Sosyal Medya

Genel

Ruhani: Ana yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili anlaşmaya vardık

  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden nükleer anlaşma müzakerelerinde ana yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşma sağlandığını, bazı…

Ruhani: Ana yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili anlaşmaya vardık

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden nükleer anlaşma müzakerelerinde ana yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşma sağlandığını, bazı detaylarla ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

 

Ülkenin muhtelif bölgelerinde enerji alanında hayata geçirilen projelerin açılış törenine video yoluyla bağlanan Ruhani, İran ile 4+1 ve ABD arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden müzakerelere ilişkin bilgi verdi.

 

Viyana’daki görüşmelerde karşı tarafın yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu aktaran Ruhani, “Bazı küçük detaylarla ilgili konuşuyoruz. Petrol, petrokimya, gemicilik, sigorta, merkez bankası ve tüm bankalarla ilgili yaptırımları kaldırmayı kabul ettiler ve bu iş tamam. Temel ve büyük adımı attık ve ana anlaşma sağlandı. Bazı konularla ilgili nihai bir anlaşmaya varmak için konuşmaya devam ediyoruz” dedi.

 

“Mevcut hükümetin süresi dolana kadar yaptırımların ve koronavirüsün belini kıracaklarını” dile getiren Ruhani, ithal ettikleri ve kendi ürettikleri aşılarla korona konusunda kısmi bir güvenceye kavuşacaklarını söyledi.

 

 

Haberi öngören petrol pazarında sert satışlar hüküm sürüyor.  Brent ve WTI spotta sırasıyla %1.35 ve %1.17 değer yitiriyor.

 

ABD ve İran’ın yaptırımların kaldırılmasında anlaşması Türkiye için çok olumlu bir haber. Her şeyden önce, diplomasi boyutunda ABD’yle aramızda minör ihtilaflardan biri sona erecek. İkincisi, petrol fiyatlarının biraz dahi gerilemesi, enflasyon ve cari açık için iyimser bir gelişme. Fakat, en güzel haber, artık meşru yollardan fosil yakıt satarak ödemeler dengesini düzeltecek olan İran’ın biraz zenginleşerek Türkiye’den daha fazla mal ve hizmet satın alması ve daha fazla turist göndermesi.

 

Gökan Zeybek: Turizm’deki fiyasko kur krizini tetikleyecek!

 

Türkiye ile ABD Arasında İsrail Gerilimi

 

AP’den Türkiye raporu: Ülkücü hareket terör listesine eklensin

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler