Sosyal Medya

Ekonomi

OPEC+ kararı sonrası kurumların petrol beklentileri

OPEC+ kilit tüketicilerin artan enerji fiyatları nedeniyle daha fazla üretim talebini geçen hafta karşılamadı ve aralık ayı için kendi mütevazı…

OPEC+ kararı sonrası kurumların petrol beklentileri

OPEC+ kilit tüketicilerin artan enerji fiyatları nedeniyle daha fazla üretim talebini geçen hafta karşılamadı ve aralık ayı için kendi mütevazı üretim artışı planını devreye sokmakla yetindi. Biden bu talebi en yüksek sesle ileten taraf olurken, ABD şimdi fiyatlarla başa çıkmak için çok çeşitli araçlar düşüneceğini söylemekte. Brent önceki haftaki düşüşün ardından yeniden cumadan bu yana yükselişte.

OPEC+’nın gelecek ay üretimi günde 400.000 varil artırmayı kabul etmesinin ardından bazı analistlerin petrol piyasası hakkında söyledikleri şöyle:

Citigroup: Petrol fiyatlarının artacağını öngörüyoruz

OPEC+ geçen hafta Bloomberg televizyonuna verdiği röportajda, “talebin büyümede çok yavaş olacağını, önümüzde pandemi olduğunu” söyledi. “Aslında, tersi muhtemelen daha doğru. Talepte bir yükseliş görüyoruz.”

Citigroup Inc.’in emtia araştırmaları başkanı Ed Morse, yatırımcıların OPEC+’tan üretimde kademeli bir artışa ABD’den gelen potansiyel arz tepkisini değerlendirmesiyle Asya ticaretinde ilerleyen petrol görünümünü tartışıyor. Morse, “Gelecek yıl, ABD’den de dahil olmak üzere OPEC dışı üretim açısından yukarı doğru çok büyük bir sürpriz olacak.” diye de ekledi. Büyüme açısından “diğer bireysel OPEC ülkelerinden” daha büyük olacak.

Goldman Sachs: Oynaklık artacak

Goldman Sachs Group Inc.’den gelen bir nota göre, OPEC+ ile ABD arasındaki açık anlaşmazlık nedeniyle fiyat oynaklığının önümüzdeki haftalarda artması bekleniyor. Banka, petrol piyasasının yetersiz kaldığını ve ABD stratejik rezervlerinden gelebilecek potansiyel bir serbest bırakmanın sadece geçici bir rahatlama sağlayabileceğini ve hatta gelecek yıl geri tepebileceğini belirtti.

Again Capital: Soğuk kış 100 dolar ve üzeri demek

Again Capital LLC’nin kurucu ortağı John Kilduff stratejik petrol rezervlerinin serbest bırakılmasına atıfta bulunarak, “Şimdilik tüm kartlar OPEC+’nın elinde ve SPR arzına dokunulmazsa, çok daha yüksek fiyatlar ortaya çıkacaktır.” dedi. “Kış erken ortaya çıkarsa, petrol için en kötü fiyat senaryosu gerçekleşecek — 100 dolar ve üzeri.”

UBS: ABD stratejik rezervler devreye girse de yapısal sorunlara çözüm değil

UBS Group AG stratejisti Giovanni Staunovo tarafından yazılan bir nota göre, OPEC+ kararı ABD’yi stratejik petrol rezervlerini serbest bırakmaya sevk edebilir, ancak bu durum “yalnızca geçici üretim kesintileri sırasındaki boşluğu dolduracak ve eksik yatırımlar ve artan taleple ilgili yapısal sorunları çözmeyecektir.” Banka, Brent’in önümüzdeki aylarda varil başına 90 dolara ulaşacağı tahminini yineledi.

Vanda Insights: Talep güçlü kalır

Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari’ye göre, Brent ham petrol fiyatının zaten yükseklerinden soğumasıyla petrol tüketicilerinden büyük bir tepki olması pek mümkün değil. Yetkili, talebin toparlanmaya devam etmesinin beklendiğini ve OPEC+’nın arzı sıkı tutma kararı sonrasında stokların büyük olasılıkla tükeneceğini söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler