Sosyal Medya

Ekonomi

TEPAV Perakende Güven Endeksi yükseldi

TEPAV Perakende Güven Endeksi(TEPE) Eylül 2021’de -5,1 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 10,2 puan, geçen aya göre…

TEPAV Perakende Güven Endeksi yükseldi

TEPAV Perakende Güven Endeksi(TEPE) Eylül 2021’de -5,1 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 10,2 puan, geçen aya göre 12,1 puan arttı.

TEPAV’dan yapılan açıklamaya göre, TEPE, Eylül 2021’de bir önceki aya göre 12,1 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 10,2 puanlık artışla -5,1 puan değerini aldı. TEPE’nin geçen yıla ve geçen aya kıyasla artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki iyileşme ile mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğuna yönelik değerlendirmelerin artması etkili oldu. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü Eylül ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Eylül ayı perakende güveninde en fazla artış Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Eylül ayında yaşanan toparlanma ile Türkiye, perakende güveninde AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans gösterdi.

Perakende güveni geçen yıla ve geçen aya göre arttı

TEPE değeri, Eylül 2021’de -5,1 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 10,2 puan, geçen aya göre 12,1 puan arttı. TEPE değerinin aylık ve yıllık değişiminde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu
göstergesindeki sırasıyla 39,3 ve 33,5 puanlık iyileşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 0,7 ve 5,4 puanlık değişimler endekse olumlu yansıdı.

Ancak, perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentisi bir önceki aya ve yıla kıyasla azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Eylül 2021’de -11,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 3,9 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,3 puan azaldı.

Eylül 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 28,2’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 43,2’si işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı
ise yüzde 28,6 oldu.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler geçen yıla ve geçen aya kıyasla iyileşti

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Eylül 2021’de -9,4 puan değerini alarak Ağustos 2021’e göre 35,5 puan, Eylül 2020’ye göre 29,4 puan arttı.

Eylül 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 32,8’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 42,2 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 25,1 oldu. Geçen yılın aynı dönemi esas alınarak yapılan söz
konusu değerlendirmelerde gözlenen önemli iyileşmede yüz yüze eğitimin başlamasının etkili olduğu düşünülmektedir.

Perakende güveni en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Eylül 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde artış gerçekleşirken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektöründe azalış oldu.

Perakende güveni en çok Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde arttı

Perakende güvenine bölgeler itibarıyla bakıldığında, Eylül 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Doğu Marmara, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul’da 10 puanın üstünde artışlar
gerçekleşirken, Batı Karadeniz, Ege, Ortadoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde artışlar daha düşük oldu ve Batı Marmara, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde ise azaldı. En fazla azalış -5,1 puan ile Orta Anadolu Bölgesi’nde yaşandı.

Perakendede satış fiyatı beklentisi yıllık ve aylık bazda arttı

TEPE anketine soru bazında bakıldığında, Eylül 2021’de, “önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi” ve “gelecek yıl mağaza sayısı beklentisi” dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Eylül 2020’ye kıyasla olumlu yönde değişirken, “önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi” arttı. Bir önceki aya kıyasla bakıldığında ise “önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi” dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Ağustos 2021’e kıyasla olumlu yönde değişirken, “önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi” arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin genel durumu değerlendirmesi ile geçtiğimiz üç ayda işlerin gelişimine yönelik değerlendirmelerde gözlenen yüksek oranlı iyileşmeler dikkat çekti.

Eylül 2021’de perakende güveninde Türkiye, geçen aya kıyasla en yüksek artış kaydeden ülke oldu

Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi AB-27 ve Euro Bölgesi ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Eylül ayında geçen yıla göre en fazla artış gösteren ülke Malta oldu. Hırvatistan, İspanya ve Karadağ’da da 30 puan üzerinde iyileşmeler gerçekleşti. Bölge ortalamalarındaki değişim AB-27’de 9,4 puana, Euro Bölgesi’nde ise 9,8 puana ulaştı. Bir önceki aya göre gelişmeler değerlendirildiğinde, en yüksek artış Türkiye ve Malta’da yaşandı; bölge ortalamaları ise AB-27’de ise -2,8 puan, Euro
Bölgesi’nde -3,3 puan oldu. Türkiye’nin

AB-27 ve Euro Bölgesi’ne kıyasla olumlu ayrıştığı görüldü.

Konya’da perakende güveni Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğinde hazırlanan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Eylül 2021’de geçen yılın aynı dönemine göre 34,3 puan, bir önceki aya göre ise 6,0 puan artışla 19,5 puan değerini aldı. KOPE, Eylül ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi performans sergiledi.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler