Sosyal Medya

Genel

Sektörel Güncel Gelişmeler: Çelik sektöründe yurt içi talep geriliyor

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) verilerine göre, küresel ham çelik üretimi 2021 yılının Ağustos-Eylül döneminde yıllık bazda geriledi. Bu gelişmede, çelik…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Çelik sektöründe yurt içi talep geriliyor

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) verilerine göre, küresel ham çelik üretimi 2021 yılının Ağustos-Eylül döneminde yıllık bazda geriledi. Bu gelişmede, çelik üretiminde ilk sırada yer alan Çin’in enerji tüketimini sınırlamaya dönük uygulamaları sonucunda çelik üretiminin azalması belirleyici oldu.

Yurt içinde ham çelik üretimindeki yıllık artış Eylül ayında da devam etti. Mamul çelik tüketimi ise otomotiv ve inşaat sektörlerinin girdi talebindeki yavaşlama paralelinde Eylül’de yıllık bazda %24 azaldı. Son dönemde çelik tüketiminde kaydedilen düşüşün etkisiyle yurt içi cirolar da reel bazda geriledi.

2021’in ilk 9 ayında miktar bazında çelik ürünleri ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,1 yükseldi. Yurt dışı cirolardaki reel artış, ihraç edilen ürün miktarının yanı sıra küresel ölçekte artan fiyatların da etkisiyle Eylül döneminde hızlandı.

Demir cevheri fiyatları, bir yıllık kesintisiz yükselişinin ardından Eylül ve Ekim ayında yıllık bazda geriledi. Çin’de azalan çelik üretiminin yanı sıra bu ülkede önemli çelik tüketicilerinden olan
konut sektöründe yaşanan sorunlar, söz konusu gelişmede etkili oldu. Öte yandan, çelik üretiminin artmaya devam etmesi ve emlak piyasasına ilişkin beklentilerin iyileşmesine bağlı olarak ilerleyen dönemde demir cevheri fiyatlarının yönünü yukarı çevirebileceği öngörülüyor.

Bununla birlikte, koronavirüsün yeni varyantının küresel büyümeye dair endişeleri artırmasının, sanayi metallerinin fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu dikkat çekiyor. AB ve ABD, çelik ve alüminyumda uygulanan gümrük vergileri konusunda uzlaşmaya vardı. ABD’nin AB menşeli çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini kaldırmasının, Türkiye menşeli ürünlere uygulanan kotaların halen geçerli olması sebebiyle, yerli üreticilerin ABD pazarındaki rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler