Sosyal Medya

Ekonomi

TL’nin reel değeri düşmeye devam, merkez bankasına göre enerji fiyatları enflasyonun nedeni

Ekim enflasyon verisi ardından hesaplanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Ekim ayında da düşüşüne devam ederek  60,37…

TL’nin reel değeri düşmeye devam, merkez bankasına göre enerji fiyatları enflasyonun nedeni

Ekim enflasyon verisi ardından hesaplanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Ekim ayında da düşüşüne devam ederek  60,37 geriledi ve tarihi düşük seviyelerin yakınındaki seyrini sürdürdü.

TCMB verilerine göre, REK Haziran ayında 59,68 ile tarihi düşük seviyeye gerilemişti.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, yani Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

TCMB ekim enflasyon notunda artan enerji fiyatlarının işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. TCMB’nin değerlendirmesinde artan enerji fiyatları işaret edilirken yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş yaşandığı belirtildi. TCMB’nin raporuna göre, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi.

Banka Ekim ayında petrol, propan, bütan, kömür gibi enerji fiyatlarının dolar bazında kayda değer bir oranda yükseldiğini, Türk lirasındaki görünüm (değer kaybı) ile birlikte yurt içi enerji kalemlerinde yüksek fiyat artışları kaydedildiğini belirtti.

Bankanın değerlendirmesine göre, tütün ürünlerindeki fiyat artışının tüketici enflasyonuna etkisi 0,30 puan civarında oldu.

“Çekirdek göstergelerde yüksek seviyeler korundu”

TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde lokanta ve otel grubu fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin hizmet yıllık enflasyonunu olumsuz yönde etkilemeye devam ettiği kaydedildi.

Temel mal yıllık enflasyonunun dayanıklı tüketim malları fiyat gelişmelerine bağlı olarak yavaşladığına dikkat çeken TCMB gıda yıllık enflasyonundaki gerilemede ise taze meyve fiyatlarındaki düzeltme hareketinin etkisinin hissedildiği belirtti.

Bu gelişmelere ek olarak, artan tedarik sıkıntıları ile birlikte üretici fiyatlarının enerji ve ara malı sektöründe belirgin olmak üzere alt gruplar genelinde yükseldiği de ifade edildi.

Merkez Bankası’nın değerlendirmesinde çekirdek göstergelere ilişkin B ve C göstergelerinde sınırlı oranda gerilemeye vurgu yapılırken, götergelerin yakın dönem eğilimlerinde ekim ayında da yavaşlama kaydedilmekle birlikte yüksek seviyelerin korunduğu hatırlatıldı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler