Sosyal Medya

Genel

Bekir Ağırdır: HDP seçimlerde yüzde 15 oy alabilir

Seçim barajı ve Kürt seçmen oylarını değerlendiren KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, gelecek seçimde HDP’nin oylarının düşeceğini iddia edenlerin hatalı…

Bekir Ağırdır: HDP seçimlerde yüzde 15 oy alabilir

Seçim barajı ve Kürt seçmen oylarını değerlendiren KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, gelecek seçimde HDP’nin oylarının düşeceğini iddia edenlerin hatalı olduğunu ve HDP’nin kendi doğal seçmeniyle bile yüzde 15’e ulaşmasının söz konusu olduğunu belirtti.

T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Kürtleri ihmal etmenin bir bedeli olacağını belirterek şöyle dedi: “Türkiye sadece muhafazakar ve sekülerlerin uzlaşmasında huzur bulamaz. Gerekli ama yeterli değil. Kürtleri yok saydığınız bir uzlaşma mümkün değil. İşin bir yanı bu. Bunun kaç kişi farkında bu ayrı bahis ama Türkiye bu meseleyi çözmeden ve bu yeni hayat Kürtler kendi kimlik, ihtiyaç ve talepleri üzerinden uzlaşmaya dahil olmadan -illa aktör bazında kast etmiyorum- yeni bir hayat inşa etme şansımız yok.”

‘Z KUŞAĞINDA KÜRT NÜFUS ISKALANIYOR’

Z Kuşağı tartışmalarında Kürt nüfus oranının ıskaladığını belirten Ağırdır şöyle devam etti:

HDP’NİN OYU DÜŞECEK VARSAYIMI: Son dönemlerin moda kavramı Z Kuşağı gençleri anlamak. AK Parti de bir şey yapıyor kendince. Dün bir video vardı onun da çalıntı olduğu ortaya çıktı. Ya da öbür taraftan CHP bir şey yapmaya çalışıyor. Kemal Bey Twitter’da, Tiktokta sosyal medyada gençlere seslenmeye çalışıyor. İYİ Parti toplantılar düzenliyor. Ama kimse şu sayılara bakmamış gibi geliyor. Baraj tartışmaları da var. Baraj niye 7’ye düşürüldü. İktidar kanadı temsilcilerinin konuşma ve tespitlerine bakıyorum. Hep şöyle bir varsayım dillendiriliyor. HDP’nin oyunda önemli bir oranda ödünç oy var. Her evde bir insan, kadın ya da koca biri CHP’ye oy vermiş öteki de barajı geçsin diye HDP’ye oy vermiş. Baraj düşünce HDP, gerçek oyu olan 6-7’lere düşecekmiş gibi bir varsayım var.

YENİ OY KULLANACAK NÜFUS: Ben bir şey söyleyeyim; il il, 81 ilin 2019 yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yaşlardaki değişimi ve yeni seçmeni hesapladığın zaman 23-24 ilde, genç nüfusun ya da 24 yaş altı nüfusun -hepsi yeni oy kullanacak değil ama- bugünün 16-24 yaş arasındaki nüfusun yüzde 25 ila 30 olduğu iller var, yüzde 7-8’de kaldığı iller var. O yüzde 25-30 arasında kalan iller hangileri biliyor musun? Kürtlerin yoğunlukta olduğu iller.

Çünkü Türklerde 70 büyüğe 30 çocuk var. Kürtlerde 45 büyüğe 55 çocuk var. Her yıl kabaca bir milyon seçmen ekleniyorsa, 1 milyon yeni seçmen nüfusunda bizim tespitimiz üzerinden söylüyorum. Genel nüfus oranında Kürt nüfusu yüzde 18 iken bu 1 milyon yeni seçmende yüzde 22-23 oranında.

ONURLARINA DOKUNUYOR: Bu kadar seçmenin kendilerini mağdur hisseden, derdi olan, haklı da derdi olan, kimlik talepleri de bu kadar belirgin olan, bunca yaşamışlığıyla gelen Kürt seçmenin de kendilerini yok sayan kanada oy vereceklermiş gibi, elleri mecbur gibi davranmak her şeyden önce bir kere onların onurlarına dokunuyor. İş böyle benim bir türlü anlayamadığım şey siyasi aktörlerin de önemli bir kesiminin elinde kağıt kalemle mühendislik hesapları yapıyor olmaları. Şu kadar oy böyle deyince sanki bu yüzde 6 hareket edecek buraya falan. Bugün artık Türkiye toplumu buraları geçti.

T24-Gazete Duvar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler