiyat istikrarı’ olması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 5 aydır kurları düşürebilmek adına 875 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirildiğini hatırlatan Avdagiç, “Bu, reel kesim için şüphesiz ki oldukça ağır bir finansman bedeli demektir, finansman maliyetinin ciddi boyuta ulaştığını gösterir.” ifadesini kullandı.

Ticari kredi faizlerinin 19 ayın ardından yeniden yüzde 21-23 bandına çıktığını belirten Avdagiç, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin yüksek kur ya da yüksek faizden birini seçmeyi hak etmediğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin yüksek kur ve yüksek faiz birlikte yaşamayı ise hiç mi hiç hak etmediğini söyleyen Avdagiç, “Unutmayalım ki, her artan faiz bir o kadar ticaret hacminden, yatırımdan yiyor.” ifadesini kullandı.

Küresel piyasalarda dolar bazında artan fiyatlar sebebiyle hammadde temininde zorlanan iş dünyasının, artan faizler sebebiyle ilave finansman kaynağı ihtiyacı hissetmesinin arzu edilen bir durum olmadığını kaydeden Avdagiç, “Salgın sebebiyle hizmetler sektörü başta olmak üzere birçok sektörde zaten finansman sıkıntısı büyük. Beklentinin üzerindeki faiz artışı, oluşturulmaya çalışan dengeler üzerinde negatif etki yapabilir. Yatırımcıların hareketleri ve talepleri karşısında kuyumcu terazisi hassaslığında davranmak gerekiyor.” yorumunu yaptı.

Tek önceliğin fiyat istikrarı olmaması gerektiğini vurgulayarak Avdagiç, “Mutlaka ‘ekonominin genel istikrarı’ öncelik haline gelmeli. Enflasyonu düşmüş, fakat ekonomisi sıkıntıda olan bir tablo riskini alamayız. TCMB’nin faiz kararı kadar, ekonomik aktiviteyi gözetecek kararları da önemlidir. Ve tabii ki, fiili icraatı kadar da sözlü yönlendirmesinin gücünün olması da önemlidir.” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler