Sosyal Medya

Gündem

Medikal üreticileri 700 milyon dolarlık tıbbi ekipman faturasını protesto etti

Türk medikal üreticileri Perşembe günü, devlet ve üniversite hastanelerine sağlanan ekipmanların yüz milyonlarca dolarlık ödenmemiş faturalarını protesto etti. Yüzlerce gösterici,…

Medikal üreticileri 700 milyon dolarlık tıbbi ekipman faturasını protesto etti

Türk medikal üreticileri Perşembe günü, devlet ve üniversite hastanelerine sağlanan ekipmanların yüz milyonlarca dolarlık ödenmemiş faturalarını protesto etti.

Yüzlerce gösterici, 6 milyar borcu olduğunu söyledi. 709 milyon lira (709 milyon dolar) borç ödemeden şirketleri kendileri yönetmeleri için yetkililere sembolik bir meydan okuma olarak ofis anahtarlarını yere attı.

Toplam 19 milyar lira borcu olan Türk devlet ve üniversite hastaneleri iki büyük işçi ve işveren derneğine göre ilaç üreticileri ve tıbbi malzeme firmalarına 2018 ve 2020’de indirimli geri ödeme planları önerdi.

“Son üç yılda iki indirimde anlaşmaya varmasına rağmen sektör ödenmemiş ve çaresiz kaldı Türkiye Sağlık Sektörü İşverenleri Sendikası (SEIS) Başkanı Metin Demir, “Yıllardır tüm firmaların kabul edeceği vaadiyle iki kez %27 ve %25 indirimleri kabul etmek zorunda kaldık” dedi. Bunun bedeli zamanı gelince ödenecektir.”

Ödenmeyen borçlardan kaynaklanabilecek erzak gecikmelerinin sağlık hizmetlerini aksatacağı konusunda uyardı.

Demir Ankara’nın merkezinde birkaç yüz protestocuya verdiği demeçte, “Sağlık bakanından bu anahtarları almasını ve mevcut koşullar altında yapabiliyorsa işlerimizi yönetmesini istiyoruz” dedi.

Demir, 250.000 çalışanın çıkmazdan etkilendiğini söyledi.

Konu, geçen yıl Ankara’nın ilaç şirketlerine 2 milyar dolardan fazla borcu olduğunu söyleyen ABD Büyükelçisi David Satterfield tarafından da gündeme getirildi. ABD’li olanlar da dahil ve kendilerine ödeme yapılmadığı takdirde Türkiye’yi terk edecekleri konusunda uyardı.

Ne sağlık ne de hazine bakanlığı yetkilileri hemen yorum yapmak için müsait değildi.

Sağlık maliyetleri, 2018’den bu yana keskin bir şekilde arttı. ABD doları karşısında değerinin yarısından fazlasını kaybeden Türk lirasının ciddi şekilde değer kaybetmesine neden oldu. Harcamalar, koronavirüs pandemisi tarafından daha da gerildi.

Çıkmazlığı çözmek amacıyla hükümet, tedarikçiler için indirimler ve üç yıla kadar uzun geri ödeme süreleri bir arada önerdi.

Artık tedarik zincirini sürdürecek gücümüz kalmadı’ diyen Demir, tedarikçilerin yaptığı fedakarlıkların sektörü iflasın eşiğine getirdiğini de sözlerine ekledi.

 

 

Kaynak: donanimtekno.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler