Sosyal Medya

Döviz

TCMB Haftalık verilerinde ilginç gelişmeler

Yabancı para mevduatlardaki satış TL mevduata dönmedi Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 2 Nisan ile biten işlem haftasında 2,4…

TCMB Haftalık verilerinde ilginç gelişmeler

Yabancı para mevduatlardaki satış TL mevduata dönmedi

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 2 Nisan ile biten işlem haftasında 2,4 milyar dolar azalarak 223,669 milyar dolardan 221,201 milyar dolara geriledi. Gerçek kişi yani hane halkı mevduatlarındaki azalma 1 milyar dolar olurken tüzel kişilerde de son hafta 1,4 milyar dolarlık azalma oldu.

Parite etkisinden arındırılmış verilerle bakıldığında ise yerlilerin döviz mevduatlarındaki gerileme 2,04 milyar dolar.  Bunun 718 milyon doları hane halkına ve  1,3 milyar doları da şirketlere ait.

Parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatındaki gerileme 2 milyar dolarla yaklaşık 16,5 milyar TL ediyor.  TL mevduat tarafına bakınca ise, haftalık bazda toplamda 1,98 milyar TL düşüş var.  Bu da satılan dövizin mevduatlara kaymadığını anlatıyor.  Tüzel kişiler yabancı borç ödemeleri nedeniyle yurtdışına transfer etmiş olsalar 1,3 milyar dolarlık satışlarını, yerli hane halkının TL mevduata dönmesi mantıklı görünürdü.  Mevduatını dövizde tutan korumacı profilin bozdurduğu dövizle Borsa halka arazlarına yönelmesi mantıklı görünmüyor.  geriye kalan seçenek de altın olarak veya kısmen daha güçlü TL’den yastık altına yönelmiş olabileceği. 

Hatırlanacağı üzere Ağbal’ın beklenmedik zamanda görevden alınmasıyla dolar kuru 8,47’ye çıkmasının ardından bu hafta 8,15-8,25 aralığında işlem görürken, Ağbal’ın göreve atandığı kasım sonrası en yüksek seviyelerde bulunuyor.

Yabancı satışları Ağbal şoku sonrası devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık menkul kıymetler istatistiklerine göre, Ağbal-Kavcıoğlu görev değişiminin ardından yabancı sermaye çıkışı devam ediyor.

Başkan değişimini izleyen haftada 15 yılın en sert yabancı çıkışı 1,9 milyar dolarla yaşanmıştı. TCMB verilerine göre 2 Nisan haftasında yabancı yatırımcılar 364 milyon dolarlık net hisse satışı ve 140 milyon dolarlık tahvil net satışı gerçekleşti.

Böylelikle TCMB’deki değişikliği takip eden iki haftada yabancı çıkışı 2,4 milyar doları geçti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler