Sosyal Medya

Genel

HDP’nin kapatma davası stratejisi tartışılıyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davası istemiyle ilgili ilk incelemeyi 21 Haziran’da yapmaya hazırlanıyor. Kapatma davasına…

HDP’nin kapatma davası stratejisi tartışılıyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davası istemiyle ilgili ilk incelemeyi 21 Haziran’da yapmaya hazırlanıyor. Kapatma davasına karşı hukukçu kadrosunu genişleten HDP, siyasi mücadele yollarını da tartışmaya başladı.

İktidarın partiyi siyaset dışı bırakma anlayışına karşılık, muhalefetin de “Kendi başına yol yürüsün” yaklaşımı sergilediğini düşünen HDP yönetimi, “muhalefete muhalefet” edip etmeme ve cumhurbaşkanlığı seçiminde “sandığa gidip gitmeme” seçeneklerini tartışıyor.

HDP hakkındaki kapatma davası istemiyle ilgili AYM’nin kararı beklenirken, HDP yönetimi sürece göre izleyeceği rotayı belirlemeye çalışıyor..

AYM’nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etmesi halinde, kapatma davası süreci resmen başlamış olacak.

‘Dava hızla sonuçlandırılır, HDP siyaset dışı bırakılabilir’

Parti içinde ağırlıklı görüş, dava açılması halinde, AYM’nin siyasi baskıları da dikkate alarak, dosyayı 5-6 ay gibi hızlandırılmış bir süreçte karara bağlayabileceği yönünde.

Beklenti daha çok partiye “Hazine yardımının kesilmesi cezası” verileceği yönünde olsa da, iktidar baskısıyla “muhalefet blokunu etkisizleştirmek” için partinin siyaset yollarının tıkanabileceği ihtimali de hesaba katılıyor.

Cumhur İttifakı’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçtirmek için HDP’nin devre dışı bırakılması hesabı yaptığı ve bu nedenle de partinin kapatılması halinde, kurulacak yeni partinin başvurusunun reddedilmesi, yeni partiye de kapatma davası açılması, yöneticileri hakkında yine soruşturmalar başlatılması, seçimlere bağımsız girildiği takdirde ise adayların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilmesi hep olasılık dahilinde görülüyor.

‘Muhalefete de muhalefet’ devreye sokulabilir

HDP’de iktidarın kapatma davası ile ilgili beklentiler kadar, muhalefetin tutumuna dönük politikalar da tartışılıyor, muhalefetin de hesabını HDP seçmeni üzerinden yaptığına dikkat çekiliyor.

HDP’nin kapatılması ya da siyaset yollarının tıkanması halinde muhalefetin de “HDP seçmeni kerhen de olsa muhalefetin cumhurbaşkanı adayına oy verir” hesabı yaptığı ifade ediliyor.

Muhalefetin, Erdoğan’a karşı kazanabilmesi için “tek aday” çıkarması gerektiği, daha önce HDP eş genel başkanları düzeyinde ifade edilmişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “HDP kendi adayını çıkarsın” tutumu kadar, bu tutuma sessiz kaldığı ve HDP’siz bir ittifak planı yaptığı düşünülen CHP’ye de tepkiler dile getiriliyor.

Bu konudaki görünür ilk tepkilerden birisi cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan gelmişti.

Demirtaş, “Kapatma davasının sonucu ne olursa olsun demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Ancak hiç kimse HDP’nin oylarını çantada keklik zannedip şu veya bu ittifakın altına otomatikman ekleyip toplama yaparak sonuç elde edeceğini düşünmesin” eleştirisi yöneltmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Salı günkü grup toplantısında kapatma davasını boşa çıkaracaklarını belirtirken, “Hadi kapattınız diyelim, kimse HDP’nin kapatılması üzerinden gelecekte siyasi avantaj devşirme hesabı yapmasın. Eğer şimdiden ‘HDP kapatılacak gelin hesabımızı, oy planlarımızı buna göre yapalım’ diye düşünenler varsa, ister iktidarda ister muhalefette; yırtın atın o hesapları” diye konuştu.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler