Sosyal Medya

Genel

‘Tosuncuk’ teslim oldu, Avukata göre ‘infaz indirimi yasası’ bulunmaz nimet…

"Çiftlik Bank"ın kurucusu Mehmet Aydın, Sao Paulo'daki Türk Başkonsolosluğuna teslim oldu. Binlerce kişiyi dolandırmakla suçlanan ve yurt dışına kaçan Aydın kırmızı bültenle aranıyordu...

‘Tosuncuk’ teslim oldu, Avukata göre ‘infaz indirimi yasası’ bulunmaz nimet…

Kurucusu olduğu “Çiftlik Bank” üzerinden binlerce kişiyi dolandırmakla suçlanan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, dün gece Brezilya’da Sao Paulo Başkonsolosluğu’na teslim oldu.

Kurduğu “Çiftlik Bank” ile 2018 yılında, 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon lira toplayarak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan Aydın, dün yayınladığı video ile Türk yargısına teslim olacağını duyurmuştu.

Aydın, “Ben Mehmet Aydın. Bilindiği gibi ‘Çiftlik Bank’ın kurucusu ve mucidiyim. Bu projeye başlarken hedefim oyun platformumuzu kullanan kişilerin hem oyun oynamaları hem de şirketimizin reklam bütçesi için ayırdığı paradan faydalanmaları, ek bir gelir elde etmelerini sağlamaktı. Hiçbir zaman kimseyi zarara uğratmak veya dolandırmak şeklinde düşüncem ve girişimim olmadı. Kurmuş olduğumuz oyun platformu sizler tarafından sevildi ve benimsendi. Biz de sizden aldığımız güç ile Türkiye’nin 81 ilinde bayilikler, et, süt, bal ve yumurta tesisleri yatırımları yaptık ancak gelinen son süreçte şirketin çok fazla büyümesi, etrafındaki kötü niyetli insanların haksız kazançlar elde etmesi ve etmeye çalışmalarını, şirketin büyüklüğü nedeniyle geç fark ettiğimden sizler gibi ben de mağdur oldum. Mağduriyetleri gidermek adına yurt dışında bulunduğum süre boyunca elimden geleni yaptım ancak hakkımda açılan soruşturma, kovuşturma ve yakalama kararları nedeniyle bir netice elde edemedim. Suçsuzluğumu ve mağduriyetimi kanıtlamak için kendi hür irademle Türk yargısına teslim olacağım. Bu noktada Türk yargısına vereceği kararda ve gerçeği bulacağımıza hiç şüphem yoktur” demişti.

Interpol’ün “en çok arananlar” listesinde

Mehmet Aydın, Interpol’ün “en çok arananlar” listesindeydi. Interpol’ün sayfasında yer alan bilgilere göre Aydın, “elektronik ortamda ödeme sistemleri aracılığıyla hırsızlık yapma”, “kooperatif kurarak insanları aldatma”, “suçunu finans etmek için organizasyon kurma”, “taahhüt vererek toplanan varlıkları aklama” ve “vergi yasası ihlali” suçlamasıyla aranıyordu.

İlk kurulduğunda oyun platformu olarak hizmet veren “Çiftlik Bank’, daha sonra yüz binlerce kullanıcısı olan yatırım haline dönüştü. Kullanıcılar, yatırdıkları paralar ile çeşitli hayvanlar satın aldı. Yatırdıklarının daha fazlasını alma umuduyla para yatıran 77 bin 843 kişi, yatırdığı parayı bile geri alamayınca dolandırıldığını anladı.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun raporuna göre, 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL toplandı. 62 bin 877 kişiye 393,3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan para ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ve “Çiftlik Bank” CEO’su Mehmet Aydın ile eşinin hesabına aktarıldı.

Avukat Celal Ülgen: “Mehmet Aydın’ın Türk yargısına teslim olma istediğinin altında infaz indirimi yasası var”

Deneyimli avukat Celal Ülgen’e göre Çiftlik Bank vurgunuyla binlerce kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın Türk yargısına teslim olma istediğinin altında infaz indirimi yasası var.

Diken’e konuşan Ülgen, “Türkiye’de infaz yasası bulunmaz bir nimet. Tosuncuk cezasının yarısından kurtulacağı ve bir kez daha infaz indirimi bekleyeceği düşünüldüğü için Türkiye gelmek ve teslim olmak istiyor” dedi.

Çiftlikbank’la binlerce kişiyi dolandırıp 1.5 milyar lirayla yurt dışına kaçan Aydın, aylardır süren sessizliğin ardından video yayınlayarak Türkiye’ye teslim olmak istediğini söylemişti. Bunun üzerine bugün Brezilya’nın Sao Paulo kentinde olmuş, avukatları da Türkiye’ye iadesi için resmi işlemlere başladıklarını duyurmuştu.

‘Cezasının yarısından kurtulacak’

Avukat Ülgen, Aydın’ıın Türkiye’ye iade arzusunun arkasında yatan gerçeği şu ifadelerle anlattı: “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan İnfaz İndirimi Yasası’na göre, terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricindeki tüm sularda cezanın yarısı oranında infaz indirimi uygulanacak. Bu açıdan ‘Tosuncuk’un da cezasının yarısından kurtulacağı ve bir kez daha infaz indirimi bekleyeceği düşünüldüğü için Türkiye gelmek ve teslim olmak istiyor.”

‘Bulunmaz nimet’

‘Tosuncuk’un henüz yargı karşısında çıkmadığını ve bu nedenle sadece iddianamede istenilen cezanın bilindiğini belirten Ülgen şöyle devam etti: “Önce mahkumiyet kararı verilecek ki ne kadar infaz indirimi alacağını da hesap edelim. Ancak şunu söyleyebiliriz böyle suçlar için Türkiye’de infaz yasası bulunmaz bir nimet olarak görünüyor. Burada kamuoyu şuna dikkat etmeli bence; ‘Tosuncuk’ ne kadar parayı Türkiye’ye dolandırdığı kişilere ödemek için iade edecek?”

Kara para aklama ve dolandırıcılıkla suçlanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz da Türkiye’ye iade olmak istemişti.

Avustralya’da tutuklanan Korkmaz’ın ABD’ye iade edilme ihtimali var. Ki bu konuda ABD Adalet Bakanlığı, Utah’da Korkmaz’ın da içinde olduğu bir dava sürecinin olduğunu, bu nedenle iadesinin ABD’ye yapılması gerektiğini belirtmiş, bu konuda çalışmaları hızlandıracaklarını kaydetmişti.

‘Türkiye infaz yasası açısından bir cennet’

Avukat Ülgen, Korkmaz ile Aydın arasındaki farklılığı ve benzerliği şöyle özetledi: “‘Tosuncuk’un Türkiye’ye iade istemi ile SBK’nın iade isteği arasında benzerlik de var farklılık da. İnfaz yasası açasından bir cennet Türkiye, bu benzerlik. Fark ise SBK’nın Türkiye’de ayrıca korunup kollanacağı, Amerika da ise para iade etmek zorunda kalacağı dikkate alınmalı.”

 

DHA / DW / diken.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler