Sosyal Medya

Genel

Anket:  Halk TUIK’in büyüme verilerine inanmıyor

Türkiye’de geçim sıkıntısı ve işsizlik başta gelen şikayetler. TUIK verilerine göre “çok iyi geçen” bir yazın ardından, halkımızın hala ekonomik…

Anket:  Halk TUIK’in büyüme verilerine inanmıyor

Türkiye’de geçim sıkıntısı ve işsizlik başta gelen şikayetler. TUIK verilerine göre “çok iyi geçen” bir yazın ardından, halkımızın hala ekonomik sıkıntıyı vurgulaması AKP için büyük sorun. Çünkü, kış aylarında ekonomi yavaşlayacak, ama enflasyon sürüp gidecek.

 

Büyüme fakirleştirici, gelir dağılımı bozuluyor ve  siyaset “Zulüm 1453’te başladı” gibi suni gündemlere dalmış gidiyor.   Sıradaki seçimi bu tartışmaları kenara koyup halka ekonomik darboğazdan çıkış reçetesi yazan ittifak kazanır desek, haksız mıyız?

 

Aksoy Anketi:  Halk TUIK büyüme verilerine güvenmiyor

 

Aksoy Araştırma tarafından yapılan Türkiye Monitörü araştırmasında, büyüme verilerinin ne derece gerçeği yansıtıp yansıtmadığı soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 51,8’i “Türkiye ekonomisi büyümeyip; küçülmüştür” dedi.  (Cumhuriyet)

Mobil panel üzerinden gerçekleştirilen araştırmada yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapılan bin 67 görüşmede, Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetildi.

 

Aksoy Araştırma tarafından yürütülen Türkiye Monitörü araştırmasında, TÜİK tarafından açıklanan ekonomik büyüme verilerine göre Türkiye 2021 yılının 2. çeyreğinde %21,7 oranında büyüdüğü açıklandı. Ekonomik büyüme verisiyle ilgili ‘hangisi sizin görüşünüzü daha çok yansıtmaktadır?’ sorusu soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 51,8’i “Türkiye ekonomisi büyümemiş, küçülmüştür” yanıtını verirken; yüzde 19,8 “Türkiye ekonomisi %21,7 oranından daha az büyümüştür” yanıtını verdi.

 

 

Artık AKP’ye en yakın duran köşe yazarları bile ekonomik sıkıntıların partinin iktidarda kalma şansını azalttığını kabul ediyor. Bakalım Abdülkadir Selvi hükümeti nasıl uyarmış:

 

 

Abdülkadir Selvi:  AKP’nin takibi Ekonomi Partisi

 

Köşe yazarı, 8 Eylül’de Hürriyet’te yayınlanan makalesinde şunları anlatı:  “Konsensus ve Optimar’ın ağustos ayı anketlerini inceliyorum. Birbirinden farklı sonuçlar var. Ama ortak bir şey ortaya çıkıyor. “Millet seçim değil, geçim derdinde.”

 

“Konsensus’un hem Optimar’ın anketinden ekonomiyle ilgili verileri aktarmak istiyorum. Konsensus’un anketinde yüzde 40.2’yle işsizlik birinci sırada çıkarken onu yüzde 35.8’le hayat pahalılığı takip ediyor.

 

Optimar’ın anketinde ise yüzde 40.9’la ekonomi ilk sırada gelirken üçüncü sırada yer alan işsizliğin oranı 12.5 çıkıyor.

 

İşte size ekonomi partisi.

Konsensus ise “Ekonomiye güveniyor musunuz?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 36’sı güveniyorum, yüzde 28’i güvenmiyorum demiş. Ne güveniyorum ne güvenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 36 çıkmış.

 

Okulların da açılmasıyla birlikte hayat pahalılığı en önemli sorun haline geldi. Yakıcı bir soruna dönüştü. AK Parti’nin rakibi ne CHP ne de İYİ Parti. AK Parti’nin en büyük rakibi, “Ekonomi Partisi”, o nedenle AK Parti’nin çözmesi gereken en önemli sorun hayat pahalılığı”.

 

ORC anketi: AKP eriyor, MHP sınırda

 

Erdoğan’dan hayat pahalılığı ile mücadele vaadi…

 

Bekir Ağırdır: HDP seçimlerde yüzde 15 oy alabilir

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler