Sosyal Medya

Genel

OPEC anlaşma sağladı, kotalar arttı

Pazar günü toplanan OPEC ve Rusya temsilcileri BAE’den gelen itirazları tatlıya bağladı. Ağustos’tan itibaren günde 400 bin varil üretim artışına…

OPEC anlaşma sağladı, kotalar arttı

Pazar günü toplanan OPEC ve Rusya temsilcileri BAE’den gelen itirazları tatlıya bağladı. Ağustos’tan itibaren günde 400 bin varil üretim artışına karar verdi. Bu sabah Asya’da Brent ve WTI %1 civarında geriliyor.

 

OPEC ek olarak 2022 sonunda tüm üretim kotalarının sona ermesine karar kıldı. Dünya Enerji Ajansı’na göre, global petrol talebi yılın 2ci yarısında 1.5 milyon varil/gün artacağı için arz darlığı sürecek.

OPEC de arz darboğazına dikkat çerken, üye ülkelerin petrol stoklarının azalmaya başladığını rapor etti.

Anlaşma BAE, Irak, Küveyt, Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kotasının hesaplanmasında kullanılan günlük petrol üretim kapasitelerinin  (baz değer) yükseltilmesi ile sağlandı. Böylece OPEC’in dağılması veya petrol fiyatlarını yeniden $20/varile düşürebilecek bir fiyat savaşının da önü alındı.

OPEC antlaşması dünya ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Beklentileri aşan global büyüme nedeniyle petrol fiyatları bir miktar daha artsa da, artık $100/varil türü ekonomiyi tökezletecek ve enflasyonu alevlendirecek senaryolar ihtimal dışı kaldı.

 

Türkiye açısından da petrol fiyatlarının durulması enflasyon ve cari açığa olumlu etki yapacak.

FÖŞ ve Artunç Kocabalkan: Altın yazın parlayacak mı?

 

Bloomberg: Yatırımcıların dikkati politik risklere döndü

 

Uluslararası Enerji Ajansı: Küresel petrol talebi 2022’de günlük 3 milyon varil artacak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler