Sosyal Medya

Genel

Borsa İstanbul’dan volatiliteye karşı tedbir: 2 yeni kademe eklendi

Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nde (VTBS) güncelleme yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre sistemde mevcut olan 3 tedbir yapısına iki…

Borsa İstanbul’dan volatiliteye karşı tedbir: 2 yeni kademe eklendi

Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nde (VTBS) güncelleme yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre sistemde mevcut olan 3 tedbir yapısına iki yeni tedbir aşaması daha ilave edildi.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nde (VTBS) Yapılan değişikliğe göre eklenen tedbirler “Emir Paketi” ve “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması” olarak belirtildi. “Böylece Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas” ve “Tek Fiyat Yöntemi ile İşlem Görme” olarak kurulu olan 3 aşamalı tedbir sistemine iki yeni önlem aşaması daha eklenerek volatilite konusunda daha sağlam bir yapı oluşturulması hedefleniyor.

Yapılan açıklamaya göre sistem değişikliği hisse piyasalarının adil ve düzenli çalışmasını sağlamak ve yatırımcıların aşırı fiyat oynaklığı risklerinden korunması için Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla yapıldı. Böylece Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS), değişen piyasa koşullarına göre geliştirilerek işleyişinin artırılması amaçlanıyor.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nde tedbir aşaması 5’e çıkarıldı

Kurul, ayrıca Borsa İstanbul hisse senedi piyasalarının şilem esaslarındaki değişiklikler, hisse fiyatlarında gözlemlenen volatilite artışı ve bu volatiliteyi düzenleme amacıyla Borsa İstanbul ile birlikte alınan kararlar kapsamında böyle bir değişikliğe gidildiğini belirtiyor.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’ne eklenen tedbirlerden “Emir Paketi”, Piyasa Emri ve Piyasadan Limite Emir Girişinin Kısıtlanması, Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması ve Emir Toplama Bilgi Yayınının Kısıtlanması önlemlerini kapsıyor. Diğer eklenen tedbir olan “Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması” ise internet emir yasağını içeriyor.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nin eski yapısında aşamalı olarak uygulanan emirlere yeni eklemeler yapılmasıyla uygulama sıralaması da değişmiş olacak. Buna göre yeni tedbirlerin eklenmesiyle sıralama; Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı, Brüt Takas, Emir Paketi, Tek Fiyatla İşlem görme, Emir İletim Kanallarının Kısıtlanması şeklinde olacak.

Tedbir sürelerinde de güncelleme yapıldı

Yapılan açıklamayla iki yeni tedbir türünün eklenmesinin yanında eski sistemde 15 gün olarak belirlenen her bir tedbir için bu süre, 1 ay olarak güncellendi.

Tedbire gerek duyulması durumunda ise tedbire konu olan hisse senedi, hangi tedbirin uygulanacağı, başlangıç ve bitiş tarihi, kararın alındığı tarihteki piyasa kapanışının akabinde Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla duyurulacak.

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre söz konusu Volatilite Bazlı Tedbir Sisteminde yapılan değişiklikler ve uygulama esaslarındaki güncellemeler, 15 Kasım 2021 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlayacak.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler