Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası faiz ve Varlık Alım Programı kararlarını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), piyasa beklentileri doğrultusunda, faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nda (PEPP) değişikliğe gitmedi. Banka, program dahilindeki alımların ılımlı yavaş…

Avrupa Merkez Bankası faiz ve Varlık Alım Programı kararlarını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), piyasa beklentileri doğrultusunda, faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nda (PEPP) değişikliğe gitmedi. Banka, program dahilindeki alımların ılımlı yavaş bir patikada yapılacağı mesajını verdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) önümüzdeki çeyrekte Pandemi Acil Durum Satın Alma Programı (PEPP) kapsamındaki tahvil alımlarının hızını biraz azaltacağını açıklayarak, pandemi döneminde devreye alınan ekonomik yardımı azaltmaya yönelik bir adım attı.

ECB, önümüzdeki üç ay içinde, 1.85 trilyon Euro değerindeki PEPP kapsamında önceki iki çeyrekte satın aldığı ayda 80 milyar Euro’dan biraz daha düşük bir hızla tahvil satın alacak.

ECB yaptığı açıklamada, “Yönetim Kurulu, olumlu finansman şartlarının PEPP çerçevesinde net varlık alımlarının önceki iki çeyreğe göre ılımlı şekilde düşük hızla devam edebileceği sonucuna varıldı” dedi. Ancak enflasyon hedefiyle bağdaşmayan finansman koşullarının sıkılaşmasını önlemek için piyasa koşullarına göre esnek bir şekilde tahvil alacağını da ifade etti. ECB, politika faizini sıfırda, mevduat faizi oranını eksi yüzde 0.5’te sabit tuttu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin PEPP çerçevesinde varlık alımlarının önceki 2 çeyreğe göre ılımlı şekilde yavaş bir hızla devam etmesi yönünde aldığı kararın, varlık alımlarını azaltmak anlamına gelmediğini savundu.

ECB Yönetim Konseyi’nin kararlarına ilişkin basın toplantısında konuşan Lagarde, “Aldığımız karar varlık alımlarının azaltılması anlamına gelmiyor, varlık alımlarında yeniden ayarlama yaptık” diye konuştu.

Yönetim Konseyi’nin kararı “oybirliği” ile aldığını da ifade eden Lagarde, gelecek adımın ne olacağını ise tartışmadıklarını vurguladı. Önümüzdeki aylara, Aralık ayına hazırlanacaklarını da belirten Lagarde, “PEPP için karar, Aralık ayı toplantısında değerlendirilecek” dedi.

PEPP’in pandeminin ekonomiye etkisi emildiğinde sona erdirileceğini belirten Lagarde, PEPP’in bitirilmesiyle işlerinin sona ermiş olmayacağını da vurguladı.

Basın toplantısında ECB’nin 2021, 2022 ve 2023 yılları için büyüme ve enflasyon projeksiyonlarında yapılan revizyonlara da yer veren Lagarde, 2021 yılı için GSYH büyüme beklentilerini yüzde 4,6’dan yüzde 5’e çıkardıklarını, 2022 için tahmini yüzde 4,7’den yüzde 4,6’ya indirdiklerini ve 2023 için büyüme beklentilerini yüzde 2.1 olarak koruduklarını ifade etti.

Lagarde, Euro Bölgesi’nde AB uyumlu enflasyon için 2021 tahminlerini yüzde 1,9’dan yüzde 2,2’ye çıkardıklarını belirtirken, 2022 yılı için beklentinin de yüzde 1,5’ten 1,7’ye yükseltildiğini vurguladı.

 

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler