Sosyal Medya

Ekonomi

Turizm sezonu öncesi mali kaygılar çok yüksek

Borcu borçla kapatabileceklerini belirten turizmcilerin yüzü bu yıl da gülmedi. Koronavirüs pandemisinin turizm sektörüne olumsuz yansıması uzun süredir devam ediyor.…

Turizm sezonu öncesi mali kaygılar çok yüksek

Borcu borçla kapatabileceklerini belirten turizmcilerin yüzü bu yıl da gülmedi. Koronavirüs pandemisinin turizm sektörüne olumsuz yansıması uzun süredir devam ediyor.

Turizmciler özel bir çalışma olmaması halinde sektörün Eylül’de kredilerin yükü altında kalacağını belirterek endişeleniyor. Sektör, hükümetten 2 yıl ödemesiz 5 ila 10 yıl arasında vadeli kredi talep ediyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi birçok sektörü maddi olarak zorlamaya devam ediyor. Pandemi kapsamında alınan önlemler, seyahat kısıtlaması, sokağa çıkma saatlerinde kısıtlama olması gibi etkenler turizm sektöründe durağanlaşmaya yol açıyor. Turizmciler ise ötelenen kredi borçlarının ödeme vaktinin gelmesinden dolayı endişe duyuyor.

Özel bir çalışma olmadığı takdirde sektörün sektörün Eylül ayında kredilerin yükü altında kalacağını söyleyen turizmciler hükümetten destek bekliyor ve 2 yıl ödemesiz, 5 ila 10 yıl arasında vadeli kredi talebinde bulunuyor.

Sektör temsilcileri, geçen hafta ‘Turizm Haftası’ vesilesiyle ziyaret ettikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a bu konudaki bilgileri ve taleplerini bir rapor halinde sunduklarını ve çalışma yapılacağı bilgisini aldıklarını açıkladılar.

Dünya’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre; 2021 yılında da turizmde beklenen canlanmanın olmaması, sektörün kaynak pazarlarından Rusya da uçuşları haziran ayına kadar durdurdu ve Rusya Başbakan Yardımcısı da tur şirketlerine yaptığı çağrıda 1 haziran sonrasına da tur satışı yapmamalarını söyledi. Bunun yanında Rusya’nın Mısır’a charter uçuşlara izin vermesi de Türkiye turizmini kötü etkiledi. Öte yandan Almanya ve İngiltere’de de seyahat yasaklarının kaldırılması henüz netlik kazanmadı. Bu da tur şirketlerinin planlarını olumsuz etkileyerek belirsizlik yarattı.

‘6 AY BÜTÜN SEKTÖRÜN DESTEĞE İHTİYACI VAR’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut, Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin 6 ay ödemesiz, 3 yıl ödemeli yapıldığını hatırlatarak, bunların ödeme zamanının geldiğini söyledi. Turizmde 14 aydan beri hareket olmazken, kredilerin ödenmesinin sektörü zorlayacağını ifade eden Turgut, şunları anlattı: “Geçen yıl Antalya’ya gelen 3,5 milyon turist 20 büyük operatörü besledi. Acentelere kaynak yaratamadı. 2021 sezonunda da sektörün yüzde 98’i sıkıntıda kalacak. Burada 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi desteği talep ediyoruz. Bu bazı şirketlere, yapıldı. Avrupa’da faizsiz, 10 bin Euro destek verildi. Taksitlerini de vadesini de şirketlerin kendileri karar verdi. Haziran, temmuz ve eylül ayları taze para beklenen aylar, ama henüz belirsiz. 6 ay boyunca sektörün desteğe ihtiyacı var. Çalışma olmazsa, eylülde sektör krize bağlar. Turizmde dışardan gelen 1 Euro, içerde 6.5 Euro yaratıyor. Kaybettiğimizde 7.5 Euro kaybediyoruz, 1 Euro değil.”

‘BANKALAR DURUMU FIRSATA ÇEVİRİYOR’

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Ötelenen kredilerde bankaların yeni şartlar öne sürüyor. Krediler ödenemediği için daha uygun şartlarla ötelenmesi gerekirken tam tersine bankalar bu durumu fırsata çevirerek döviz cinsi ödemelerde daha yüksek faiz oranları ile kredileri yeniliyor. Sektörünün bu zor gününde yeni kredi talepleri karşılanmadığı gibi sektöre nerdeyse ipotek karşılığında dahi kredi verilmiyor. Verilen kredilerin uygun faiz ve uzun vadede olması da hayati önem taşıyor” dedi.

 

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler