Sosyal Medya

Genel

Ekonomist Mustafa Sönmez BDDK mağdurlarına yol gösterdi

Halk TV programcısı ekonomist-yazar Mustafa Sönmez, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) başkanı Mehmet Ali…

Ekonomist  Mustafa Sönmez BDDK mağdurlarına yol gösterdi

Halk TV programcısı ekonomist-yazar Mustafa Sönmez, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) başkanı Mehmet Ali Akben, ikinci başkanı Yakup Asarkaya ve kurul üyeleri Mustafa Balcı, Ahmet Aksu, Hurşit Yıldırım ile Olcay Turan’dan şikayetçi oldu.

 

Şikayetin gerekçesi BDDK’nin birkaç gün önce ‘kur hareketlerini manipüle ettiği’ iddiasıyla 26 kişi hakkında suç duyurusunda bulunması. BDDK’nin suç duyurusu yaptığı isimler arasında Mustafa Sönmez dahil milletvekilleri, gazeteciler ve ekonomistler de vardı.

 

 

Sönmez, BDDK başkanı ve kurul üyelerine özel hayatın gizliliğini ihlal, itibar zedeleme ve hedef gösterme suçlamaları yöneltti.

 

“BDDK suçlu gibi gösterdi”

BDDK’nin Twitter hesabında isminin yayınladığını ve “kur hareketlerini manipüle etmeye yönelik paylaşımla” itham edildiğini belirten Sönmez şikayet dilekçesinde, BDDK yetkililerinin kendisini suçlu gibi göstererek, yargıda bulunduğunu ifade etti.

 

Sönmez kişilerin ya da kurumların suç işleyip işlemediğine ilişkin nihai kararı ancak yargı makamlarının verebileceğini belirtti.

 

 

Bu nedenle de “BDDK’nin mevzuatın ihlal edildiğini ve bir suç kastı olduğunu düşünüyorsa insanları bir suçla itham etmek yerine bir raporla Cumhuriyet Savcılığına başvurması” gerektiğini söyledi.

 

Sönmez dilekçesinde “Kişilerin ya da kurumların suç işleyip işlemediğine ilişkin nihai karar ancak yargı makamları tarafından verilir ve kesinleşir. Kişiler veya kurumlar bu kesinleşme anına kadar masumdurlar. Ancak kamu otoritesi olan şüpheliler, suçlu olduğuma dair yargı içeren paylaşımı sosyal medya hesabı üzerinden yaparak, suçsuzluğumun ihlalini zedeledikleri gibi, saldırıya maruz kalmama neden olmuşlardır” diye yazdı.

 

 

“Saldırıları tetikledi”

Sönmez bunun üzerine şikayet dilekçesinde BDDK’nin ismini yayınladıktan sonra kendisine Twitter’dan gelen saldırı örneklerini paylaştı. Takvim, AHaber gibi gazetelerin de kendisini hedef aldığını belirtti. BDDK’nin ‘suçlayıcı ve hedef gösterici paylaşımı’ndan sonra ‘manipülatör, devlet ve millete ihanet eden, terörist” ilan edildiğini söyledi.

 

Masumiyet karinesinin ihlal edildiğini söyleyen Sönmez, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve ilgili kanun maddelerini sıraladı.

 

BDDK başkanı Mehmet Ali Akben, ikinci başkanı Yakup Asarkaya ve kurul üyeleri Mustafa Balcı, Ahmet Aksu, Hurşit Yıldırım ile Olcay Turan hakkında kamu davası açılmasını istedi.

 

 

Ne olmuştu?

BDDK sosyal medyada manipülatif paylaşımlar yaptıkları iddiasıyla aralarında Merkez Bankası’nın eski başkanlarından iki ismin de olduğu 26 kişi ve hesap hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Kurul, suç duyurusunun nedeni olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan “Bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz” hükmüne aykırı davranma iddiasını ileri sürmüştü.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu kişiler hakkında soruşturma başlatmıştı. BDDK’nin suç duyurusunda bulunduğu kişiler şöyleydi:

 

Rüşdü Saraçoğlu, Mustafa Sönmez, Okan Aybar, Eren Bolgün, Ali Yıldız, Alican Uludağ, Mehmet Şerif Altun, Ahmet Altay, Mehmet Aslan, Şeref Oğuz, İzzet Özgenç, Selçuk Geçer, Erk Acarer, Emin Çapa, Durmuş Yılmaz, Güldem Atabay ve Burhanettin Bulut ve anonim Twitter hesapları.

 

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada’dan BDDK’ya “engizisyon” eleştirisi

 

 

20 Aralık haftası rezervler gerçekte ne oldu? KKM’ye koşuş var mı?

 

 

Metropoll: Millet İttifakı farkla önde ancak kararsızlara dikkat

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler