Sosyal Medya

Ekonomi

Üretim verileri faizin “yüksekliğini” tartışmaya açar

Ocak ayı sanayi üretim, perakende satış-ciro ve sektörel ciro endeksi verileri, yılın ilk üç ayında yükselmeye devam eden enflasyon ile…

Üretim verileri faizin “yüksekliğini” tartışmaya açar

Ocak ayı sanayi üretim, perakende satış-ciro ve sektörel ciro endeksi verileri, yılın ilk üç ayında yükselmeye devam eden enflasyon ile birleştiğinde merkez bankasının 18 Mart toplantısından çıkacak kararı daha önemli hale getiriyor.  Belli ki, geçen Kasım-Aralık aylarında gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma, dış açık ve enflasyında dengesizlikler yaratan büyüme oranında ancak sınırlı ölçüde yavaşlama etkisi yaratabilmiş durumda.  Açıklanan öncü üretim verileri eğer enflasyonu dizginlemek önemli bir hedef ise merkez bankasının para politikasını gözden geçirmesi gereğine işaret ediyor.

1- Ocak 2021 sanayi üretimi yıllık %11,4 arttı. Sanayinin alt sektörlerindeyse “madencilik ve taşocakçılığı sektörü” endeksi yıllık %15,4 ve “imalat sanayi sektörü endeksi” %12,1 artarken, “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü” endeksi %0,1 azaldı. Ocak ayında Şubat ayında göre sanayi üretimi aylık %1,0 arttı. Alt sektörlerde “madencilik ve taşocakçılığı sektörü” endeksi bir önceki aya göre %6,8 ve “imalat sanayi sektörü” endeksi %1,1 artarken, “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü” endeksi %1,6 azaldı.

Sanayi üretim endeksi değişim oranları (%), Ocak 2021

2- Perakende satış hacmi yıllık %2,0 arttı.  Ocak’ta “gıda, içecek ve tütün satışları” %12,3 artarken, “gıda dışı satışlar” (otomotiv yakıtı hariç) %0,6, “otomotiv yakıtı satışları” %5,8 azaldı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,3 artarken, “gıda, içecek ve tütün satışları” %2,3, “gıda dışı satışlar” (otomotiv yakıtı hariç) %0,3 büyüdü fakat “otomotiv yakıtı satışları” %2,7 azaldı.

Perakende satış hacmi aylık değişim oranı (%), Ocak 2021

3- Perakende ciro Ocak’ta yıllık %16,7 arttı. “Gıda, içecek ve tütün satışları” %29,5, “gıda dışı satışlar” (otomotiv yakıtı hariç) %16,8 artarken, “otomotiv yakıtı satışları” %4,3 azaldı. Aylık olarak bakıncaysa, perakende ciro Aralık ayına kıyasla %1,7 arttı.  Aynı ayda “gıda, içecek ve tütün satışları” %2,5, “gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %3,0 artarken”, “otomotiv yakıtı satışları” %3,8 azaldı.

Perakende ciro aylık değişim oranı (%), Ocak 2021

4- Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Ocak ayında yıllık %30,2 arttı. Alt sektörlerde, Ocak yıllık “sanayi sektörü ciro endeksi” %40,5, “inşaat ciro endeksi” %3,7,”ticaret ciro endeksi” %33,2, “hizmet ciro endeksi” %8,2 arttı. Aylık karşılaştırmalarda, “sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Ocak’ta Şubat’a kıyasla %2,1 arttı. Aylık sanayi sektörü ciro endeksi %1,7, inşaat ciro endeksi %8,6, ticaret ciro endeksi %2,4 artarken, hizmet ciro endeksi %0,2 azaldı.

Toplam ciro aylık değişim oranı (%), Ocak 2021

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler