Sosyal Medya

Genel

Dolar/TL’yi 9,00’un üzerine atan Erdoğan açıklamaları…

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı uzun açıklamalarda Suriye’den Türkiye’ye yönelik düzenlenen saldırılara tahammülün kalmadığını belirtirken,…

Dolar/TL’yi 9,00’un üzerine atan Erdoğan açıklamaları…

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı uzun açıklamalarda Suriye’den Türkiye’ye yönelik düzenlenen saldırılara tahammülün kalmadığını belirtirken, “En kısa sürede bu sorunun çözümü için gereken adımları atacağız” dedi.

Erdoğan’ın gündeminde Suriye’de yaşanan gerilim odaktaydı. Erdoğan, Türkiye’ye ve Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılara tahammülün kalmadığını söylerken, “Ya oralarda etkin olan güçlerle ya da kendimiz bertaraf etmekte kararlıyız. Polislerimize yönelik son saldırı ve tacizler artık bardağı taşırmıştır. En kısa sürede bu sorunun çözümü için gereken adımları atacağız” dedi.

Azez kentinin Mare ilçesinde Türk güvenlik güçlerinin bulunduğu konvoya düzenlenen roketli saldırıda iki Özel Harekât polisi hayatını kaybederken iki polis de yaralanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter, saldırının Tel Rıfat bölgesindeki “PKK/PYD” unsurları tarafından güdümlü füzeyle düzenlendiğini belirtmişti. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin desteklediği muhalif güçlerce kontrol edilen Afrin kentinde de bombalı araçla düzenlenen bir saldırıda altı kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Konu, ABD ve Suriye Kürtleri YPG ilişkisi.  Erdoğan’ın sözleri seçim/erken seçim arifesinde YPG’ye yönelik askeri harekat olarak yorumlandı.  Yeni bir askeri harekat zaten gergin ABD-Türkiye ilişkilerini yeniden daha kritik seviyelere taşıyabileceğinden TL yeniden satış baskısı altında kaldı.   

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun erken faiz indirimi ve bugün de Meclis’te yaptığı konuşmada faiz indirimlerine devam edeceği sinyali TL’yi hem politik çalkantılara hem de yükselen enflasyona karşı iyice korumasız bırakmakta.

Diğer yandan enflasyon konusunda Erdoğan, dünyada enerji, emtia ve gıda fiyatlarında artış yaşandığını ancak Türkiye’de etkisinin ya görülmediğini ya da çok sınırlı görüldüğünü iddia etti.  “Fiyat artışlarından dolayı sıkıntıya düşen çalışanlarımızı ve üreticilerimizi korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. Kamu işçi ve memur sözleşmelerinde yaptığımız yüksek artışlar bu anlayışın bir yansımasıdır. Özel sektörümüzün de kendi çalışanlarını aynı şekilde koruyacak, kollayacak bir anlayışı ortaya koyacağına inanıyorum” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşanan istisnai durumu yüksek kar hırsıyla yaptıkları fahiş fiyat artışlarının bahanesi halinde getirerek milletimizin mağduriyetine yol açan fırsatçıları yakından takip ediyoruz. Ekonomide büyümeden ihracata, istihdamda cari fazlaya kadar aldığımız her yeni güzel haber geleceğimize daha umutla bakmamızı sağlıyor. Ağustos ayı işsizlik rakamlarının işgücüne katılım oranı sürekli arttığı halde yatak bir seyir izlediği müşahade ediliyor. Ülkemizi yatırım, üretim, ihracat, istihdam temelleri üzerinde, cari dengemizi fazla yönünde sürekli geliştirerek büyütmeyi sürdüreceğiz. Bundan sonra Türkiye ekonomik olarak her geçen gün çok daha güçlenecektir.”

“2007 yılında ülkemizin önüne suni bir rejim tartışması, Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi çıkardılar. Gezi olayları ve 15 Temmuz darbesini içine alan kesintisiz bir süreç yaşadık. Çukur eylemleriyle bölücü terörü tekrar hortlattılar. Ülkemizin içinde yaşanan her sıkıntının dışardan planlanan ve beslenen bir boyutu mevcuttur. Tarihi mücadele sayesinde ülkemizi asırlık tuzaklardan, cenderelerden kurtardık. Terör örgütleriyle sınırlar içerisinde yüzleşmek yerine tehditleri kaynağında tespit ve imha edecek bir stratejiye geçtik. Hem askeri ve polis gücümüzü, hem diplomatik gücümüzü kullandık. Yaptığımız yatırımlar ve getirdiğimiz hizmetlerle terör hadiselerinin yaşandığı şehirlerimizi hızla kalkındırdık. Her kesimden insanımızın sorunlarını çözecek, talep ve beklentilerine cevap verebilecek imkanlar sağladık. Sınırlarımızı korumak ve sınır ötesi harekatları yapmak için ihtiyaç duyduğumuz silah ve mühimmatı kendimiz üretmek suretiyle dışa bağımlılıktan kurtardık. Ülkemizde hak hukuk, özgürlük temelli bir yönetim yapısına kavuşturduk. Türkiye’yi istisnasız her köşesinde, milletimizin istisnasız her ferdinin demokratik ve ekonomik imkanlara sahip olduğu müreffeh bir yer haline getirdik.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler