Sosyal Medya

Genel

Kılıçdaroğlu’ndan gıda enflasyonuna çözüm planı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü paydaşlarıyla görüşmesinin ardından “Saray iktidarı tümden aklını yitirdi” dedi ve altı maddelik çözüm…

Kılıçdaroğlu’ndan gıda enflasyonuna çözüm planı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü paydaşlarıyla görüşmesinin ardından “Saray iktidarı tümden aklını yitirdi” dedi ve altı maddelik çözüm önerisini açıkladı.

 

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte, artan maliyetler nedeniyle en temel gıda ürünlerine zamlar yağıyor. Saray iktidarının güdümünde hareket eden TÜİK’in verilerine baktığımızda bile durum içler acısı. Mesela geçen seneden beri karnabahar yüzde 124 zamlanmış, Patates yüzde 69, tavuk eti yüzde 68, domates yüzde 62, ayçiçek yağı yüzde 60 zamlanmış.

 

Un fiyatı yüzde 122 zamlandı. Bazı illerimizde fırıncılar 50 kilogramlık un fiyatının 300 lirayı geçtiğini söylüyorlar. Ekmek alırken bile insanlar artık iki kez düşünmek zorunda kalıyor. Başka bir acı tablo söyleyeyim. Bu ülkede bebek maması bir yılda yüzde 114 zamlandı. Hiç kimse unutmasın aç bebeklerin gözyaşının vebali çok ağırdır.

 

 

Kılıçdaroğlu, ”Enerji konusunda verdiğimiz mücadelenin yanına yeni bir cephe açacağımız ifade etmiştim. Gıda mücadelesi… Türkiye’de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin 3’te 1’i. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, daha derin bir sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden kara kış şartlarında en hayati konulardan biri insanımızın gıdaya erişimi” diye konuştu.

 

6 MADDE İLE HÜKÜMETE TALEP

”Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Mutfaktaki yangını hafifletmek için sayacaklarım 6 maddenin uygulanmasını talep ediyorum” diyen Kılıçdaoğlu, maddeleri şöyle sıraladı:

 

 

 

1- Ziraat Bankası amacına uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli.

 

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

 

3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

 

4- Tarımsal üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.

 

5- Tüketiciye nefes için gıda ürünlerinde uygulanan yüzde 8’lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.

 

6- Tüm belediyelerle kooperatifler arasında işbirliği..

 

MARKETLERE 10 ÜRÜN İÇİN ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu, ”Marketlerden de bir talebim var. 10 temel gıda ürününe, enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı hızlıca telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst düzey zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim” dedi.

Kaynak:  Cumhuriyet, Diken

 

 

Uğur Gürses:  Ülke ‘yoksulluk tüneline’ sürülürken

 

Veysi Dündar: SEBEPSİZ FAKİRLEŞEN TÜRKİYE

 

Muhalefet ekonomiye çözüm önerilerinde atağa geçiyor

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler