Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB’nin politika tercihi büyük bir türbülansa dönüştü: PPK toplantısı 14:00’da

TCMB’nin bugün TSİ14:00 (KKTC 13:00) düzenleyeceği olağan Para Politikası Kurulu kararı gündemin bir numaralı maddesi olurken, Türk Lirasındaki erime tüm…

TCMB’nin politika tercihi büyük bir türbülansa dönüştü: PPK toplantısı 14:00’da

TCMB’nin bugün TSİ14:00 (KKTC 13:00) düzenleyeceği olağan Para Politikası Kurulu kararı gündemin bir numaralı maddesi olurken, Türk Lirasındaki erime tüm sürati ile devam ediyor. TCMB’nin bugün de faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi zihinlerde büyük bir yer kaplarken, arka planda ise Fatih Erkoç’un “Çıldırmaya az kaldı doktorum nerde” şarkısının sözlerini duyar gibiyiz.

Bültenimizi bir nebze de olsun neşelendirmeye çalışıyorum keza gerçekten her geçen gün kendi paramızın koşar adım daha da değersizleştiğini yazmak kolay bir meziyet değil!

Daha geçen hafta, USDTRY kuru 9,70 seviyelerinde bir süreliğine de olsun yatay bir seyir izlemeye ve göreceli sakinlemeye başlamışken, acaba TCMB bu aykı toplantıyı pas geçerek biraz da olsun kur cephesindeki ateşi alır mı sorusunu bültenimize taşımıştık.

Dün ise, TL’deki değer kaybı korunurken, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasalar tarafından kabul görmeyen ve genel ekonomi teamüllerine ters olan “Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Milletimizi faize kesinlikle ezdirmeyeceğiz” yönünde açıklaması, geminin bilinmeyen sularda savrulmasının hızlandırdı. Haftanın ilk günü 9,95 seviyesinde olan USDTRY kurunun, dün gün içinde 10,70 seviyesine dayandığını gördük.

Böylelikle, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, Eylül başında çekirdek enflasyondaki iyileşmeye dayandırarak vermiş olduğu faiz indirim sinyali ardından USDTRY kurundaki yükseliş (son 11 haftada) %33 oldu. Artık seviye konuşmanın da pek bir anlamı kalmadı.

Döviz piyasasından likiditenin iyice kuruması, arz talep dengesinde yaşanan bozulma, daha da yükselecek korkusu ile öne çekilen alımlar, spekülatif pozisyonlanma ve en önemlisi satıcıların isteksiz tarafta geçmesi, dengeleri alt üst ederek bu satırları yazdığımız sabah erken saatlerde USDTRY kurunun 11 seviyesinin kıyısına kadar geldiğini üzülerek görüyoruz.

TCMB’nin uyguladığı para politikasına yönelik güven erozyonu ve beraberinde yeni oyuncu olarak sahaya sürülen ‘değersiz kur ve cari fazla’ üzerine kurulu reel negatif getirili TL, yatırımcıların süratle TL’den uzaklaşmasına neden oluyor. Aklımıza hemen reel efektif kur endeksi geliyor. Kabaca 10 yıl önce 125 seviyelerine kadar yükselmiş olan endeks, Kasım ayıda, Ekim’de açıklanan 60 seviyesinin de altına geleceğini düşünüyoruz. Bu ne mi demek? Türk Lirası reel anlamda ciddi oranda değer kaybı yaşıyor.

Bugün sonuçlanacak olağan Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik piyasa anketleri 100 baz puan faiz indirimine işaret ederken, 200 baz puan indirim ihtimalini de dünkü açıklamalar ardından göz ardı etmemek gerekiyor. Zayıf bir ihtimal olsa da, TCMB’nin bugün faiz oranlarını değiştirmemesi durumunda ise, TL üzerinde var olan köpüğün bir nebze de olsun dağılabileceğini düşünüyoruz. Karar ardından yayımlanacak politika metnini ise (nasıl bir gerekçe ile yazılacağını) büyük bir merakla takip edeceğiz!

Türk Lirasında yaşanan büyük çaplı piyasa türbülansı nedeniyle bizim de konsantrasyonumuz yurtdışından yurtiçine iyice dönmüş oldu. Bu sabah Brent cinsi petrolün varil fiyatının psikolojik 80 dolar seviyesinin altına gerilediğini görüyoruz. Reuters haberine göre, Biden yönetimi, Çin, Hindistan ve Japonya dahil olmak üzere dünyanın en büyük petrol tüketen ülkelerinden bazılarından, küresel enerji fiyatlarını düşürmek için koordineli bir çaba içinde ham petrol stoklarını serbest bırakmayı düşünmelerini istedi. ABD’nin koordineli bir şekilde stratejik petrol rezervlerini kullanma çağrısı yapması ve bunun hayat bulması, petrol piyasasında kritik sonuçlar doğurabileceğini düşünüyoruz. Teknik bir bakış açısıyla, ilk etapta aşağıda 75-76 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme beklentimiz dahilindedir. Hatırlanacağı üzere, haftalar önce petrol uzun pozisyonumuzdan 86 dolar seviyesinden çıkmıştık.

Bu sabah dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvillerin düne göre bir tık da olsa geride başlamaları nedeniyle, EUR ve GBP gibi önde gelen para birimleri yukarı yönlü kıpırdadı. İngiltere Merkez Bankası’nın son toplantısında faiz artıramaması ardından 1,3350 seviyesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi (son 11 ayın en düşük seviyesi), bu hafta, teknik formasyonun da yardımı ile toparlanma sinyalleri sergiliyor. Sterlin cephesinde, uzun pozisyon almak için siperde bekliyoruz (1,33 seviyesini zarar kes olarak kabul edeceğiz).

Küresel mali piyasaların görünümü bu sabah itibariyle tatsız. ABD borsaları dün geceyi düşüşle tamamlarken, bu sabah Asya’da kırmızıda: Kore ve Japonya borsaları %1 civarında kayıpla işlem görüyor. Enflasyon kaygıları güvenli liman devlet tahvillerine alım getirirken, ABD’de hortlayan ve son 31 yılın zirvesine ulaşan manşet enflasyon sonrası hızlanan altın ve gümüş, son günlerde, bir sonraki hamle için enerji biriktirdiklerini düşünüyoruz. Aşağıda gümüşte 24,80 ; altında ise 1,861 dolar seviyelerini önemsiyoruz. Yukarı yönlü olası harekette ise sırası ile 26,40 ve 1,916 seviyeleri gündeme gelecektir.

FED Başkanı Jerome Powell’ın dört yıllık görev süresi şubat ayında dolacak. ABD Başkanı Biden’ın ise Powell’ı tekrar atayıp atamayacağı konusunda bugünlerde karar vereceğini okuyoruz. Hazine Bakanı Yellen’ın Powell’a desteğinin tam olduğunu görsek de, kulislerde FED Yönetim Kurulu Üyesi Brainard ismi dolaşıyor!

 

 

 

iktisatbannk.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler