Sosyal Medya

Döviz

IMF SDR dağıtımını gerçekleştirdi, TCMB ne yapacak bu parayı?

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolar büyüklüğü ile IMF tarihinin en büyük SDR-Özel Çekim Hakkı dağıtımının bugün gerçekleştirildiğini duyurdu.…

IMF SDR dağıtımını gerçekleştirdi, TCMB ne yapacak bu parayı?

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolar büyüklüğü ile IMF tarihinin en büyük SDR-Özel Çekim Hakkı dağıtımının bugün gerçekleştirildiğini duyurdu.

Georgieva yaptığı açıklamada, “Özel Çekim Hakkı dağıtımı dünya için bir taze kan ve eğer akıllıca kullanılır ise bu benzeri görülmemiş krizle mücadele için eşsiz bir fırsat” dedi.

“SDR dağıtımı global ekonomik sisteme ek likidite sağlayacak, ülkelerin döviz rezervlerine eklenecek ve üye ülkelerin yurt içi veya yurt dışı borçlanmaya bağımlılıklarını azaltacak. Ülkeler, SDR dağıtımının sağladığı alanı ekonomilerini desteklemek ve kriz ile mücadelelerini artırmak için kullanabilecekler” diye konuşan Georgieva, SDR’lerin ülkeleri IMF’teki kotalarına göre dağıtıldığını belirtirken, 650 milyar doların 275 milyar dolarının gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelere gittiğini de vurguladı. Düşük gelirli ülkelere 21 milyar dolar dağıtıldığını belirten Georgieva, bunun bazı ülkeler için GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğini de ifade etti.

“SDR dağıtımı, IMF’in pandemi sürecinde üye ülkeleri desteklemeye yönelik çabalarının önemli bir bileşeni” diye konuşan Goergiva, pandemi karşısında bugüne kadar 85 ülkeye 117 milyar dolar yeni finansman sağladıklarını, 29 ülkeye borç geri ödemelerinde rahatlama imkanı verdiklerini de belirtti.

Türkiye ne aldı?

IMF, SDR’ları üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir.  IMF’nin en son SDR tahsisi yaptığı 2009’da üye ülkeler küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolarlık SDR rezervi temin etmişti.  Mevcut durumda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık IMF parası TCMB brüt rezervlerinde duruyor. Bu para, IMF’nin üye ülkelere kredi olarak aktardığı paradan farklı.

Türkiye’nin IMF’de yaklaşık %1 payı bulunuyor. 23 Ağustos’taki tahsisten TCMB hesaplarına girecek yaklaşık 6,3 milyar dolar.

TCMB’nin “uluslararası rezervler” istatistiklerinden Türkiye’nin elindeki SDR miktarı izlenebilir.  SDR’ler muhasebe gereği “resmi rezerv varlıkları” altında gösteriliyor ve hesaplara girdiğinde ülkenin brüt rezervi o kadar artıyor.  Rezervleri dış varlık kalemindeki artış dış yükümlülükleri de yükseltiyor; dolayısıyla net uluslararası rezerv miktarı etkilenmiyor.

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara Twitter hesabından yaptığı açıklamada “IMF’nin sağladığı SDR imkanını kabaca merkez bankasına açılan sonsuz vadeli bir döviz kredisi gibi düşünebilirsiniz. Rahatlıkla dövize çevrilebilir ve müdahalelerde kullanımı izne tabi değildir. Dolayısıyla swaplara kıyasla çok daha kaliteli bir rezerv varlığıdır” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trafikte yeni dönem başlıyor! Plaka ve ehliyette sahtekarlığa rekor cezalar yolda

    Trafik güvenliğini artırmak amacıyla hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu. Hayati kurallara uymayan sürücülere yönelik para cezaları ciddi oranda artırılırken, ehliyet iptali ve hapis cezaları da gündemde.

  • Alternatif Bank’ta kriz sinyali! Şubeler kapandı, kar eriyor, işten çıkarmalar arttı

    Bankacılık sektörünün genelinde kârlılık rekor seviyelere ulaşırken, Alternatif Bank cephesinden dikkat çekici bir gerileme haberi geldi. Banka, 2025 yılının ilk çeyreğinde hem finansal hem de operasyonel anlamda ciddi bir küçülmeye gitti.

  • Koza Altın (KOZAL) ilk çeyrek raporu geldi! Net satışlar sınırlı arttı

    Gedik Yatırım, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. (KOZAL), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin net satışları sınırlı bir artış gösterirken, operasyonel karlılıkta önemli düşüşler yaşandı. Açıklanan sonuçlar, piyasa beklentilerinin belirgin şekilde gerisinde kaldı.

  • Gelişen Piyasa Hisse Fonları  Yatırımcıları Cezbediyor, Borsa yaya kalıyor

    2025 yılı itibarıyla gelişen piyasa hisse senedi fonları, küresel getiri sıralamasında zirvede yer alıyor. Bu performans, hem cazip değerlemelere hem de yatırımcıların bu piyasaları uzun süre ihmal etmesine bağlanıyor. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine verdiği aranın ardından ekonomik baskıların hafiflemesi de gelişen piyasalara ilgiyi artırmış durumda. Borsa siyasi gerginlik yüzünden henüz bu furyaya katılamadı.  Yaz aylarında ne olacak?

  • Dolar’da hezimet günleri

    ABD’nin kamu maliyesine yönelik artan endişeler, doları 2023’ten bu yana en kötü haftalık performansına doğru sürüklüyor. Başkan Donald Trump’ın ticaret savaşı söylemlerini yeniden alevlendirmesi ve bütçe açığını artırabilecek yeni vergi ve harcama paketi, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Dolar hızla düştü, Wall Street hisse endeksleri karalar bağladı..

  • Ekonomide İkinci Çeyrek Alarmı: Yavaşlama Sinyalleri Tüm Sektörlere Yayılıyor

    Mayıs ayına ilişkin açıklanan İktisadi Yönelim Anketi, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri, imalat sanayi başta olmak üzere tüm sektörlerde zayıflayan bir ekonomik faaliyete işaret ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı çıktı açığı tahminleri de bu görünümü destekleyerek potansiyel-altı bir büyüme süreci yaşandığına dikkat çekiyor.

  • Yetişkin İçerik Platformu OnlyFans 8 Milyar Dolarlık Satış Görüşmelerinde

    Cinsel içerik üreticilerine, ünlülere ve spor yıldızlarına özel içerik sunma imkânı veren İngiliz merkezli çevrimiçi platform OnlyFans, yaklaşık 8 milyar dolar değerinde olabilecek bir satış anlaşması için çeşitli yatırım gruplarıyla görüşmeler yürütüyor.

  • OPEC+ Temmuz Ayında Üretim Artışını Görüşüyor: Petrol Fiyatları Geriledi

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya öncülüğündeki müttefikleri olan OPEC+ ülkeleri, Temmuz ayında üçüncü kez üst üste petrol üretimini artırmayı değerlendiriyor. Bu olasılık, petrol fiyatlarının üç gündür düşmesine ve haftanın en düşük seviyelerine gerilemesine neden oldu. İran İsrail kaynaklı politik gerilimi fiyatların hızlı düşmesini engelleyen tek neden.

  • TCMB’nin döviz rezervleri son 5 haftanın zirvesinde!

    Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre döviz rezervleri 4,1 milyar dolar artarak 65,4 milyar dolara çıktı. Altın rezervlerinde düşüş yaşansa da toplam rezervlerde sınırlı artış kaydedildi.

  • Trump’tan ticaret tehdidi: Avrupa ve Apple’a ek vergi!

    ABD Başkanı Donald Trump, ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanamamasını gerekçe göstererek Avrupa Birliği’ne ve Apple’a yönelik ağır gümrük tarifeleri uygulama tehdidinde bulundu. Trump'ın açıklamaları piyasaları da sarstı.

  • Euro Bölgesi’nde ücret artışı son 3 yılın en düşük seviyesinde!

    2025’in ilk çeyreğinde Euro Bölgesi'nde müzakere edilen ücret artışı yüzde 2,38’e gerileyerek son üç yılın en düşük seviyesine indi. Bu gelişme, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimleri için elini güçlendiriyor.

  • Şimşek: Ekonomi yolunda, bütçede sıkı disiplin devam edecek!

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe disiplini ve enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda konuşan Şimşek, istikrarlı büyüme ve sürdürülebilir finansman hedeflerini yineledi.

  • Turizmde Nisan sürprizi: Gelen yabancı sayısı beklentiyi aştı!

    Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Nisan 2025’te Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıla göre %8 arttı. Yılın ilk dört ayında ise toplam ziyaretçi sayısında sınırlı bir düşüş kaydedildi.

Benzer Haberler