Sosyal Medya

Genel

Soli Özel ve Cengiz Çandar: Filistin Meselesinin Dönüşü: Ortadoğu’da Jeopolitik, Kimlik ve Siyaset

  İbrahim Anlaşmalarından sonra artık bir önemi kalmadığı düşünülen Filistin meselesi Kudüs’te El-Aksa’da başlayan olayların ardından başlayan Hamas-İsrail çatışmasıyla Ortadoğu…

Soli Özel ve Cengiz Çandar:  Filistin Meselesinin Dönüşü: Ortadoğu’da Jeopolitik, Kimlik ve Siyaset

 

İbrahim Anlaşmalarından sonra artık bir önemi kalmadığı düşünülen Filistin meselesi Kudüs’te El-Aksa’da başlayan olayların ardından başlayan Hamas-İsrail çatışmasıyla Ortadoğu gündemine yeniden oturdu. Arap dünyasında özellikle İsrail ile diplomatik kuranlar başta olmak üzere devletler ya tepki vermediler ya da cılız tepki verdiler. Halkları ise özgürlük eksikliğine rağmen hoşnutsuzluklarını belli etmeye çalıştılar. ABD ve AB “İsrail’in kendini savunma hakkı” şablonuna sığınıp, Hamas’ın terör örgütü özelliğini vurguladılar. Ateşkes için onuncu günün sonunda bile anlamlı bir çaba gösterilmedi. Biden yönetimi iktidara geldiğinde savunduğu değerlerin İsrail söz konusu olduğunda pek anlam taşımadığını göstererek kendi konumunu zayıflattı.

Türkiye en sert çıkışları yapan ülke olarak kayda geçerken ne olayları ne de tarafları etkileyebilecek bir ağırlık taşımadı. Siyaseten çok uzun süren iktidarını nihayet kaybedeceği beklenen Bibi Netanyahu, makamını muhafaza etmek için gerginliğin çatışmaya dönüşmesini istedi, göz yumdu ve muhtemelen de tahrik etti. Lideri İsmail Haniye Katar’da bulunan Hamas da yapılması gereken seçimleri bir kez daha iptal eden Filistin Yönetimi’nin çürümüşlüğünden yaralanıp Gazze halkına ağır bedel ödeten ama kendisine siyaseten puan kazandıran bu savaşa girdi.

Bir zamanlar Ortadoğu’daki tüm taraflarla güçlü ilişkileri bulunan Türkiye’nin etkisizliği ise fena halde göze battı. Tüm bu konuları başka kitaplarının yanı sıra “Direnen Filistin” ve “Mezopotamya Ekspresi” kitaplarının yazarı, Ortadoğu coğrafyasını, tarihini ve şahsiyetlerini çok iyi tanıyan  gazeteci Cengiz Çandar ile konuştuk.

 

Veysi Dündar: Göçmen Afgan Aile ve Türkiye Gerçekleri

 

Ruhani: Ana yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili anlaşmaya vardık

 

GMF Türkiye: Erdoğan’ın ABD’de kredisi tükendi!

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler