Sosyal Medya

Genel

Amerika’nın Dünya’ya Dönüşü – Project Syndicate / Kemal Derviş

Liberal demokrasiyi desteklemek ve çok taraflılığı yeniden inşa etmek için genel bir ABD stratejisi uygulamak, kaçınılmaz olarak birçok gri tonunu…

Amerika’nın Dünya’ya Dönüşü – Project Syndicate / Kemal Derviş

Liberal demokrasiyi desteklemek ve çok taraflılığı yeniden inşa etmek için genel bir ABD stratejisi uygulamak, kaçınılmaz olarak birçok gri tonunu içerecektir. Ancak Biden yönetiminin ilk eylemleri ve beyanlarındaki samimiyet, onun on yıllar içinde uluslararası alanda en dönüştürücü ABD yönetimi haline gelebileceğini gösteriyor.

 

WASHINGTON, DC – ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasından önceki haftalarda pek çok kişi, ağır bir iç gündemin, Donald Trump’ın diplomasi konusundaki tamamen işlemsel yaklaşımını hızlı ve temiz bir şekilde kırmak ve Amerika’yı uluslararası ilişkilerde yeniden birleştirmek için çok az alan bırakacağına inanıyordu. Ancak, ABD ve dünya için neyse ki, Biden yönetiminin bugüne kadarki çabaları bunun aksini açıkça gösteriyor.

 

Biden, stratejik ilkelerini 19 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı çevrimiçi konuşmada özetledi. Kısa süre sonra, Hazine Bakanı Janet Yellen, G20 maliye bakanlarına yazdığı dikkate değer bir mektupta Amerika’nın uluslararası ekonomik meselelere yeni yaklaşımını özetledi. Ve 3 Mart’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yönetimin dış politika önceliklerini kapsamlı bir şekilde sıraladı. Bu bildirimler, birçoğu yeni yönetimin eylemlerinde zaten yansıtılmış olan birkaç tutarlı temaya işaret ediyor. Başlangıç olarak, Biden’ın yaklaşımı işlemsel değil sistematik olacak ve stratejik sürekliliği ve tutarlılığı vurgulayacak. Trump’ın aksine Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e bir gün büyük bir dost, ertesi gün ise tehlikeli bir düşman demeyecek. Avrupa’yı ABD ekonomisi için Çin’den daha büyük bir tehdit olarak görmeyecek ve kısa süre sonra onu önemli bir müttefik olarak selamlayacak. Münih konuşmasında Biden, dünyanın otokrasi ve demokrasi arasındaki mücadelede bir dönüm noktasında olduğunu savundu. Amerika’nın ‘harekete geçirici misyonunun’ demokrasinin başarılı olmasına yardımcı olmak olduğunu belirtti. ‘Demokrasi hüküm sürecek ve geçerli olması gerektiği için’ insan hakları mülahazaları da Biden’ın genel yaklaşımının önemli bir parçası olacak.

 

Ancak “canlandırma misyonu”, geçmişte çok kötü bir şekilde geri tepen ABD’nin yurtdışında rejim değişikliğine verdiği desteği ima etmeyecek. Bunun yerine Amerika, istenen sonuçları kendi başına elde edemeyeceğini kabul ederek, örnek olarak liderlik etmeye ve demokratik müttefiklerle yakın çalışmaya çalışacaktır. Biden altında, Amerika aynı zamanda çok taraflı sistemle tamamen yeniden ilişki kuracak ve uluslararası kurumlara karşı değil, kendi içinde çalışacaktır.

Örneğin, ABD 2015 Paris iklim anlaşmasına yeniden katıldı ve 22 Nisan’da Biden, Paris anlaşması kapsamında ulusal olarak daha iddialı katkıları açıklamasının beklendiği uluslararası bir iklim zirvesine ev sahipliği yapacak. Bunlar büyük olasılıkla 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu elde etmeyi ve muhtemelen 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinden% 50 azaltmayı hedefleyecektir.

 

Gerekirse, Beyaz Saray çok taraflı (ulus-üstü) kurumları atlamak veya engellemek yerine reform yapmaya çalışacaktır. ABD böylece Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ile yeniden bağlantı kurdu ve eski bir Nijeryalı maliye bakanı ve üst düzey Dünya Bankası yetkilisi olan Ngozi Okonjo-Iweala’nın Dünya Ticaret Örgütü genel sektereteri olmasını engellemeyi bıraktı. Biden’ın sistemik yaklaşımının bu erken örnekleri memnuniyetle karşılanacaktır. Ancak iki alanda özellikle güçlü zorluklarla karşılaşacak bir yaklaşımdır: insan hakları ve Çin.

 

Birincisi, Suudi Arabistan’ın fiili hükümdarı, MBS olarak bilinen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın korkunç cinayetini açıkça gösteren bir ABD istihbarat raporunun kısa süre önce yayınlanmasının ardından gündeme geldi. Raporun yayınlanması, Biden yönetiminin Suudi Arabistan’dan biraz uzaklaştığını ve bunu ABD’nin Suudi güvenlik teşkilatı üyelerine ve veliaht prens’e yakın yetkililere uyguladığı yaptırımlarının izlediğini gösteriyor. Ancak MBS, Suudi Arabistan’ın stratejik önemini ve Krallığı uzun süre yönetme olasılığını yansıtan hiçbir kişisel yaptırımla karşılaşmayacak. İnsan hakları aktivistleri kararı şiddetle eleştirdi.

Ancak Biden, Suudi Arabistan’daki Kaşıkçı cinayetini ve diğer insan hakları ihlallerini kınamak arasında doğru dengeyi kurdu – sınırlı yaptırımlara ek olarak, Biden kişisel olarak MBS ile konuşmayacağını söyledi – ve Krallık ile zor durumlarda çalışma ihtiyacını kabul etti.

 

Çin’e gelince, Biden yönetiminin ikili ilişkilerin baskın özelliği olarak ideolojik ve ekonomik rekabeti gördüğü açıktır. Ancak bu mümkün ve yararlı olduğunda, özellikle iklim eylemi ve pandemi kontrolü gibi uluslararası kamu mallarında işbirliğini engellemeyecektir. Çin, yakında Amerikan yeteneklerine rakip olma potansiyeline sahip olduğundan (şimdiden olmasa da), ABD birçok alanda zor tavizler vermek zorunda kalacak. Biden, örnek olmanın gücüne güvenecek ve demokrasilerin vatandaşlarına sunabilecek başarılarının altını çizecek. Ayrıca, açık ideolojik farklılıkların açık çatışmaya yol açmasına izin vermeyerek, Çin ile teknolojik ve ekonomik konularda sıkı pazarlıklar yapacak.

Ekonomik konularda, Yellen’in G20 meslektaşlarına yazdığı mektup, ABD’nin çok taraflılığa kesin bir dönüşünü işaret ediyor. Daha da önemlisi, IMF’nin rezerv varlığı olan ve selefi Steven Mnuchin’in engellediği bir hareket olan özel çekme haklarının (SDR’ler) yeni bir tahsisi için Uluslararası Para Fonu’nu bir plan hazırlamaya çağırıyor. 26 Şubat’taki toplantılarının ardından, G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri, IMF’den böyle bir plan geliştirmesini istedi ve bu planın, gelişmekte olan ülkelere fayda sağlayacak şekilde olası bir 500 milyar dolarlık SDR tahsisatını uygulama ihtiyacını dikkate alacağını umuyorlar. Bu, IMF’nin geçici borçlanmaya fazlasıyla bağımlı olan finansman mekanizmalarında büyük bir reforma doğru ilk adım olabilir.

 

Yellen’in mektubu aynı zamanda ABD’nin OECD / G20  Vergi Tabanı Baz Erozyonu ve Kar Kaydırma (Vergi Arbitrajı) Üzerine Kapsayıcı Çerçevesi ile birlikte çalışma taahhüdünü de içermektedir. Özellikle dijital sektörde olmak üzere uluslararası şirketler tarafından vergiden kaçınma ve agresif vergi minimizasyonu, uluslararası ekonomi için büyük bir mali ve öz sermaye sorunu oluşturmaktadır. Yellen, ABD’nin ‘adil ve mantıklı bir şekilde uygulanabilir çözümler bulma’ amacını paylaştığını söylüyor. Liberal demokrasiyi desteklemek ve çok taraflılığı yeniden inşa etmek için genel bir strateji uygulamak, gerçeklik beklenmedik kısıtlamalar getirdiği için kaçınılmaz olarak birçok gri tonu içerecektir.

Ancak Biden yönetiminin ilk eylemleri ve beyanlarındaki samimiyet, onun on yıllar içinde uluslararası alanda en dönüştürücü ABD yönetimi haline gelebileceğini gösteriyor. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Biden’ın tüm Amerikalılar için ekonomik ilerlemeyi teşvik etme konusundaki yerel başarısına bağlıdır. Örnek olarak liderlik evde başlar.

 

 

Çeviren:  Can İlker, Ekonomist, Stratejist

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler