Sosyal Medya

Genel

Pazar yerleri genelgesi, ürünlerini çöpe atmak zorunda kalan çiftçiyi rahatlatır mı?

Türkiye'de tam kapanma ile pazar yerlerinin de kapatılması kararı, çiftçilerin elinde kalan ürünleri çöpe atmasına yol açtı...

Pazar yerleri genelgesi, ürünlerini çöpe atmak zorunda kalan çiftçiyi rahatlatır mı?

Türkiye’de tam kapanma ile pazar yerlerinin de kapatılması kararı, çiftçilerin elinde kalan ürünleri çöpe atmasına yol açtı.

Çiftçilerin tarlalarından topladıkları ürünleri çöpe attığı görüntüler, sebze ve meyvelerinin ellerinde kaldığını anlatan üreticilerin şikayetleri sosyal medyada yankı buldu.

Tarlalardan toplanan ürünlerin mevsim dolayısıyla tam da bollaştığı bu dönemde pazarların kapanmasıyla sebze ve meyveler hallerde yığıldı.

Bunun üzerine çiftçinin topladığı sebze ve meyveyle yüklü kamyonlar, haller önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Lojistik ve tedarik zincirinde yaşanan bu sorun yüzünden günlük masraflarını karşılamakta zorluk çeken çiftçi, elindeki ürünleri çöpe atmak zorunda kaldı.

Pazartesi akşamı İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgede ise mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış ve tarımsal ürünlerin zayi olabileceğinin tespiti üzerine pazar yerlerinin 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri açık olacağı belirtildi.

Ancak çiftçilere ve tarım sektörü temsilcilerine göre bu genelge ile semt pazarlarının sadece birkaç gün açık kalması çiftçinin zararının karşılanması için yeterli değil.

Bir ailenin bir ton üründen zararı 30 bin TL

Son günlerde çiftçinin ne kadar ürününü imha etmek zorunda kaldığı, üreticinin toplam zararının ne kadar olduğu ya da bu zararın karşılanıp karşılanamayacağı ise bilinmiyor.

Ellerindeki tonlarca ürünü çöpe dökmek zorunda kalan üreticilerin yoğunlukla yaşadığı yerlerden biri Antalya’nın Kumluca ilçesi.

Ailesi bölgedeki küçük üreticilerden biri olan üniversite öğrencisi Gözde, ailesinin imha etmek zorunda kaldığı bir ton üründen ötürü zararının 30 bin TL civarında olduğunu anlattı.

BBC Türkçe’ye konuşan Gözde, “Biz küçük bir çiftçiyiz. Sadece benim ailemin iki dönümlük arazisindeki beş ton biber ağaçta bekliyor. Bu biberleri götürüp satamayacağımız için imha edilmek için bekliyorlar” dedi.

Haberin Devamına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler