Sosyal Medya

Ekonomi

Muhalefet ekonomiye çözüm önerilerinde atağa geçiyor

Dün PPK’nın yaptığı faiz indirimine giden yol, faiz indirme politikasının başlı başına hatalı olması ve sonucunda TL’nin değerinde erimenin devam…

Muhalefet ekonomiye çözüm önerilerinde atağa geçiyor

Dün PPK’nın yaptığı faiz indirimine giden yol, faiz indirme politikasının başlı başına hatalı olması ve sonucunda TL’nin değerinde erimenin devam ederek Türkiye’de yaşayanların çoğunluğunun iktidar marifetiyle derin bir fakirliğe itilmesi, muhalefet partilerini harekete geçirdi.

Parlamenter sisteme dönüşün detaylarını bir süredir haftalık toplantılarla detaylandıran muhalefet, kuracağı altılı masa ile ekonomide iyi yönetim ilkelerini ve çözüm önerilerini sunmaya hazırlanıyor.

DWTürkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre, kurulacak ekonomi masasında  CHP ve İYİ Parti kurmayları yanı sıra DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin olacak. Kendilerine davet giden partiler bu çalışmaya olumlu yaklaşıyor.

Muhalefet partileri, ekonomideki sorunları belli başlıklar altında toplayacaklar; derli toplu çözüm önerileriyle toplumun karşısına çıkacaklar. Böylece ekonomide yaşanan krizde bunalan kesimler AKP-MHP dışında seçeneklere yönelmekte daha rahat hareket edecek.

Öncelikli gündem asgari ücret ve EYT

CHP ve İYİ Parti’nin öncelikli gündeminde, vergi ve sigorta kesintilerinin ardından asgari ücretlinin eline geçen 2 bin 825 liralık ücretin 4 bin lira seviyesine yükseltilmesi ve emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarına dönük iktidar üzerindeki baskının artırılması var. Millet İttifakı’nın çalışmasına göre gelir vergisi, SGK işçi payı, işsizlik sigortası primi payı ve damga vergisi kesintileri 752 TL’yi buluyor ve asgari ücretlinin eline geçen miktar 2 bin 825 TL’ye düşüyor. Bu kesintinin yapılmadığı durumda asgari ücretlinin eline 3 bin 577 lira geçebilecek.  CHP ile İYİ Parti, asgari ücretin 4 bin lira seviyesine çıkarılmasında ısrarlı.

Habere göre iki partinin asgari ücretin artırılması talebine Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti de destek vermekte.

Babacan’dan “ortak akıl” talebi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ekonomi başta olmak üzere muhalefetin her alanda bir araya gelip topluma çözüm önerileri ve seçenekler sunması gerektiği mesajını vermişti.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, CHP ve İYİ Parti’nin kendileri de dahil dört partiye yaptıkları davet için DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Biz, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş çalışması yürüten altı parti olarak Türkiye’nin ortak akla, uzlaşıya ihtiyacı olduğu konusunda başından beri hemfikiriz. Bugün ülkeyi, kendi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ı bile dinlemeyen bir şahıs yönetiyor. Bu ülkenin sağlam kurallara, güçlü kurumlara, liyakatlı kadrolara ihtiyacı var. Biz, bu zihniyetin değişmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler