Sosyal Medya

Genel

Dolar/TL kritik seviye 8,50’den döndü

ABD’de beklentileri aşan enflasyon Türkiye bayram tatilindeyken geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri piyasalarda oynaklığı artırmıştı. TL açısından kapalı piyasada…

Dolar/TL kritik seviye 8,50’den döndü

ABD’de beklentileri aşan enflasyon Türkiye bayram tatilindeyken geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri piyasalarda oynaklığı artırmıştı. TL açısından kapalı piyasada düşük hacimli işlemlerle dolar /TL 8,50’nin üzerini gördü.

Enflasyon korkusu Fed’in açıklamaları ve devam eden likidite sayesinde varlık fiyatlarındaki stres kısa sürdü.  ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,70 üzerini denese de Cuma günü %1,63 seviyesinden kapandı. Dolar endeksi de benzer şekilde yeniden 90,0’lı seviyelere doğru yöneldi.

Son haftalarda çoğunlukla iyimser okumaların ardından ekonomik veriler yeniden odak noktasında. Haftanın sonunda gelişmiş dünyanın çoğunda Mayıs ayı için satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) sonuçları takip edilecek. Bundan önce, Salı günü, yatırımcılar Japonya ve Euro Bölgesi ilk çeyrek GSYİH rakamlarını izleyecek. Aşıların yaygınlaştırılması ve toparlanma belirtileri, büyük ekonomilerdeki PMI’ların daralmadan genişlemeye geçiş için 50 sınır çizgisinin rahatça üzerinde kalması anlamına gelecek.

Asya hisse senedi piyasaları bugün, Çin’de endüstriyel üretimin sağlam kalmasına rağmen beklentileri karşılayamamasının ardından karışık seyirde hareket ediyor. ABD vadelileri ise %0,20’nin üzerinde ekside hareket ediyor. Bu görünümle birlikte endeksin güne zayıf bir başlangıç yapması muhtemel görünüyor.

USD/TRY

Geçtiğimiz hafta Ramazan Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar kapalıyken döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin hızlandığı görüldü. ABD’de açıklanan veriler döviz kurundaki harekette etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD işsizlik başvuruları ve PMI verileri yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,45 ve 8,55 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,40 ve 8,35 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EUR/TRY

Avrupa’da ekonominin yılın ikinci yarısında gelişme kat edeceği beklentisi ekonomik veriler ile destekleniyor. Açıklanan güven endeksi son zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşirken bu hafta açıklanacak Avrupa Bölgesi büyüme ve enflasyon oranı yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,25 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,20 ve 10,15 destek seviyeleri önemini koruyor.

Investing.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler