Sosyal Medya

Ekonomi

YORUM: Tüketici Güveni’nde 12.5 yıllık dip

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici…

YORUM:  Tüketici Güveni’nde 12.5 yıllık dip

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %3,6 oranında azaldı; Eylül ayında 79,7 olan endeks, Ekim ayında 76,8 oldu.

 

Genelde işsizlik ve döviz kuruna göre yön alan endeks 12.5 yıllık dipte.  BloombergHT Ekim öncü tüketici güven endeksi de son 3 aydır tüketici güveni ve harcama iştahının gerilediğini vurgulamıştı.

 

Endeksi oluşturan kalemler hakkında bilgiyi de paylaşalım:

 

Hanenin maddi durumu endeksi 60,7 oldu

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Eylül ayında 62,6 iken, Ekim ayında %3,0 oranında azalarak 60,7 oldu.

 

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 75,6 oldu

 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Eylül ayında 79,0 iken, Ekim ayında %4,4 oranında azalarak 75,6 oldu.

 

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 74,2 oldu

 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Eylül ayında 79,3 iken, Ekim ayında %6,4 oranında azalarak 74,2 oldu.

 

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi 96,6 oldu

 

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Eylül ayında 97,7 iken, Ekim ayında %1,1 oranında azalarak 96,6 oldu.

 

 

Endeksi teşkil eden alt kalemler tüketim mallarına harcama yapma eğilimi dışında  Eylül-Ekim arası sert düştü.

Tüketici hal dayanıklı mal almaya niyetli, çünkü enflasyona karşı finansal koruma sağlayan bir ürün kalmadı. Vatandaş, ya döviz alıyor, ya da birikimlerini ev, araba, dayanıklı tüketim malları alarak değerlendiriyor.  Bu eğilim enflasyon ve dış açığı köpürtüyor.

 

Tüketici güveninin gerilemesi AKP-MHP ittifakına güvenle paralel.  Yeni anketlere göre, vatandaşın büyük çoğunluğu artık başkanlık sistemi ve halihazırdaki hükümetten umut kesti.

 

Metropoll Araştırma’nın ‘Türkiye’nin Nabzı Eylül 2021’ araştırmasında katılımcılara “Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa ve Erdoğan yeniden aday olsa sizce seçimi kazanır mı?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 16.4’ü ‘kesinlikle kazanır’ diye yanıt verdi.

 

Kazanır diyenlerin oranı ise yüzde 27.6 olarak hesaplandı. Bu verilere göre Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olacağına inananların oranı yüzde 44.1 oldu.

 

Araştırmada ‘Kesinlikle kazanamaz’ diyenlerin oy oranı yüzde 12.3 oldu. Yüzde 37.5 ise ‘Kazanamaz’ seçeneğini işaretledi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamayacağına inananların oranı böylece yüzde 49.8 olarak hesaplandı.

 

 

 

 

Ekim tüketici güven endeksi verisi iç talepte yavaşlama göstergesi olarak algılanabilir. Bayram ve turizm sezonunun geride kalması ardından, ekonomide yavaşlama bekleyen uzmanlar çoğunluğa geçmişti.

 

BloombergHT Ekim öncü endeksi

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ekim ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 13,10 düşerek 51,46 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem kişisel mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme izlendi.

 

Ekonominin açılmasıyla Haziran ve Temmuz aylarında yukarı giden endeksin, Ağustos ayı ile başlayan düşüşünün devam ettiği görüldü.

 

Kiralar artarken, ev arayanlar farklı semtlere taşınıyor

 

REIDIN Emlak Endeksi: ‘Eylül’de satılık ve kiralıklar artış gösterdi’

 

Makine ihracatı 9 ayda 17 milyar dolar!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler