Sosyal Medya

Genel

İklim değişikliği 1 milyar can  alabilir

    Küresel ısınma bu yaz Türkiye’de tüm dehşetini sergiliyor. Marmara’da müsilaj, orman yangınları, sel baskınları derken, hem vatandaşın morali…

İklim değişikliği 1 milyar can  alabilir

 

 

Küresel ısınma bu yaz Türkiye’de tüm dehşetini sergiliyor. Marmara’da müsilaj, orman yangınları, sel baskınları derken, hem vatandaşın morali sıfırlandı, hem de ekonomiye güven düştü.   Turizm sezonu da Ağustos itibarıyla umulan FX gelirini üretemedi.

 

Cvoid-19 gibi azın virüslerin iklim değişikliği nedeniyle hayvanlardan insana atlama olasılığının yükseldiğini biliyoruz.  BM Uluslararası İklim Paneli’nin 2 hafta önce yayınlanan raporuna göre, Türkiye küresel ısınmanın ağır yaşanacağı ülkelerden bir.

 

Atmosferdeki karbondioksit artışının yaratacağı riskleri KARAR Gazetesine değerlendiren İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, “Ortaya çıkan rakamlar maalesef gezegenimiz için iç açıcı değil. 100 yıllık süreçte her yıl yeni rekor seviyeye ulaşıyoruz. Atmosferdeki 400 PPM karbondioksit seviyesi kırmızı çizgimizde ancak bu oran aşılmış durumda” şeklinde konuştu.

 

KARAR, “Karbon salınımının artması, kirletici ülkelerin taahhütlerini yerine getirmemesi ile birlikte 1 milyar insanın erken ölümle karşılaşabileceği kaydedildi. Hava kirliliğinde 400 PPM karbondioksit seviyesi sınırı da aşılmış durumda…” şeklinde alt başlık attı.

 

HER YIL YENİ REKOR’

 

Atmosferdeki karbondioksit artışının yaratacağı riskleri değerlendiren İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, “Ortaya çıkan rakamlar maalesef gezegenimiz için iç açıcı değil. 100 yıllık süreçte her yıl yeni rekor seviyeye ulaşıyoruz. Atmosferdeki 400 PPM karbondioksit seviyesi kırmızı çizgimizde ancak bu oran aşılmış durumda” şeklinde konuştu.

 

 

‘ÖLÇÜMLERİ SANAYİ KENTLERİNİN ORTASINDA YAPARSANIZ FAZLASINI BULURSUNUZ’

 

Prof. Dr. İncecik devamında ise şu açıklamayı yaptı:

 

“Karbondioksit artışına kömür, petrol, doğalgaz tüketimindeki artışı neden oluyor. Doğalgaz fosil yakıtlar arasında en masum olanı. Açıklanan oranlar, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, yerden 3 bin metre yüksekte ölçülüyor. Sanayi kentlerinin ortasında, yerden 3 bin metre yüksekte karbondioksit ölçümü yaparsanız 420 PPM’in fazlasını bulursunuz.”

 

Prof. Dr. İncecik, “Gelecek 5 yıllık dönemde ortalama sıcaklık değerleri artacak. Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiliyor. Enerji tüketimi arttıkça atmosfer sıcaklığı da artıyor ve dünyanın ısı dengesi bozuluyor. Şayet önlem alınmazsa 2040’dan itibaren çok ciddi sıcaklık artışları göreceğiz. Tüm yaşam, tarım ve su alanları olumsuz etkilenecek” diye konuştu.

 

 

‘KUZEY RÜZGARLARININ ÖNÜ KESİLİRSE KİRLİLİK CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIR’

 

Prof. Dr. İncecik, Kuzey Marmara’daki , Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kanal İstanbul gibi projelerle yaratılan doğa tahribatına dikkat çekerek, “Örneğin İstanbul’un sigortası kuzey rüzgarları. Şehrin bütün kirli havasını uzaklaştıran kuzey rüzgarının etkisi. Ancak kentin kuzeyine inşa edilen plazalar ve yeni projeler kuzey rüzgarlarının önüne set çekiyor. Bu gidişat devam eder kuzey rüzgarlarının önü kesilirse kirlilik ciddi boyutlara ulaşır” dedi.

 

 

İstanbul’da yılın yüzde 70’inde hava kirliliğinin standartların üzerinde seyrettiğini belirten Prof. Dr. İncecik, bunun nedeninin kış aylarında yakılan kömür olduğuna dikkat çekerek Avrupa’nın artık bu yakıtı kullanmadığına dikkat çekti.

 

 

Atilla Yeşilada İklim Değişikliği Seminer Notları: Resident Evil (İçimizdeki Şeytan)

 

FÖŞ video:  Her Fani Küresel Isınmanın Acısını Çekecek

 

İklim değişikliği küresel gıda sektörüne korkunç darbeler vuruyor!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler