Sosyal Medya

Döviz

ABD’de faiz – kur artışı gelişmekte olan dünyada büyük sorunları tetikleyebilir

Küresel ekonomi Mart 2020’de kapanmaya başlarken, yatırımcılar Kenya, Brezilya, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde hisse senedi ve tahvil piyasalarından kaçarak…

ABD’de faiz –  kur artışı gelişmekte olan dünyada büyük sorunları tetikleyebilir

Küresel ekonomi Mart 2020’de kapanmaya başlarken, yatırımcılar Kenya, Brezilya, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde hisse senedi ve tahvil piyasalarından kaçarak damga vurdu. Panikle göç, Wall Street’i ve daha yoksul ülkeleri cezalandıracak bir hükümet borç temerrüt dalgasının başı gibi görünüyordu.

Ancak birçok ekonomistin gelişmekte olan ülkelerdeki ağır borçlu ülkeler için öngördüğü finansal felaketler hiçbir zaman gerçekleşmedi. Bunun yerine, Fed’in küresel bir buhranı önlemeye yardımcı olan gevşek para politikası-sıfır faiz kararı, portföy yöneticilerini daha yüksek getiri elde edebilecekleri gelişmekte olan piyasalara dönmeye teşvik etti.

Afrika, Asya ve Latin Amerika’ya özel finansal akışların yeniden başlaması, beklenen borç temerrütleri ve yeniden yapılandırma dalgasını önledi. Ancak bunu zaten şişmiş bir borç yığınına ekleme pahasına gelişti: Toplam gelişmekte olan piyasa borçlanmaları, Mart ayı sonunda salgın sırasında 11 trilyon dolardan fazla artışla 86 trilyon doların üzerine çıktı.

Gelişmekte olan dünyadaki ülkeler hırpalanmış ekonomilerini onarmak ve koronavirüs aşılarının parasını ödemek için mücadele ederken daha fazla borç artışı kaçınılmazdır. Borç yükünü hafifletmeye yönelik uluslararası çabalar, özel alacaklılar ve Çin hükümetinin kenarda kalmasıyla şimdiye kadar çok az ilerledi.

Şimdi, Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltebileceğine dair işaretler, hem gelişmekte olan piyasa borçlularını hem de ABD ekonomisini sarsabilecek yeni bir sermaye uçuşunu tetikleyebilir.

ABD ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Singh geçen hafta bir düşünce kuruluşuna verdiği demeçte. “Dışarıda çok büyük miktarda borç var. Bu borcu çevirmek için dış finansman, şu anda bol miktarda. Ancak hepimiz sermaye akımlarının ne kadar değişken olabileceğini biliyoruz” dedi.

Oxford Economics’e göre, şimdilik birçok gelişmekte olan piyasa kayıtlardaki en düşük borç verme maliyetlerinin tadını çıkarıyor. Örneğin Gana, Mart ayında yatırımcılara tahvil satarak dört yıl boyunca faiz ödemeyen bir “sıfır kupon” tahvili de dahil olmak üzere 3 milyar dolar topladı. (Yatırımcılar tahvilleri olgunlaştıklarında, ABD Tasarruf Bonolarının çalışma şekline benzer şekilde indirimli olarak satın aldıkları tahvilin vade değerini alırlar.)

Fed politika yapıcıları geçen ay enflasyon tahminlerini yükseltti ve merkez bankasının 2023’te faizleri beklenenden bir yıl önce artırabileceğini söylediler. Bazı Fed yetkilileri yükselen fiyatları soğutmak için daha erken hareket etmeyi desteklediklerini ifade ettiler. Bu da küresel finansal akışları aniden bir kez daha tersine çevirebilir.

Daha yüksek ABD oranları, fon yöneticilerinin gelişmekte olan piyasalarda menkul kıymet satmaları ve parayı ABD’ye yatırmaları için bir teşvik görevi görür. Salgın sırasında yoğun borç alan ülkeler, daha büyük bir borç stoku için daha yüksek faiz ücretleri ödeyerek çifte sıkıntı çekecekler.

Bu borçlanmanın çoğu dolar cinsinden olduğu için, bu ülkeler iki kötülük arasında bir seçimle karşı karşıya kalacaklardı: Ya sermayenin kaçmasını önlemek ve para birimlerinin değerini korumak için kendi faiz oranlarını yükseltecekler ve bu da bir durgunluğa neden olacak veya para birimlerinin batmasına izin verecekler ve dolar bazlı kredilerini geri ödemenin maliyetinin yüksekliği ile boğuşacaklar.

Dünya Bankası baş ekonomisti Carmen Reinhart, “Bu gelişmekte olan piyasalar için kötü, kötü, gerçekten kötü bir haber” diyor.

Gelişmekte olan ülke borçları, 20 maliye bakanı ve merkez bankası başkanından oluşan grubun 9-10 Temmuz tarihlerinde Venedik’te bir araya gelmesiyle gündemde olacak. G-20 geçen yıl, yoksul ülkelerin devlet alacaklılarına borçlu olduğu faiz ödemelerini askıya alma anlaşmasını koordine etti. İki kez uzatıldıktan sonra, bu anlaşma yılsonunda sona erecek ve yerini Ortak Çerçeve adlı daha geniş bir borç yapılandırma planına bırakacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na göre, gelişmekte olan ülkeler bu yıl kamu borcu için 373 milyar dolar da dâhil olmak üzere 1,1 trilyon dolar borç ödemesi planlanıyor. Kuruluş, önümüzdeki üç yıl içinde bu faiz yükü nedeniyle bu ülkelerin çoğunda salgınla mücadelenin yanı sıra iklim değişikliğinin etkileri gibi uzun vadeli sorunları ele almak için harcama yapacak alan azalıyor.

Faiz ödemeleri zaten bazı gelişmekte olan ülkelerde hükümet bütçelerinin muazzam bir payını yiyor ve eğitim ve sağlık için çok az para bırakıyor. Dünya Bankası verilerine göre, Lübnan, Sri Lanka ve Zambiya’da hükümet gelirlerinin yarıya yakını alacaklılar tarafından hortumlanıyor.

Fed ve diğer büyük merkez bankaları kurları yükseltmeye başlarken, bazı gelişmekte olan piyasa merkez bankaları da buna uymak zorunda kalacaktı. Aksi takdirde, sermaye kaçacak ve para birimleri değer kaybederek enflasyonu daha da kötüleştirecek.

Yatırım danışmanlığı şirketi International Capital Strategies’in başkanı Douglas Rediker’e göre yatırımcılar aynı anda çıkışa koşarlarsa kriz oluşur.

BIS genel müdürü Carstens yaptığı son konuşmada, doların ABD faiz oranlarını takip etmesi halinde, bazı gelişmekte olan piyasaların kredi notlarının da muhtemelen düşürüleceğini, borçlanma maliyetlerini yükselteceğini ve potansiyel olarak mali kurtarma paketlerini gerekli hale getireceğini söyledi.

Brezilya, Meksika, Rusya ve Türkiye’deki merkez bankaları, zayıflayan para birimleri ve artan emtia fiyatlarının neden olduğu yerelleştirilmiş enflasyona tepki olarak faiz oranlarını zaten yükselttiler.

Gelişmekte olan ülkelerde borç yükü büyüdükçe ek riskler ortaya çıkmakta. Salgın sırasında toplam gelişmekte olan ülke borçlanmasının % 60’ı, Uluslararası Para Fonu’na göre “endişe verici” şekilde yerel bankaların bilançosunda yer aldı.

Bu mali bağlantı, daha sistematik bir kriz riski yaratıyor.

Fed en son finansal istikrar raporunda, gelişmekte olan piyasalar için sorunun nihayetinde ABD ekonomisi üzerinde bumerang etkisi yaratabileceği konusunda uyardı. Gelişmekte olan dünyadaki şirketler ve hükümetler kredilerde temerrüde düşmeleri veya bu tür ülkelere önemli ölçüde maruz kalan Amerikalı müşterilerin işlerini kaybetmeleri durumunda bankalar sisteminin zarar görebileceğini belirtti.

Washington Post

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler