Sosyal Medya

Ekonomi

Yeni Şafak’tan faiz artışı isyanı: “Bu operasyonu kim adına çektiniz?”

Yükselmeye devam eden enflasyon, enflasyonist baskıları besleyecek ölçüde güçlü devam eden iç talep, yurtdışından gelen ekonomik riskler, içeriği yeterli görülmeyen…

Yeni Şafak’tan faiz artışı isyanı: “Bu operasyonu kim adına çektiniz?”

Yükselmeye devam eden enflasyon, enflasyonist baskıları besleyecek ölçüde güçlü devam eden iç talep, yurtdışından gelen ekonomik riskler, içeriği yeterli görülmeyen reform paketleri ve TL üzerinde artan baskılarla faiz artış kakarı alan merkez bankası Başkanı Naci Ağbal hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin hedefinde.

Naci Ağbal’ı yalnızlaştıran bir diğer faktör de bu sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamalarda “24’ünde (24 Mart AKP Kongresi) siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz,” demiş olması.

Yeni Şafak’ın faiz artışı yorumlarını aşağıda paylaşıyoruz.

————————

Yüksek faize karşı çıkan 83 milyon vatandaşın sesine kulak tıkayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faizi 200 baz puan artışla yüzde 19’a çıkardı. Merkez Bankası, Kasım-Aralık 2020’de iki adımda yaptığı 675 baz puanlık artışın ardından dün yaptığı 200 baz puanlık artışla birlikte son beş ayda faizleri toplam 875 baz puan artırdı. Yüzde 10,25’ten yüzde 19’e çıkarılan politika faiziyle birlikte Türkiye, dünyanın en çok faiz veren yedinci ülkesi konumuna düştü.

BU OPERASYON KİMİN ADINA

  • Piyasa beklentisinin bile üzerinde yapılan 200 baz puanlık faiz artışı ekonomik gerekçelerle izah edilemeyen bir artış oldu. Pandemi sürecindeki büyük zorluklara rağmen 2020’yi yüzde 1,8’lik büyümeyle kapatmayı başaran Türkiye’nin bu yıl yüzde 5-6 bandında bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Ancak bu büyüme hedefini yakalaması yüksek faiz yüzünden iyice zora girdi. Merkez Bankası’nın Türkiye’nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kimin adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor.

VUR-KAÇÇILAR DÖRT KÖŞE

Üretim, yatırım ve istihdamın önünde en büyük engel olan, ekonominin çarklarını yavaşlatan yüksek faizin tek kazananı, maalesef faiz lobileri oldu. Paradan para kazanan, piyasalarda “vur-kaç”cı olarak da tanımlanan ve ağırlıklı olarak Londra merkezli olan sıcak para sahipleri, ülkelere girmek için yüksek kazanç kolluyor.

Devamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler