Sosyal Medya

Genel

Türk şirketleri FX tahvil pazarına sefere çıktı

Cari denge Mayıs ayında $3.1 milyar açık verirken, yıllık açık da $32 milyar civarında sabitlendi. Antalya’dan gelen haberlere göre, günde…

Türk şirketleri FX tahvil pazarına sefere çıktı

Cari denge Mayıs ayında $3.1 milyar açık verirken, yıllık açık da $32 milyar civarında sabitlendi. Antalya’dan gelen haberlere göre, günde 150 bin turist geliyor. Toplam turist sayısı 2019’un sadece %30 gerisinde.  Eğer Brent bazı yatırım bankalarının öne sürdüğü gibi $100/varil gibi uçuk fiyatlara yükselmezse, yaz aylarında cari açık daralarak TL’de istikrara destek verecek.

 

Daha da iyi haber var. Cari açığın finansman kalitesi de bir basamak iyileşti. Uzun bir aradan sonra Türk şirketleri global (FX) tahvil pazarında boy göstermeye başladı.

 

İş Bankası Ekonomik Araştırmalar Birimi raporuna göre

“Mayıs ayında sermaye yatırımlarının ise düşük bazın da katkısıyla Mayıs 2020’ye kıyasla %50,6 oranında yükselerek yatırımlar içindeki payını artırdığı gözlendi. 12 aylık kümülatif net doğrudan yatırımlar Mayıs ayı itibarıyla 4,1 milyar USD oldu.

 

Diğer yatırımlar kaleminde net sermaye girişi Mayıs’ta bir önceki aya göre %89 artarak 3,4 milyar USD ile bu yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde yurt dışı bankaların yurt içindeki bankalar  nezdinde tuttukları efektif ve mevduat 933 milyon USD ile bir önceki aya göre hızlı yükseldi. Öte yandan, Nisan ayında 2,5 milyar USD azalan yurt içi bankaların yurt dışındaki efektif ve mevduat varlıkları Mayıs’ta 837 milyon USD artış kaydederek diğer yatırımlar kaynaklı girişleri sınırladı.

Mayıs ayında yurt dışından sağlanan kredilerde bankaların 674 milyon USD, Genel Hükümetin de 19 milyon USD net geri ödeme gerçekleştirdiği görüldü. Öte yandan, diğer sektörlerin Mayıs’ta 3,6 milyar USD net kredi kullanımı yapması dikkat çekti. 12 aylık kümülatif verilere göre, Mayıs ayı itibarıyla uzun vadeli borç çevirme oranı bankacılık sektöründe %87,8, diğer sektörlerde %107,7 düzeyinde gerçekleşti.

 

Bankalar dış borçlanmada temkinli davranırken, finans-dışı sektörün hızla yeniden borçlanması Bloomberg’in dikkatini çekti.

Bloomberg’in “Record Corporate Borrowing Finances Turkey’s Current-Account Gap” başlıklı haberine göre özel sektör Mayıs’ta yurt dışında brüt $7.98 milyar borçlandı. Bu meblağ 1984’ten bu yana en yüksek aylık total. Net dış borçlanma ise $3.57 milyarla 2008’den bu yana aylık rekorunu kırdı.

Velakin, Barclay’s araştırma uzmanı Ercan Ergüzel’e göre, dış borçlanma temposu yılın ikinci yarısında yavaşlayacak.

Tahvil ihraçları genelde dış kredilerden daha uzun vadeli olduğu için göreceli olarak istikrarlı bir dış finansman kaynağı. Gönül isterdi ki, Getir ve Hepsiburada gibi yurt dışından sermaye cezbeden şirketler artsın. Bunu gerçekleştirebilirsek, cari açık üretime ve ihracata yönelik dış kaynaklarla finanse edileceği için, Türkiye’nin borcun ödemesi kolaylaşacak ve büyüme hızı da yükselecek.

 

Borç dağlar boyu!

 

FÖŞ-Artunç Kocabalkan: FED arpayı keserse ne olur?

 

Reuters Türkiye ekonomisi anketini yayınladı

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler