Sosyal Medya

Ekonomi

SPM: İşsizlik oranının 0,4 puan artması bekleniyor

Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Haziran-2021 ayında işsizlik oranının Mayıs ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 12,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin…

SPM: İşsizlik oranının 0,4 puan artması bekleniyor

Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Haziran-2021 ayında işsizlik oranının Mayıs ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 12,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin etti.

 

SPM, tarım dışı işsizlik oranının da 0,4 puan yükselerek yüzde 14,7 seviyesine artacağını öngörürken; mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının sabit kalarak yüzde 15,1 olarak gerçekleşeceğini hesapladı. İstihdam oranının 0,4 puan artışla yüzde 44,2 seviyesine ulaşacağını bildiren SPM, Haziran-2021 ayında sanayi istihdamının ise ufak bir artışla 6 milyon 56 bin kişi düzeyine çıkmasını bekliyor.

 

TÜİK, Haziran-2021 ayına ait işgücü istatistiklerini 10 Ağustos 2021 Salı günü ilan edecek.

 

Mayıs-2021 ayı ekonomik göstergelerinde istihdamı olumsuz etkileyecek gelişmeler yaşandı

 

SPM’nin Ağustos-2021 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuç bölümünde; Mayıs-2021’de pandemiye bağlı kapanmaların tekrar gündeme geldiği, aynı ayda ihracatın yüzde 12,2, hammadde ithalatının yüzde 4,7, yatırım malı ithalatının (taşımacılık hariç) ise yüzde 2,7 oranında azaldığı belirtildi. Tüm bu gelişmelerin işsizlik oranlarına olumsuz yönde yansımasının beklendiği vurgulanan çalışmada “Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarmaların yasaklanması gibi önlemlere bağlı olarak, fiilen ‘işi olmayan’ bireylerin resmi tanımlara göre ‘işsiz’ kapsamına girmemesinden ötürü, işgücü piyasalarındaki ‘gerçek’ tablonun geleneksel oranlara ne kadar yansıyacağını kestirmek güçtür” denildi.

 

Pandemi döneminde izlenmeye başlanan ve sağlam işlerde çalışanlara ait EOİO göstergesinde durum ne?

 

Çalışmada daha önceki bültenlerde belirtildiği gibi, geleneksel göstergelere ek olarak, işgücü piyasalarındaki gelişmeleri daha sağlıklı okumaya yardımcı olacak alternatif göstergelere ihtiyacın daha da güçlü biçimde devam ettiği anlatılarak, “Bu bağlamda SPM bültenlerinde düzenli olarak yayınladığımız eğreti olmayan istihdam oranı göstergesinin ayrıca önem kazandığının altını bir kez daha çiziyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu. İşgücü piyasalarında pandemiyle kötüleşen durumun gözden kaçırılmasına sebep olan resmi işsizlik oranlarının aksine, eğreti olmayan istihdam oranı göstergesinin istihdamda Nisan-2020 döneminden sonra Covid-19’a bağlı olarak hızlanan düşüşü başarıyla yakaladığına dikkat çekilerek “Önerdiğimiz tanımlar ışığında Mayıs-2021 ayına ilişkin eğreti olmayan istihdam oranını yüzde 27,4 olarak buluyoruz” denildi.

Bu oranın 2021-Nisan ayına kıyasla sabit kalmakla beraber, geçtiğimiz yılın aynı döneminden 1,3 puan yüksek olduğu bildirildi. SPM çalışmasında eğreti olmayan istihdam oranının TÜİK tarafından açıklanan geleneksel istihdam oranından 16,4 puan daha düşük olması ise ‘dikkate değer bir husus’ şeklinde tanımlandı.

 

Mayısta erkeklerde EOİO artarken, kadınlarda geriledi

 

Erkek çalışanlar için EOİO’yu Mayıs-2021 itibariyle yüzde 39,3 olarak hesapladıkları ve bu oranın Nisan ayından 0,5 puan yüksek olduğu kaydedilen SPM çalışmasında; “Kadın çalışanlarda ise durumun erkeklere göre çok daha vahim olduğu görülmektedir. Kadınlarda EOİO, Mayıs ayı itibariyle bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 15,7’ye gerilemiştir ve hala çok düşük seyretmektedir. Bu da neredeyse, çalışma çağındaki her altı kadından sadece birinin iyi işlerde çalıştığı anlamına gelmektedir” denildi.

 

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde yapılan tahminler; TÜİK’ce açıklanacak olan genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, mevsimsel etkilerden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı rakamlarını kapsıyor. Tahminler, bu göstergelerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirildi. SPM, Ağustos-2021 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Haziran-2021 dönemine ait 10 Ağustos’ta ilan edilecek işsizlik oranı tahminini de kamuoyuyla paylaştı.

 

TÜİK’in 10 Ağustos 2021-Salı Tarihinde Açıklayacağı İşgücü Piyasası Verilerine Dair SPM Tahminlerinin Yönü

 

SPM çalışmasında Haziran-2021 döneminde sanayi istihdamının ufak bir artışla 6 milyon 56 bin kişi düzeyine yükselmesini bekledikleri bildirilerek “Ancak önceki bültenlerimizde altını çizdiğimiz gibi 2014 yılından bu yana çok başarılı tahminler yapmamıza izin veren modelimiz COVID-19 pandemisi gibi bir şokun işgücü piyasaları üzerindeki etkilerini öngörmeye elverişli değil. Dolayısıyla, COVID-19 şokuna bağlı olarak yayınladığımız tahminlerden sapmalar olması şaşırtıcı olmayacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

 

Kaynak: FOREKS  Haber Merkezi

 

 

ABD özel sektör istihdamı temmuzda Delta Varyantı ile beklentinin çok altında

 

FÖŞ Mesele Ekonomi’ye anlattı: Mülteciler ekonomiyi nasıl etkiliyor? Büyüme, enflasyon, işsizlik

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Üretici erimeye devam ediyor’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler