Sosyal Medya

Ekonomi

Yumurtasız menemene az kaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Raflardaki ve etiketlerdeki enflasyonu çözeceğiz.” sözlerinin hemen akabinde sebze-meyve halleri ile market ve bakkallara dönük denetimler…

Yumurtasız menemene az kaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Raflardaki ve etiketlerdeki enflasyonu çözeceğiz.” sözlerinin hemen akabinde sebze-meyve halleri ile market ve bakkallara dönük denetimler artırılırken, gıda zamları birbirini takip ediyor.

Yumurtanın adet fiyatı üreticide 80 kuruşa dayandı. Geçen yılın aynı döneminde 1 adet yumurtanın fiyatı 43 kuruş seviyelerindeydi. Sofrasından yumurtayı eksik etmeyen vatandaş da her gün yumurta ile yemek yapan restoranlar da kara kara düşünüyor.

BAŞKAN AFYON: “YUMURTAYA ZAM GELDİ” DEMEK KOMİK OLUYOR

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, “Ambalaj, nakliye, elektrik gibi birçok alanda maliyetlerimiz arttı. En büyük girdi kalemini oluşturan yem fiyatları da yükseldi. Tüm bunlar bir araya gelince yumurta fiyatında artış kaçınılmaz oldu. Yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 1 TL olması gerekiyor. Aslında maliyetlerdeki artışa bakınca ‘yumurta fiyatlarına zam geldi’ demek komik oluyor.” ifadelerini kullandı.

YUMURTA TAVUKLARI KESİLDİ

“Özellikle salgında oteller ve restoranlar gibi toplu tüketim yerleri kapalıydı. Tüketim azalınca fiyatlar da düşmüştü. Üretim fazla olduğu için zarar eden yumurta üreticileri, yumurta tavuklarını kesti.” diyen Afyon, “Bu da üretimin bir miktar düşmesine sebep oldu. Üretim aslında daha normal seviyelere geldi.” dedi.

30’LU KOLİNİN FİYATI MARKETTE 33 TL’YE YÜKSELDİ

İstanbul Büyükçekmece ve Küçükçemece’de semt pazarında yumurta satan Cahit Balcı, son 1 aydır her hafta 30’lu yumurtaya 2 TL zam geldiğini söyledi.

Hürriyet’e mülakat veren Balcı, “Üreticide fiyat yükseldikçe biz de fiyatlarımızı arttırıyoruz. Bizim 25-26 TL’ye sattığımız yumurta kolisi marketlerde 32-33 TL. Vatandaş bizi suçluyor. Bizim kârımızı ise 30’lu yumurtada 2-3 TL’yi geçmiyor.” dedi.

TİCARET BAKANLIĞI FAHİŞ ZAMLARI MERCEK ALTINA ALDI

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığındaki ekip de geçen hafta marketlere yönelik fahiş fiyat artışı ve etiket denetimini yapmıştı.

Denetimlerde ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına, etiket ve künye bilgileri ile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatına bakıldı. Ekipler, rastgele seçtikleri ürünleri kasaya götürerek fiyat karşılaştırması yaptı.

Denetim sonuçlarına yönelik uygulanacak cezaya ilişkin de bilgi veren Benli, fahiş fiyat tespitinde ürün başına 10 bin 911 lira ile 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulandığını bildirdi.

 

 

Kaynak:  Kronos

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler