Sosyal Medya

Genel

YORUM:  Bu kış da Covid-19’la yaşayacağız

Pazar günü Türkiye 344 bin 280 Covid-19 testi, 28 bin 370  pozitif test ve 196 can kaybı rapor etti.  Sağlık…

YORUM:  Bu kış da Covid-19’la yaşayacağız

Pazar günü Türkiye 344 bin 280 Covid-19 testi, 28 bin 370  pozitif test ve 196 can kaybı rapor etti.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kışa girerken  yeni bir dalga riskini çok güzel özetledi:

Aşıya rağmen vaka sayıları neden yüksek?” Bugünkü sayıya bakalım: 28.370. Covid-19 sebebiyle hastaneye yatanların sayısı ise 1.283. Henüz toplum bağışıklığı aşamasında değiliz. Aşının sonucunu hastalığın hafif geçirilmesinde görüyoruz. Vaka sayısı? Aşı artıyor ama tedbir azaldı!”

 

Tüm Dünya ve Türkiye için bu kış da Covid-19’dan saklanarak geçecek. Covid-19 sürdükçe tedarik zincirlerindeki aksamaların bitmeyeceğini vurgulayalım. Bu kış bizi çifte tehdit bekliyor.  Covid-19’un yanına öldürücü bir grip salgını da eklenebilir.

Dünyada hala 2019 yılında hayatımıza giren corona virüsü salgını nedeniyle can kayıpları yaşanırken, vaka sayıları da gün be gün artıyor. Dünya genelinde 4 milyon 800 binden fazla kişinin ölümüne neden olan hastalık, 250 milyondan fazla kişiye bulaştı.

 

Geçen yıl, grip vakaları neredeyse hiç görülmezken, bu yıl çift aşılama, maske ve sosyal mesafeden uzaklaşılma gibi durumlar yüzünden grip vakalarında artış gözlemlenmeye başlandı. Özellikle okulların ve iş yerlerinin açılmasıyla grip vakalarına rastlanma sıklığı da arttı. Bunun üzerine, uzmanlardan uyarı gecikmedi. ABD’li uzmanlar, ‘Twimdemic’ (çift pandemi) konusunda uyardı.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN DA YÜKÜ İKİYE KATLANACAK

 

ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post’un haberine göre, Amerikan Hastane Birliği Başkan Yardımcısı Nancy Foster, Covid-19 ve grip vakalarının aynı anda yayılması durumunda hastanelerin yükünün artacağı konusunda tedbir alınması gerektiğini belirtti. Hastanelerdeki oksijen cihazları başta olmak üzere tıbbi malzemelerin de yetmeyebileceği uyarısında bulundu.

 

Öte yandan, Foster, grip ve Covid-19 vakalarının birlikte seyretmesi durumunda doktor ve sağlık çalışanlarının da yükünün artacağını belirtiyor. Foster, ‘Zaten zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanlarının yükü böylelikle ikiye katlanacak’ ifadelerinde bulundu.

 

Uzmanlar bu yıl da ‘çift pandemi’ dönemini hasarsız atlatabilmek adına ‘aşı olun’ çağrılarını sıklaştırdı.

Virüsten en çok etkilenen ülke konumunda olan ABD’de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, yetişkin nüfusun yüzde 74’ünden fazlasına en az bir doz corona virüsü aşısı uygulandı.

 

ABD ve İngiltere geniş kapsamlı grip aşısı kampanyaları başlatıyor. Uzmanlara göre, geçen yılı evde geçiren insanlık grip virüsüne karşı bağışıklığını kaybetti.

 

Türkiye:  30 bin günlük vakanın altına inemedik

 

Bazen 28 binlere düşse de, Türkiye Eylül’den bu yana günlük 30 bin civarında vaka açıkladı.  Ölüm/vaka oranında da yüksek bir seyir var. Uzmanlara göre halen ülkemizdeki yetişkinlerin sadece %55’i çifte aşılı. Ek olarak Delta varyantına tam bağışıklık sağlamayan Sinovac aşılılar da hatırlatma dozu olmak zorunda.

 

Bir başka problem ise en öldürücü mütasyon olan Delta’nın hızla daha genç yaşta hastalara ve hamile kadınlar saldırması:

 

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, koronavirüs vakalarının büyük çoğunluğunun Delta varyantından kaynaklandığını belirterek özellikle hamilelerdeki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Bilge “Hamilelikte hem Covid-19’a bağlı ciddi hastalık riski hem de erken doğum riski artmaktadır. Covid-19, gebelerde daha şiddetli seyretmektedir” dedi.

 

COVID-19 salgınında ülkemizdeki genel kısıtlama tedbirlerine son verilmesinin ardından olgu sayıları 27 bin sınırında ve yüksek riskli seviyede seyretmeyi sürdürüyor. Son aylarda okullarında açılmasıyla özellikle 17 yaş altı genç-çocuk hasta grubunda hasta sayısı arttı ve toplam hastaların yüzde 25’ine ulaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, COVID-19 pandemisinin “aşısızların salgını” olarak devam ettiğine dikkat çekti.

 

“Hastane, yoğun bakım yatışları ve ölümler maalesef aşısız grupta yoğunlaştı” diyen Kömürcüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Tam doz aşı olanlar hastalık geçirseler bile hafif ve ayakta geçiriyorlar ve aşılar ağır hastalığı ve ölümü önlemede halen yüzde 90 üzerinde etkili.”

 

Kış aylarında COVID-19 hasta sayılarında artış olabileceği uyarısında bulunan Kömürcüoğlu, şu çağrıyı yaptı: “Lütfen aşı olalım, kapalı alanlarda maskemizi takalım. Eğer beklenmeyen bir mutasyonla karşılaşmazsak ve aşılama aynı hızda devam ederse bahar aylarında çok daha rahat olabiliriz.”

 

Kış aylarında toplumu çok rahatsız edecek ve hizmetler sektöründe ağır faaliyet kayıplarına yol açacak kapatma/kapanmaları önlemenin 2 yolu var.  İlki, kamunun hakim olduğu tüm faaliyetlerde aşıyı zorunlu kılmak. İkincisi, günlük aşılama sayısını hızla 300-350 binden 1 milyona yükseltmek.

 

Kışa zaten kira, gıda ve enerji enflasyonunda bunalarak giren toplum bir de  yeni bir Covid-19  dalgasının zahmetine katlanamaz. Yalnız ekonomide değil, politikada da depremler yaşanır.

 

 

 

 

Kayıt için linki tıklayın, ücretsizdir

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler