Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Enerji Raporu sonrasında petrol fiyatında yeniden yükseliş

ABD enerji görünümü raporunun önemli ölçüde daha zayıf bir piyasanın fiyatların düşmesine yol açacağını ve böylece Biden yönetimi üzerindeki stratejik…

Enerji Raporu sonrasında petrol fiyatında yeniden yükseliş

ABD enerji görünümü raporunun önemli ölçüde daha zayıf bir piyasanın fiyatların düşmesine yol açacağını ve böylece Biden yönetimi üzerindeki stratejik rezervleri serbest bırakma baskısını azaltacağını öngörmesi sonrasında petrol fiyatı sıçradı.

New York vadelileri %2,3 kadar yükseldi. “Kısa Vadeli Enerji Görünümü (STEO)”, piyasada gelecek yılın başlarında arz fazlası oluşacağını ve fiyatların Aralık ayında mevcut seviyelerden düşeceğini öngördü. ABD Başkanı artan enerji maliyetlerinin nasıl karşılanacağını belirlemek için söz konusu rapordaki verilere bakacağı sinyalini verdikten sonra, piyasalar raporu merakla bekliyordu.

CIBC Private Wealth Management kıdemli enerji tüccarı Rebecca Babin, “Piyasa bu STEO raporuna açıkça bakıyor ve koordineli bir stratejik rezerv (SPR) salınımı olasılığının daraldığını belirliyor. Ancak, bu konuda siyasi bir unsur var çünkü pompa fiyatları çok yüksek kalıyor. Bu yüzden rezervden satış kararının bu rapordan sonra alınmasına şaşırmam” dedi.

Petrol fiyatları bu yıl küresel ekonomik toparlanmanın tüketimi artırmasıyla tavan yaparken, ham üretim daha mütevazı bir hızda geri döndü. Vitol Group İcra Kurulu Başkanı Russell Hardy, talebin salgın öncesi seviyelere geri döndüğünü ve gelecek yılın başlarında daha da yükseğe çıkmaya hazır olduğunu söyledi. Hardy, piyasa arz ve talebinin önümüzdeki 12 ay boyunca “makul derecede sıkı olacağını” ve varil başına 100 dolara kadar bir fiyat artışının “kesinlikle bir olasılık” olduğunu ekledi.

ABD, diğer tüketici ülkelerle birlikte OPEC+’ya salgın sırasında durdurulan arzın geri dönüşünü hızlandırması için baskı yapmaya çalıştı. Reddetmeleri sonrası dikkatler, ABD başkanının fiyatları düşürmek için atabileceği adımlara odaklandı.

Petrol tarihçisi Daniel Yergin, Joe Biden’ın OPEC+’ya daha fazla ham petrol ürettirmek için baskı yaparken, dünyanın geri kalanının en iyi petrol üreticisi olan ABD liderinin kayagazı üretimine daha fazla ilgi göstermemesini tuhaf bulduğunu söyledi.

Aralık teslimatı için West Texas Intermediate, New York’ta saat 13:10’da 1,72 dolar artarak varil başına 83,65 dolara yükseldi.

Ocak uzlaşması için Brent 91 sent yükselerek varil başına 84,734 dolara ulaştı.

Suudi Arabistan geçen hafta tüm bölgelere ihracat petrol fiyatlarını yükseltme kararı aldıktan sonra piyasada yeni bir sarsıntı yaratmıştı.

Günün ilerleyen saatlerinde, endüstri tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü, önemli Cushing depolama merkezi de dahil olmak üzere ABD stoklarındaki haftalık değişiklikler hakkında rapor açıklayacak. Bloomberg’in anketine katılan analistler, geçen hafta 1,6 milyon varillik ham stok artışı tahmin ediyor.

Geçen haftaki resmi veriler, ABD vadelileri için teslimat noktasındaki petrol stoklarının üç yılın en düşük seviyesinde olduğunu, ancak depolama merkezine doğru büyük boru hattındaki akışların arttığını gösterdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler