Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini alacak, soygunun yükü kamuya aktarılacak

Türkiye Varlık Fonu, azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla L…

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini alacak, soygunun yükü kamuya aktarılacak

Türkiye Varlık Fonu, azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla L YY Telekomünikasyon AŞ ile görüşmelere başladığını duyurdu.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) yapılan açıklamaya göre, Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin hisselerinin satın alınması konusunda KAP’a açıklama gönderdi.

Açıklamaya göre, Türkiye Varlık Fonu, azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon AŞ’nin toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon AŞ ile görüşmelere başladı.

Türk Telekom’un ‘soyulması’ süreci

Türk Telekom’un %55 hissesi, 15 yıl önce 6,5 milyar dolara Lübnanlı Hariri ailesinin ve Suudilerin ortak olduğu Oger Telekom’a satılarak özelleştirildi.

Satışla birlikte Türk Telekom’la sonradan adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olan Telekomünikasyon Kurumu arasında bir imtiyaz anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla devlete ait olan bütün iletişim şebekesi ve teçhizatı 21 yıllığına Oger’e devredildi.

Sözleşme sonunda Oger, şebeke ve teçhizatı kullanılabilir halde ve şirketi de borçsuz bir şekilde devlete iade edecekti. Ancak Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye’yi terk etti.

Türk Telekom’un %55’i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri’nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.

Aynı zamanda Oger, Türk Telekom’u borçlandırmaya da başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.

Bu arada Hariri’nin Oger şirketi, özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013’te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.

Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger’e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.

Borçlarını ödeyemeyen Türk Telekom; Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın kontrolüne girdi. Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası, OTAŞ’ın kendilerinden aldığı krediyi geri ödeyememesi üzerine Türk Telekom’daki yüzde 55 OTAŞ hissesini devralmak için Temmuz 2018’de Rekabet Kurumu’na başvurdu.  Ve onayı aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk Telekom’da %55 hissesi bulunan OTAŞ’ın Türk Telekom’a kredi veren bankalar tarafından oluşturulacak bir ortak girişim şirketine devredilmesini onayladı.

Kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’ye devrinin gerçekleşmesiyle, söz konusu ortaklıktaki bankaların Türk Telekom’daki hissede en büyük pay %35.5598 ile Akbank olurken, Akbank’ı %22.1265 pay ile Garanti Bankası, %11.5972 payla İş Bankası, %4.9150’lik hisse oranıyla Yapı Kredi, %4.2559’lik payla Vakıfbank, %3.6562 payla Halkbank, %2.5913 payla Denizbank ve %1.6172’lik payla TSKB izledi.

Bankaların batan kredilerini çıkarmalarının yolu olarak bu sene başlarında reddedildiği şekliyle %55’in Türkiye Varlık Fonu’na satılacağı anlaşılıyor.  Bu da kamu kaynakları, vergilerimiz ile bankalara kurtuluş sağlanırken, böylesi bir büyük Türk Telekom soygununun dönüp dolaşıp halka yükselişini de tamamlamış oluyor.

Birgün, Diken, T24, Evrensel

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler